Realitatea virtuală poate afecta percepția unei persoane asupra realității, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Computers in Human Behavior.
Mai precis, timpul petrecut în lumile virtuale duce la apariția, mai ales la utilizatorii de tehnologie VR, la senzații de depersonalizare și derealizare.
Derealizarea este sentimentul că lucrurile din jur nu sunt reale, iar depersonalizarea reprezintă sentimentul că persoana se privește pe sine din afara corpului.
La studiu au participat 80 de voluntari, care au fost rugați să joace Elder Scrolls V: Skyrim, un grup folosind sisteme VR, iar altul PC-uri.
Cercetătorii de la Universitatea din Bonn au descoperit că derealizarea și depersonalizarea erau mai accentuate, pentru ambele grupuri, imediat după ce terminau sesiunea de gaming. Totuși, simptomele erau mai puternice la cei care foloseau headseturi VR.
Citește și: Cele mai comune afecțiuni de sănătate de care pot suferi gamerii și cum pot fi evitate
„Studiul nostru arată că o jumătate de oră de realitate virtuală poate induce simptome ușoare de derealizare și depersonalizare, dar acestea nu ating niveluri clinice semnificative și sunt evidente doar după utilizarea tehnologiei VR”, a declarat Niclas Braun, membru al echipei care a realizat studiul.
Totuși, dacă pot apărea și simptome de lungă durată nu se știe încă, avertizează Braun. „Sunt necesare mai multe investigații”, a explicat el.
Potrivit lui Braun, trebuie repetat experimentul cu mai multe jocuri, dar și cu voluntari care nu sunt clinic sănătoși, așa cum au fost cei 80 de oameni folosiți în cercetare. Este interesant de aflat și ce efecte are tehnologia VR asupra celor care suferă deja de tulburări psihice, precum anxietatea sau sindromul post-traumatic.
Știm deja că tehnologiile VR actuale pot afecta sănătatea oamenilor. Un tânăr de 31 de ani din Germania a suferit o fractură la gât în timp ce folosea un sistem VR, dar nu în urma unei căderi sau loviri. Doctorii susțin că afecțiunea fost provocată de mișcări „repetitive” și „intense” făcute de pacient în timp ce avea headsetul pe cap.
Sursa: ScienceDirect