Retro gamingul este la modă, iar cererea pentru dispozitive vintage a explodat. Mulți entuziaști caută, printre altele, televizoare vechi cu ecrane CRT.
Lansarea unor console cu jocuri clasice, precum SNES Classic Edition în 2017, a dat naștere unei piețe pentru televizoarele vechi. Aceste dispozitive oferă cea mai bună experiență în titluri precum „Final Fantasy III” sau „Donkey Kong Country”.
„Mișcarea este mai fluidă și cumva mai naturală”, explică Jordan Starkweather, expertul în televizoare CRT din spatele contului CRT Pixels de pe Twitter. „Lag-ul cu care ne-am obișnuit în jocurile moderne dispare”, a continuat el.
RoboCop (1988, Data East) – Arcade
Sharp Pixels vs. RGBPi S-Video via Sony KV-27S42
The RGBPi continues to be so sharp you could almost mistake S-Video for RGB, even on a consumer set. pic.twitter.com/1SxPZbFTLM
— CRT Pixels (@CRTpixels) May 30, 2021
Creată în 2016, comunitatea r/CRTGaming de pe Reddit și-a dublat numărul de membri în ultimul an, depășind pragul de 45.000 de utilizatori.
Citește și: Momentul când Chumlee a făcut o afacere proastă, cu un joc de tip arcade, la „Pawn Stars”
În aceste condiții, nu e de mirare faptul că în 2019 un model Sony Triniton GDM-FW900 a fost vândut cu 999 de dolari pe eBay. Astăzi, un astfel de televizor costă, pe același site, 3.900 de dolari.
De altfel, modelele Triniton de la Sony sunt foarte căutate. Un KV-1670MT este oferit la prețul de 1.497 de dolari, tot pe eBay.
În România, unde retro gamingul nu este foarte dezvoltat, prețurile sunt încă mici. Un model Sharp, produs în 2004 și aflat în stare bună de funcționare, este oferit la prețul de 105 lei pe OLX. Un Samsung cu diagonala de 74 cm și telecomandă costă, pe aceeași platformă, 300 de lei. Potrivit vânzătorului, televizorul este în stare foarte bună de funcționare.
Declinul televizoarelor CRT a început în urmă cu 15 ani. În 2003, 85% din televizoarele vândute foloseau această tehnologie. Abia în 2008 s-au vândut la nivel mondial, pentru prima dată, mai multe dispozitive LCD decât CRT.