Jocurile de fotbal sunt unele dintre cele mai de succes titluri din industria de jocuri video, graţie publicului extrem de pasionat şi totodată numeros căruia li se adresează. Cele mai vândute titluri sunt cele care orientate pe acţiune, ce permit controlul jucătorilor în timpul meciurilor. Există însă şi un alt tip de joc de fotbal, destinat celor care îşi doresc să experimenteze experienţa completă a cluburilor de fotbal: simulatoarele de management de fotbal. Football Manager 2013 se încadrează în această categorie.
Din start trebuie să anunţ că un astfel de joc este croit pentru cei ce adoră strategia şi atenţia la detalii. Cei cărora nu le pasă de transferuri, fani, relaţii cu presa, discuţiile cu staff-ul echipei, programe de antrenament, grafice, rapoarte, bugete, moralul jucătorilor sau aşteptările finanţatorilor ar trebui să stea departe un astfel de joc. Pe de altă parte, cei care la citirea enumeraţiei din fraza anterioară au simţit o provocare sau o şansă de a-şi împlini un vis ar trebui neapărat să citească acest articol şi să încerce cel puţin varianta demonstrativă a jocului.
Noua interfaţă din Football Manager 2013 este parcă mai bine organizată şi foloseşte cu o mai mare eficienţă spaţiul disponibil pe ecran. Există şi posibilităţi de gestionare a informaţiilor ce se doresc afişate în anumite secţiuni principale, iar tema generală de culori a interfeţei diferă în funcţie de echipa pe care jucătorul alege să o conducă. De obicei aceste teme sunt frumoase şi deloc dernanjante. Există şi opţiunea de a modifica această schemă de culori după bunul plac, lucru foarte util atunci când antrenăm echipe ale căror scheme de culori au fost adoptate prost în interfaţă. Dacă eşti managerul echipei Steaua Bucureşti, ochii îţi sunt pur şi simplu asediaţi de nişte ecrane cu un contrast roş-albastru extrem de strident. Acest inconvenient ar fi putut fi rezolvat din start de către producători, însă probabil că s-au concentrat pe facilităţi ceva mai importante.
Football Manager 2013 este un joc extrem de complex în care poţi să controlezi totul, de la programarea întâlnirilor cu staff-ul echipei şi pâna la programul de antrenament… nu doar al echipei principale, ci şi al echipei secunde sau al celei de tineret a clubului. De asemenea, pot fi analizate performanţele echipei prin diverse metode precum analiza statistică a celor mai bune intervale de minute ale echipei din ultimele 15 meciuri.
Discuţiile cu echipa joacă un rol foarte important pentru moralul jucătorilor. Există un set de replici predefinite ce pot fi spuse înaintea meciului, la pauză sau după meci, fiecare dintre acestea afectând într-un fel sau altul starea de spirit a jucătorilor. Ele pot fi adresate întregii echipe sau doar anumitor jucători.
După o vreme, anumite lucruri precum discuţiile cu jucătorii sau conferinţele de presă (în care eşti asediat de întrebările jurnaliştilor) devin repetitive şi, pentru cei deloc răbdători, pot fi chiar un pic enervante. Dacă se ajunge la astfel de sentimente de repulsie se poate recurge la delegarea activităţilor stresante către un asistent.
Foarte multe dintre activităţi pot fi delegate către un asistent care se va declara fericit să care pe umerii săi lucruri precum povara negocierii de contracte cu jucătorii sau întreaga activitate a echipei secunde. Staff-ul este de un real ajutor în mai toate ariile, aceste persoane venind adesea cu recomandări şi informaţii de mare interes. Spre exemplu, pentru un manager care nu cunoaşte jucătorii noii sale echipe, recomandarea unui asistent pentru formula de start a meciului este o mână de ajutor binevenită.
Sistemul programului de antrenament a fost complet schimbat faţă de versiunile anterioare ale jocului. Sesiunile de antrenament sunt programate pe un calendar iar fiecare sesiune se concentrează pe anumite elemente de joc (spre exemplu faze fixe). Pentru cei care doresc control total, există opţiunea de control al antrenamentului fiecărui jucător în parte.
În urma cererilor de la fanii cu slujbe şi prea puţin timp liber, Sports Interactive a inclus un nou mod de joc denumit Football Manager Classic. Acesta este un mod de joc simplificat care renunţă la o mare parte dintre detaliile prezente în modul principal Football Manager. Astfel, un sezon poate fi parcurs în doar câteva ore.
Un alt mod nou-introdus este modul Challenge, ce oferă patru scenarii de provocare. Spre exemplu, ne este predată o echipă în mijlocul sezonului, în condiţiile în care ea nu a suferit nicio înfrângere. Misiunea este ca echipa să nu sufere nicio înfrângere până la finalul sezonului.
Simularea efectivă a meciurilor se poate face în mai multe moduri: text, 2D şi 3D. Cel mai atractiv este modul 3D, care a fost îmbunătăţit faţă de varianta sa din anul trecut. Cei care însă speră să vadă o simulare de tipul FIFA vor fi dezamăgiţi să afle că meciurile trebuie luate mai degrabă ca nişte schiţe ce arată performanţa şi deciziile jucătorilor. Există nenumărate momente în care jucătorii pasează înapoi fără motiv sau refuză să alerge după o minge care se situează la doi metri de ei. Dacă înţelegem acest sistem aşa cum trebuie înţeles, totul va fi ca o evadare plăcută la iarbă verde după minute întregi de privit tabele şi rapoarte.
În timpul meciurilor pot fi date foarte multe indicaţii către jucători, iar în funcţie de moralul şi abilităţile lor, ei vor încerca pe cât posibil să le respecte. Asistenţii de pe banca de rezerve vor face comentarii referitor la anumiţi jucători sau la jocul general al echipei , acestea apărând chiar pe ecranul în care este vizualizat meciul. Pe baza acestora dar şi a analizei proprii pot fi schimbate poziţionările jucătorilor în teren sau caracteristici precum agresivitatea, jocul la ofsaid, poziţia liniei de fundaşi şi alte asemenea.
Meciurile sunt şi singurele momente în care jocul are parte de sunet. În rest, asistăm la un joc complet mut, fără muzică, fără replici.
Baza de date cu jucători este imensă (aproximativ 500.000 de jucători), cele 5000 de echipe din cele 51 de ţări incluse în joc (inclusiv România) sunt actualizate, iar, în general, atât ele cât şi persoanele-cheie din interiorul clubului au denumiri reale. Aşadar, în cazul în care jucătorul de Football Manager 2013 preia controlul echipei Rapid Bucureşti, el va trebui să-şi creeze o relaţie bună cu George Copos.
Anul acesta jocul are şi o componentă multiplayer ce se bazează pe Steam pentru a funcţiona. Astfel, răfuielile pentru noua colegă de clasă drăguţă se pot da într-un mod elegant, civilizat, ordonat şi, cel mai important, de la o distanţă ce permite securitatea corporală!
Sports Interactive a reuşit să creeze un joc proaspăt, care se diferenţiază de versiunile din anii anteriori prin mult mai multe lucruri decât schimbarea numelui. Producătorii spun că există 900 de îmbunătăţiri. Recomand acest joc oricărui pasionat de fotbal, oricărui pasionat de management şi oricărui pasionat de management de fotbal. Football Manager 2013 m-a ţinut în priză nopţi întregi şi m-a făcut să îmi doresc cu ardoare să mai câştig un meci. Şi încă unul. Şi încă unul.