La începutul acestui an v-am recomandat câteva serii de jocuri de acţiune. Acum a venit vremea să lăsăm la o parte schimburile de focuri şi scenele explozive şi să ne concentrăm pe un gen diferit de jocuri, cele în care contează mai mult materia cenuşie decât reflexele rapide. E timpul să aruncam o privire asupra jocurilor logice.
Mai mult, având în vedere că aceste titluri se pretează perfect pentru a fi jucate în cam orice situaţie (pauze la birou, între staţiile de metrou pe telefonul mobil etc.), am hotărât să includem în lista noastră de recomandări doar jocuri logice gratuite, perfecte pentru a-ţi petrece o parte din timpul liber fără a fi nevoit să plăteşti nici măcar un eurocent.
Am încercat, pe cât posibil, să acoperim o arie cât mai mare a acestui gen, în lista de mai jos fiind incluse atât jocuri de tip puzzle, cât şi titluri adventure sau strategii ceva mai complexe, dedicate celor mai răbdători. Ca de obicei, dacă consideraţi că am omis anumite titluri importante, aşteptăm sugestiile voastre în cadrul secţiunii de comentarii de mai jos.
ANGRY BIRDS
Simpaticul puzzle în care păsăroii furioşi încearcă să-şi elibereze ouăle din ghearele maleficilor porci verzi nu putea lipsi din lista noastră de recomandări. Angry Birds beneficiază de foarte multe versiuni, decicate aproape tuturor platformelor existente pe piaţă.
Pe dispozitivele echipate cu sistemul de operare Android jocul poate fi descărcat gratuit, o versiune limitată – Angry Birds Free – fiind de asemenea accesibilă pentru sistemul de operare iOS. De asemenea, puteţi juca Angry Birds gratuit şi pe PC, fie cu ajutorul ediţiei dedicate browser-ului Chrome, fie prin intermediul Facebook.
Dacă v-a plăcut Angry Birds, aţi putea încerca şi restul jocurilor logice din serie, cum ar fi Angry Birds Seasons, Angry Birds Rio sau noul Angry Birds Space.
WHERE’S MY WATER?
Where’s My Water? este un simpatic puzzle realizat de studiourile Disney. În acest joculeţ logic, obiectivul principal este îmbăierea unui crocodil, apa de care acesta are nevoie nefiind întotdeauna uşor accesibilă.
Ediţia gratuită Where’s My Water? Free poate fi descarcată de pe AppStore pentru dispozitivele ce rulează iOS şi conţine 20 de niveluri ce nu-şi fac apariţia în versiunea comercială a jocului. Where’s My Water? poate fi însă jucat şi pe PC, prin intermediul site-ului Disney.
Dacă ediţia gratuită a jocului v-a convins, puteţi opta pentru versiunea completă a lui Where’s My Water? (ce include peste 200 de niveluri şi primeşte update-uri periodice), în schimbul unui preţ foarte accesibil (sub un dolar pe Android sau iOS).
PEGGLE EXTREME
O ingenioasă combinaţie de pinball şi Arkanoid, Peggle Extreme poate da dependenţă. Conceptul de bază al jocului este foarte simplu: bila lansată trebuie să lovească cât mai multe dintre obiectele presărate în câmpul de joc (obţinându-se astfel puncte) şi, dacă e posibil, să cadă prin gaura mişcătoare de la baza ecranului.
Peggle Extreme poate fi jucat gratuit pe PC prin intermediul serviciului de distribuţie Steam. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să descărcaţi clientul Steam de pe www.steampowered.com, să vă faceţi un cont (operaţiune gratuită) şi să cautaţi jocul în magazinul virtual al celor de la Valve.
În cazul în care Peggle Extreme v-a strârnit pofta pentru astfel de jocuri, tot pe Steam puteţi găsi şi versiunile comerciale Peggle Deluxe (beneficiază şi de o variantă demo gratuită) şi Peggle Nights.
PUZZLE PIRATES
V-aţi dorit dintotdeauna să deveniţi un pirat şi să trăiţi o viaţă plină de aventură în mijlocul mărilor şi oceanelor planetei? Ei bine, Puzzle Pirates permite toate aceste lucruri, în moduri extreme de simpatice, ce-i drept. Jucătorii îşi pot crea propriul pirat, pe care mai apoi îl pot trimite în tot felul de misiuni.
Toate aceste misiuni sunt puse în scenă sub forma de puzzle-uri, foarte uşor de abordat chiar şi de către cei lipsiţi de prea multă experienţă în domeniul gaming-ului. Prin rezolvarea acestor puzzle-uri, pot fi cumpărate noi accesorii pentru propriul pirat.
Puzzle Pirates poate fi jucat în regim Free to play (gratuit, însă se poate cumpăra monedă in-game şi prin intermediul banilor reali), fie prin intermediul serviciului de distribuţie digitală Steam, fie direct din browser, accesând site-ul oficial al jocului.
LEMMINGS
Lemmings este unul dintre cele mai faimoase jocuri logice create vreodată, versiunile sale iniţiale făcându-şi apariţia la începutul anilor ’90. Jucătorii sunt nevoiţi să salveze un grup de lemingi din tot felul de situaţii complexe prin atribuirea de diverse abilităţi micuţelor rozătoare.
