Cercetătorii care au dat o gaură cu o adâncime de 900 de metri în gheața din Antarctica au făcut o descoperire surprinzătoare. Sub bucata groasă de gheață, numită Filchner-Ronne, se află o mulțime de viețuitoare, care, potrivit cunoștințelor noastre, nu ar trebui să fie acolo.
Camera a surprins 16 bureți și 22 de animale neidentificate. „Sunt o mulțime de motive pentru care nu ar trebui să fie acolo”, a declarat Huw Griffiths, de la British Antarctic Survey. El crede că animalele supraviețuiesc filtrând nutrienții din apa cu o temperatură de -2 grade Celsius.
Totuși, sub gheață este întuneric, iar organismele nu ar trebui să supraviețuiască.
Citește și: În The Pale Beyond trebuie să supraviețuiești după ce nava ți-a fost prinsă de ghețuri
Nu se știe, deocamdată, dacă animalele descoperite fac parte din specii noi și de cât timp se află acolo. Unii bureți din Antarctica au zeci de mii de ani vechime.
O descoperire care îi intrigă pe cercetători
„Am descoperit că acesta nu este un cimitir în care se agață de viață câteva lucruri, ci este mult mai complicat decât am crezut”, a mai spus Griffiths.
Cum gheața se topește accelerat, specii precum cele descoperite sub banchiză s-ar putea să nu se adapteze suficient de repede la noul mediu și să dispară.
Griffiths vrea acum să studieze organismele cu atenție, dar va fi dificil într-un mediu atât de greu accesibil. O soluție ar fi trimiterea, prin gaură, a unui ROV (vehicul submersibil operat de la distanță) care să colecteze probe.
Sursa: Go4it
Citește și: Vânzările jocului Iron Lung au crescut după ce a dispărut submersibilul Titan