Jensen Huang, șeful Nvidia, a explicat de ce prețurile la plăcile video nu vor scădea în perioada următoare. Compania a lansat recent seria RTX 40, ce include modele cu prețuri „piperate”, inclusiv vârful de gamă RTX 4090, care costă 1.600 de dolari.
„Ideea că prețul unui cip va scădea în timp ține, din păcate, de trecut”, a declarat Huang. Potrivit lui, sunt două motive principale din cauza cărora acest lucru nu se va întâmpla: Legea lui Moore nu mai este valabilă, iar componentele au costuri din ce în ce mai ridicate.
Legea lui Moore spune că numărul de tranzistori care pot fi plasați pe un circuit integrat se dublează aproximativ la fiecare doi ani. Astfel, prețurilor cipurilor lansate relativ recent scad rapid pe măsură ce apar modele mai noi și semnificativ mai performante.
„Legea lui Moore este moartă. Și abilitatea Legii lui Moore de a livra de două ori performanța la același cost sau aceeași performanță la jumătate de cost, la fiecare an și jumătate, nu mai există”, a explicat șeful companiei.
Citește și: Un producător cunoscut nu va mai lansa plăci video Nvidia: „E vorba de respect”
Mai mult, potrivit lui Huang, prețul unui wafer de 12”, o componentă folosită în producția de semiconductori, a crescut semnificativ. „Nu este cu puțin mai scump, ci cu mult mai scump”, a explicat CEO-ul Nvidia.
La seria RTX 40, bazată pe noua arhitectură Ada Lovelace, prețurile încep de la 900 de dolari (GeForce RTX 4080 12GB). Cipurile sunt realizate în fabricile TSMC pe un proces de fabricație pe 4nm, iar performanțele de la generație la generație sunt, conform companiei, chiar și de până la 4 ori mai mari în unele jocuri video.
Nvidia a promis, la debutul noilor acceleratoare grafice din seria RTX 40, că va lansa și modele noi de plăci video mai accesibile.
Sursa: PC Magazine