Monster Jam Showdown Review: ce bune ar fi astea prin București!

Autor: Cosmin Aionita | 03.09.2024
Monster Jam Showdown Review: ce bune ar fi astea prin București!
Foto: Milestone

Atât de multe jocuri cu monster trucks au apărut în ultimii 30 de ani că nu le mai știi numărul, unele fiind groaznic de slabe, iar altele chiar drăguțe. Și dacă tot trec anii, putem deduce că ultimul, Monster Jam Showdown de la Milestone, este cel mai bun. Așadar, dacă ești mare fan al “camioanelor monstruoase”, atunci dă-i bice pe roțile uriașe și calcă totul în picioare.

Monster Jam Showdown

Din Alaska-n Colorado…

Știu că atunci când mă joc cu monster trucks sau mai ales când eram mici și ne uitam la show-urile televizate, unde asemenea prototipuri distrugeau mașinile mici, evident, mă gândesc că, la traficul din București, nici n-ai avea unde să parchezi un camion ca ăsta. Poate doar să fii în joc, să ai harta Bucureștiului cu vreun mod și atunci să te simți senzațional că ai ajuns de la Timpuri Noi la Casa Presei în 10 minute. Superb.

Am încercat Monster Jam Showdown pe PlayStation 5 și jocul s-a dovedit a fi destul de fluent. Meniul este super simplu, iar principala misiune este Showdown Tour, unde ți se deschid trei regiuni ale Americii: Death Valley, Colorado și Alaska. Fiecare locație îți oferă nu doar propriul calendar, dar și provocări din ce în ce mai mari, pe măsură ce înaintezi. Am ajuns deja la level 20, mi-am upgradat toate mașinile din garaj, așa că mă distrez. Vremea este redată superb, în Death Valley, de exemplu, te vei umple de praf și de nisip, vei intra în furtuni de nisip, iar vizibilitatea va fi din ce în ce mai scăzută, iar, în Alaska, totul este acoperit cu zăpadă, gheață, ba chiar spargi ochiuri de apă înghețate.

Monster Jam Showdown

3, Doamne, și toate 3!

Ca gameplay, cam asta este, iar fiecare locație oferă și trei categorii de cursă: întrecere clasică, cascadorie și curse scurte, de îndemânare. La întreceri cel mai mult îmi place modul hoardă, unde trebuie să iei fața unui adversar și să-l elimini, cu cât te distanțezi de el mai mult, cu atât ai șanse să scapi imediat. Cele scurte sunt foarte variate, se bazează strict pe stilul tău de a conduce un monster truck, și aici te întreci cu un adversar și trebuie să ajungi, normal, primul la linia de sosire. La cascadorii, sari cu mașini, bagi drift-uri mai ceva ca-n NFS, dai cu mașina aia până-i sar toate tablele, până devine un “cazan ordinar”. Mi se pare și un pic ușor, adică pe modul normal, la cascadorii câștigi chiar cu 200.000 de puncte în fața celui de pe locul 2. Poate ar fi cazul să trec la profesioniști.

Chiar dacă este repetitiv, reușește să-ți mențină viu interesul. Și sunetul e la fel de monoton, cu muzică puțină, iar vocea crainicului de după și înainte de cursă este enervantă, de genul „atâta știu, atâta spun!”.

Monster Jam Showdown

Fizica jocului este potrivită în contextul dat: de multe ori rămâi agățat, ca un încăpățânat, de adversarul din fața ta, iar, după o manevră cu toate cele patru roți, te poți lesne trezi cu burta-n sus, ca un gândac motorizat monstruos. După cum bine știți, direcțiile sunt diferite pe ambele tracțiuni, la monster trucks cele din față pot trage hăis, iar cele din spate cea, niii, hoooo, măăă Batore! Astfel, nu de puține ori apelezi la un respawn dacă nu ești în stare să mai așezi bestia pe roțile-i uriașe.

Posibilități puține, din păcate

În afară de acest Showdown Tour, dacă tot am jucat și F1, NBA, FC, WWE etc., mă așteptam să am mai multe variante de conținut, doar că la single-player mai există un Training Grounds, care e subțire și modest precum jocul Gloriei Buzău în Superliga. Modul multiplayer este decent, m-am întercut cu niște băieți, destul de modești și ei, dar m-am bucurat că am fost pe podium. Ai și șansa să joci cu prietenii, dar la ora la care am “rupt” Monster Jam Showdown, niciun prieten nu era online și nu avea jocul, întrucât nici nu se lansase. Lăudabil este că în multiplayer ai și clasicul mod split screen local.

Monster Jam Showdown

Progresăm, dar până când?

Și te întrebi “Ok, dar cu ce mă răsplătește campania single player?”. Sunt 40 de mașini pe care le poți debloca, toate în urma provocărilor pe care le treci. Da, este un sistem de progresie încet, am trecut de nivelul 20 și am doar 10 mașini, deci mai am până să le deblochez pe toate. În garaj, tot datorită progresiei, îți vei personaliza mașinile după bunul plac cu ajutorul elementelor de personalizare, fără să existe micro-tranzacții în acest sens. La acest capitol, jocul merită o notă mare.

Este adevărat că trebuie să treci pe nivel de dificultate maximă, să devii profesionist, pentru a debloca toate mașinile, deși era mai bine să le lași la modul general, pentru că nu toți au răbdare să facă aceleași și aceleași curse până mâine dimineață, apoi să o ia de la capăt. Fiecare cursă îți aduce niște puncte și pentru upgrade-ul mașinilor, plus banii din joc, doar răbdare să aveți. Eu am dus Ice Man Truck, Vendetta și Grave Digger la nivel maximum și mă distrez cu toți adversarii.

Monster Jam Showdown

Cel mai bun joc de profil

Oricât de multe hibe am căuta, Monster Jam Showdown nu are bug-uri evidente, se mișcă fluent, iar mașinile sunt reproduse la scară 1 la 1, precum în realitate: vorbim probabil despre cel mai bun titlu bazat pe monster trucks pe care îl poți juca chiar acum. Grafica arată bine, are conținut mult, foarte mult, chiar dacă repetitiv, și este un joc nișat, care nu va atrage pe toată lumea. Însă dacă aveți pasiunea asta pentru coloșii cu cauciucuri gigant, vă garantez că vă puteți elibera și băga cascadorii până uitați de traficul din București.

Monster Jam Showdown
Părţi pozitive
  • foarte bine realizate modelele mașinilor
  • evenimente bine structurate în calendarul competițional
  • există modul de asistare, care te ajută, dacă ești începător
Părţi negative
  • sistemul de progresie cam lent, învechit și slab
  • prin natura lor, monster trucks sunt foarte greoaie la condus, fără viteze mari
Urmărește Go4Games.ro pe Google News