După cum ne-au obișnuit an de an, cei de la Apple tocmai ce au prezentat caracteristicile noilor smartphone-uri din familia iPhone. Ajuns la generația cu numărul 15, noul iPhone, pe lângă îmbunătățiri precum trecerea la conectori de tip USB Type-C sau abandonarea “bretonului” în favoarea afișajelor cu Dynamic Island, aduce și noutăți pentru pasionații de gaming mobil.
Modelul mai accesibil ca preț din gama iPhone 15, cel non-Pro, nu aduce foarte multe modificări importante pentru gaming față de corespondenții săi mai vechi cu un an. Merită menționate însă ecranele bazate pe tehnologie OLED, a căror luminozitate poate urca pana la 2000 nits, care, pentru prima oară în istoria modernă a modelelor de bază iPhone, abandonează notch-ul în favoarea unui decupaj mai mic pentru camera selfie și sistemul de scanare facială.
Este oferită așadar o suprafață vizibilă mai mare pentru cei care își doresc să ruleze jocurile preferate de mobil pe un astfel de telefon. Din păcate, ecranele cu care sunt echipate modele de bază iPhone 15 au în continuare un refresh rate de numai 60Hz, deci nu vor permite rularea jocurilor la framerate-uri mai mari de 60 de cadre pe secundă.
Totuși, de atingerea acestor performanțe și menținerea acestora la un nivel constant și mulțumitor se va ocupa procesorul A16 Bionic, cel ce echipa modelele iPhone 14 Pro de anul trecut, acum disponibil și în gama de bază iPhone 15. Trebuie menționat că în testele uzuale, nu există încă opțiune de cip pentru Android care să depășească performanțele unui A16 Bionic.
Trecând la modelele Pro de iPhone 15, imediat se remarcă calitatea mai bună a ecranului, cu un refresh rate dublu față de modelele non-Pro, ce poate duce framerate-ul din anumite jocuri până la amețitoarea valoare de 120 de cadre pe secundă.
Adevărata vedetă din iPhone 15 Pro este însă noul procesor A17 Pro, primul astfel de cip realizat folosind procesul de fabricație pe 3nm. Pe lângă îmbunătățirea și eficientizarea performanței per nucleu, A17 Pro include și un nou GPU, care permite tehnologii noi, cum ar fi Mesh Shading, și, pentru prima oară într-un astfel de cip, Ray Tracing accelerat la nivel hardware, cel mai rapid disponibil pe smartphone-uri.
Nu lipsește nici tehnologia de reconstrucție MetalFX Upscaling, ce permite renderizarea la o rezoluție internă mai scăzută și apoi reconstrucția imaginii finale, în rezoluția dorită, cu ajutorul nucleelor AI din Neural Engine. Astfel, jocuri pretențioase, cum ar fi The Division Resurgence (așteptat în 2024), Honkai: Star Rail sau Genshin Impact, vor beneficia de efecte grafice și performanță superioare atunci când sunt rulate pe un iPhone 15 Pro.
Mai mult, jocuri de consolă și PC, precum Resident Evil Village și remake-ul Resident Evil 4 vor sosi pe iPhone 15 Pro până la sfârșitul acestui an. În plus, alte titluri importante, pe care de obicei le întâlneam doar pe consolele și PC-urile dedicate de gaming, cum ar fi Death Stranding sau Assassin’s Creed Mirage, își vor face apariția pe iPhone 15 Pro în 2024.