Probabil că mulţi dintre voi tresar atunci când aud de RPG-uri japoneze. Unii dintre voi le consideră interesante sau poate chiar palpitante. Alţii cred că e prea multă dramă. Unii nu le iau în serios. Alţii cred că elementele RPG eclipsează acţiunea. Unii spun că povestea nu lasă loc altor aspecte. Alţii se joacă uneori pentru “relaţiile” dintre personaje şi nu cred că ar trebui să fiu mai explicit de atât.
Oricare ar fi motivul, Lost Sphear vine cu o propunere interesantă. Este ca şi când acel elev din fundul clasei, pe care nimeni nu-l bagă în seamă, ridică acum două degete, spune câteva cuvinte, îi lasă pe toţi mască şi se retrage în lumea lui. Dacă vreţi o comparaţie cu sentimentul care te încearcă atunci când joci Lost Sphear, atunci aceasta este cea mai bună.
Aşa cum am stabilit deja, Lost Sphear este un RPG japonez care încearcă să aducă în prim plan modul de prezentare al jocurilor vechi din seria Final Fantasy, cu o perspectivă top-down şi un gameplay bazat pe sistemul Active Time Battle. Dezvoltat de Tokyo RPG Factory şi publicat de Square Enix, jocul este succesorul spiritual al lui I Am Setsuna, lansat în 2016, şi este disponibil pe PlayStation 4, PC şi Nintendo Switch. Noi am avut ocazia să jucăm versiunea pentru PlayStation 4, despre care vom vorbi în continuare.
Lost Sphear are loc într-o lume imaginară, unde un grup de prieteni pornesc într-o aventură pentru a rezolva misterul dispariţiei unor întregi ţinuturi, învelite parcă într-o pâclă albă. Nu ştim ce cauzează aceste dispariţii, însă aflăm la începutul jocului că le putem readuce la viaţă folosindu-ne de amintiri ce au legătură cu ele. Eroul principal dobândeşte astfel puterea de a readuce locuri sau persoane la viaţă şi, graţie acestei abiltăţi, este prins în vâltoarea evenimentelor care îl împing să-şi pună întrebări şi să caute răspunsuri şi soluţii la problemele cu care se confruntă.
În primul rând, trebuie să menţionăm că povestea avansează uşor, fără să grăbească jucătorul în vreun fel. De fapt, Lost Sphear poate fi jucat cu destul de multă lejeritate, atât în sesiuni lungi, cât şi scurte, ceea ce îl face perfect pentru o consolă portabilă. Înţelegem deci decizia de a-l lansa şi pentru Nintendo Switch. Peripeţiile grupului nostru sunt deseori presărate cu bătălii împotriva unor inamici destul de slabi pentru puterile şi armele din dotare, însă boşii pot da dureri de cap dacă nivelul personajelor este prea mic sau armele echipate nu fac destul damage.
Sistemul Active Time Battle folosit în fiecare confruntare se bazează pe eliminarea pauzelor dintre acţiunile personajelor şi cele ale inamicilor (caracteristice jocurilor turn-based). Acţiunile personajelor se derulează automat, în funcţie de timpul acordat fiecăruia. Este decizia ta dacă în timpul alocat unui personaj faci ceva cu el sau nu. Inamicii pot şi ei ataca oricând, ceea ce determină jucătorul să fie mereu atent şi să acţioneze alegând personajele şi cel mai eficient tip de atac. Orice urmă de îndoială sau orice reţinere poate fi fatală, mai ales într-o confruntare cu un boss. Acest sistem te ţine mereu în priză şi reprezintă un punct forte al jocului.
În mod surprizător, povestea se complică destul de mult şi dialogurile sunt simpatice, astfel încât ajungi într-un punct în care îţi pasă de un personaj când este rănit sau când iese din grup. Veţi întâlni multe personaje pe parcurs, iar jocul vă oferă posibilitatea să vă alegeţi componenţa grupului. Numărul de opţiuni oferit este destul de mare, astfel încât nu doar că veţi alege cu ce arme şi armuri puteţi echipa fiecare personaj, însă veţi putea şi modifica anumite atribute printre care rezistenţa la anumite tipuri de damage.
Lost Sphear pune mare preţ pe jocul tactic, astfel încât succesul este garantat doar dacă veţi cunoaşte destul de bine abilităţile fiecărui personaj, atât în privinţa atacurilor de tip melee sau ranged, cât şi în privinţa vrăjilor disponibile. Veţi ajunge practic să folosiţi un personaj pentru healing şi (de)buffing, altul pentru vrăji ofensive, altul pentru melee şi altul pentru ranged. Sau în orice altă combinaţie, însă healerul ar cam trebui să fie prezent mereu, în ciuda unui număr mare de poţiuni disponibile pentru cam orice situaţie disperată.
Eroii noştri vor cutreiera toată harta disponibilă în joc, inclusiv pe apă, în căutare de amintiri pe care le pot folosi pentru a construi obiective. Ele vor conferi grupului diverse buff-uri valabile pe toată harta, ce pot îmbunătăţi dramatic prestaţia eroilor în luptă. Nu în ultimul rând, comercianţii plasaţi în câteva locuri de pe hartă vor asigura necesarul de materiale şi poţiuni, astfel încât vă veţi putea oricând reface stocul, mai ales înainte de o confruntare importantă.
Un mic minus ar fi faptul că nu veţi vedea de la început viaţa inamicilor. Trebuie să munceşti pentru a dobândi o asemenea abilitate, iar acest lucru poate deveni puţin frustrant în cazul luptelor cu adversari ceva mai puternici. Cu toate acestea, vă sfătuiesc să nu evitaţi confruntările, chiar dacă ceva mai târziu în joc acest lucru devine posibil. Veţi obţine o serie de costume speciale care adaugă o serie de puteri suplimentare, printre care şi posibilitatea de a evita diverşi inamici de pe hartă.
Însă acestă tactică nu este deloc benefică: veţi ajunge inevitabil la boşi de care nu veţi putea trece dacă nu aveţi un nivel corespunzător. Iar aici jocul poate deveni puţin frustrant pentru că nici nu ştii exact ce nivel ar fi necesar pentru a te descurca cât de cât. Te mai plimbi puţin pe hartă, mai omori alţi inamici, mai revii la boss pentru încă o tură, mai schimbi tactica puţin şi tot aşa. Sunt destule asemenea cazuri de trial and error, dar, cu puţină răbdare, succesul este garantat.
Lost Sphear impresionează datorită lumii pe care reuşeşte să o redea, misterelor care te înconjoară şi a relaţiei dintre personaje. Veţi avea parte de o experienţă placută, însă jocul o sa ceară de la voi puţină rabdare şi destul de multă atenţie. Recomandăm acest joc atât pasionaţilor de RPG-uri japoneze, cât şi celor care doresc să ia un prim contact cu acest gen, şi suntem bucuroşi că Square Enix a decis lansarea acestui titlu şi în afara Japoniei.