Din păcate, deşi versiunea iniţială a jocului pentru PC încă poate fi descarcată complet gratuit de pe site-urile specializate pe abandonware (software vechi, pe care producătorii au renunţat să-l mai comercializeze), nici aceasta şi nici remake-urile ceva mai recente pentru Windows nu se înţeleg cu sistemele de operare moderne.
Din fericire, mai mulţi pasionaţi s-au apucat să recreeze Lemmings direct în browser, vestitlul joc creat de DMA Design (acum Rockstar North, nimeni alţii decât părinţii seriei GTA!) putând fi jucat în versiunea DHTML Lemmings (o altă alternativă ar putea fi aceasta).
BENEATH A STEEL SKY
Şi pentru că nu putem trece peste jocurile logice fără a aminti de genul adventure point and click, ne-am hotărât să vă recomandăm Beneath a Steel Sky, o aventură clasică realizată de Revolution Software (autorii mult mai popularei serii Broken Sword).
Chiar dacă grafica nu mai ţine pasul cu tendinţele actuale (păstrând însă farmecul de necontestat al acelor vremuri), Beneath a Steel Sky rămâne un adventure de referinţă, a cărui acţiune are loc într-un viitor cyberpunk.
Beneath a Steel Sky poate fi descărcat şi jucat în mod gratuit prin intermediul emulatorului ScummVM sau, alternativ, prin înregistrarea unui cont pe serviciul Good Old Games (GoG.com). După realizarea unui astfel de cont (operaţiune gratuită), o versiune compatibilă cu sistemele de operare moderne a lui Beneath a Steel Sky va fi automat adăugată librăriei dvs. de jocuri.
ZUMA BLITZ
Seria Zuma reprezintă probabil apogeul în ceea ce priveşte „joculeţele cu bile colorate„. Jucătorii sunt nevoiţi să realizeze şiruri de astfel de bile, cele de culori identice fiind eliminate atunci când sunt plasate la rând. În versiunea gratuită Zuma Blitz puteţi încerca să obţineţi scoruri cât mai bune în reprize de câte 1 minut de joc.
Zuma Blitz poate fi jucat gratuit prin intermediul reţelei de socializare Facebook, comparaţiile cu scorurile obţinute de prieteni fiind astfel mult mai usor de realizat.
Dacă versiunea Blitz nu vă este de ajuns, puteţi apela atunci la titlurile comerciale ale seriei – Zuma Deluxe sau Zuma’s Revenge, ambele putând fi achiziţionate din mai multe surse (AppStore, Steam etc.), pentru o gamă variată de platforme.
OPEN TRANSPORT TYCOON DELUXE
Open Transport Tycoon Deluxe este un remake open-source al clasicului joc de strategie lansat de Microprose la mijlocul anilor ’90. Dacă consideraţi că CFR-ul, RATB-ul sau Metrorex-ul nu-şi fac treaba aşa cum trebuie, Open Transport Tycoon Deluxe vă oferă posibilitatea de a corecta aceste neajunsuri într-un univers virtual.
Marele avantaj al lui Open Transport Tycoon Deluxe este faptul că acest remake beneficiază de suport pentru toate sistemele de operare importante pentru PC: Windows, MacOS X şi chiar Linux. Puteţi descărca clientul Open Transport Tycoon Deluxe de pe site-ul oficial al jocului.
TETRIS N-BLOX
Tetris este de departe cel mai popular joc video de pe planetă, creaţia lui Alexey Pajitnov făcându-şi apariţia, de-a lungul anilor, pe mai toate platformele dedicate gaming-ului (fie ele oficiale, fie console piratate de origini incerte).
Din păcate, din cauza popularităţii ieşite din comun, versiunea mobilă a jocului Tetris este în continuare comercializată prin intermediul serviciilor de tip AppStore sau Google Play, existând totuşi şi o versiune gratuită – Tetris Free – dedicată dispozitivelor ce folosesc Android.
În schimb, utilizatorii de PC se pot bucura de Tetris N-Blox, o versiune complet gratuită a clasicului joc logic ce poate fi rulată direct din browser.
CUT THE ROPE
Ce poate fi mai drăguţ decât să hrăneşti un animăluţ cu bomboane în Cut The Rope? Lucrurile se complică însă când aceste dulciuri sunt suspendate cu tot felul de frânghii, tăierea acestora într-o ordine anume fiind vitală pentru a putea avansa.
Utilizatorii de iOS au la dispoziţie Cut The Rope Free, o versiune gratuită, însă limitată, în timp ce pe Android se poate descărca versiunea completă a jocului, susţinută prin intermediul reclamelor. Alternativ se poate opta pentru ediţiile comerciale (pe ambele sisteme de operare), ce pot fi achiziţionate pentru sub un dolar.
În schimb, utilizatorii de PC ce folosesc Internet Explorer se pot bucura gratuit de o versiune in-browser a lui Cut The Rope, care oferă şi o serie de niveluri exclusive.
Nu uitaţi, dacă mai aveţi şi alte propuneri de jocuri logice gratuite (sau contra cost, în cazurile în care titlurile respective chiar merită), nu ezitaţi să le împărtăşiţi cu noi prin intermediul secţiunii de comentarii de mai jos.