V-am povestit deja despre cum Watch Dogs Legion mi-a lăsat o impresie ce mi-a depășit așteptările inițiale, considerându-l unul dintre cele mai reușite jocuri pe care Ubisoft le-a realizat și publicat în ultimii ani. Din oferta inițială a lui Watch Dogs Legion lipsea însă un ingredient, prezent în titlurile anterioare ale seriei: componenta multiplayer online. Această omisiune era justificată de producători prin nevoia de a pregăti ceva special în acest sens, modurile multiplayer online pentru Watch Dogs Legion urmând să-și facă apariția un pic mai târziu. Și având în vedere că trăim încă în “epoca” COVID-19, acest termen de așteptare s-a prelungit până pe 9 martie 2021, atunci când modurile multiplayer online se vor lansa pentru Watch Dogs Legion, sub forma unui update gratuit.
Până atunci însă, cei de la Ubisoft ne-au permis să ne aventurăm din nou pe străzile Londrei virtuale, pentru a testa ceea ce are de oferit acest mod online multiplayer pentru Watch Dogs Legion. În primul rând, după cum au fost grupați si jurnaliștii ce au participat la această sesiune de testare, este recomandat să vă reuniți cu încă trei prieteni atunci când doriți să jucați Legion online.
Și asta pentru că majoritatea modurile de joc online multiplayer din Watch Dogs Legion au fost gândite pentru un astfel de număr de jucători. Ce este oarecum surprinzător, având în vedere cât accent s-a pus în single player pe recrutarea unei rețele cât mai “stufoase” de susținători ai grupării DedSec, este că nu puteți prelua aceste personaje și în modul multiplayer. Dimpotrivă, trebuie să plecați la drum cu un personaj nou, iar apoi să începeți să recrutați o cu totul altă echipă pentru modul online.
Iar pentru aceste recrutări veți avea nevoie de “influență”, moneda virtuală pe care o veți primi cu ocazia fiecărei misiuni finalizate cu succes. Până să “intrați însă în pâine”, este recomandat să petreceți un pic de timp în modul Free-roam din Londra online, pentru a încerca să vă găsiți parteneri de joc (dacă nu aveți deja) și să rezolvați câteva dintre așa-numitele “side activities” din oraș.
În versiunea pe care am putut-o încerca noi acestea erau marcate clar drept activități Solo, pe care le abordai în lipsa unei echipe, în încercarea de a dobândi influență. Aceste misiuni solo sunt destul de banale, propunând obiective simpliste și pot fi rezolvate rapid în doar câteva minute fiecare.
Sincer, nu cred că se va apuca nimeni să joace Watch Dogs Legion online doar pentru a îndeplini obiective Solo, așa că am trecut rapid la explorarea modurilor de joc multiplayer. Iar aici în prim plan stau așa-numitele Co-op Missions, gândite pentru a fi abordate în echipe de 2-4 jucători. Asigurați-vă însă că ați recrutat câteva personaje (cu abilități diferite, dacă se poate) înainte să vă aventurați în acest set de misiuni. Da, pentru că, cel puțin in momentul lansării, aceste Co-op Missions se vor limita la un playlist de cinci misiuni, legate de un storyline comun.
Un pic ciudat, având în vedere că vorbim despre un joc open world, este că, odată ce termini una dintre misiunile din acest set, ești teleportat automat în locul de start ale următoarei misiuni. Era mai interesant ca membrii echipei tale să primească un eventual moment de respiro, să poți să te relaxezi sau să te distrezi în oraș, iar apoi să vă reuniți, la o anumită oră, la locația următoarei misiuni. Iar cei care au parcurs deja campania single player din Watch Dogs Legion nu vor avea mari surprize din partea acestor misiuni, majoritatea reluând macanicile de joc din single player.
Tocmai din acest motiv vă recomandăm să aveți personaje cât mai variate în echipă, pentru că anumite obiective nu pot fi accesate sau îndeplinite decât folosind unele dintre abilitățile speciale specifice unei anumite “clase” de personaje. Spre exemplu, uniformele Albion sunt deosebit de folositoare atunci când trebuie să vă infiltrați și deplasați nevăzuți printr-o astfel de bază inamică.
Asta nu înseamnă ca aceste misiuni co-op duc lipsa de momente unice și memorabile. Este satisfăcător ca grupul tău de “nelegiuiți” să fugă, împreună, de la locul unui asediu pe motociclete, sau să fii nevoit să conduci două mașini echipate cu explozibil, ce riscă să fie detonat dacă acestea se îndepărtează prea mult una de cealaltă, în condițiile în care toată floarea cea vestită a forțelor de ordine din Londra se află pe urmele tale.
Iar cei care caută o provocare suplimentară se pot aventura în Tactical Ops, misiuni cooperative mult mai dificile, disponibile doar pentru grupurile de patru jucători, ce necesită o coordonare și o tactică mult mai bine puse la punct. La fel ca în cazul misiunilor co-op de care aminteam mai devreme, și aceste Tactical Ops sunt grupate într-un playlist de cinci misiuni, conectate de un fir narativ comun.
Însă, după cum ne avertizaseră și producătorii, Tactical Ops sunt într-adevăr mult, mult mai greu de abordat, fiind recomandate doar pentru jucătorii care au parcurs deja restul modurilor de joc online multiplayer din Watch Dogs Legion (și au strâns un grup “pestriț” de personaje, cu abilități variate și gadget-uri upgradate).
Multiplayer-ul din Watch Dogs Legion nu se limitează însă la modurile de joc co-op, Ubisoft promițând că jocul va beneficia și de confruntări PvP (Player-vs-Player). Primul dintre acestea, ce va fi disponibil chiar de pe 9 martie, este Spiderbot Arena, o modalitate de joc dezvoltată chiar de către studioul Ubisoft din București. Iar în cadrul sesiunii noastre de joc, am avut acces și la acest mod PvP, în care fiecare jucător (dintr-un număr maxim de patru), controlează un roboțel-păianjen, pe care-l poate personaliza cu diferite skin-uri.
Acești roboței se confruntă în cadrul unor hărți destul de simpliste, realizând sărituri spectaculoase și culegând armele și power-up-urile disponibile, în încercarea de a-și elimina adversarii. Cel mai simplu, acest mod de joc poate fi descris drept Quake cu spiderbots, dinamica acțiunii fiind asemănătoare. Din păcate, există și o diferență majoră: în timp ce, în shooter-ul celor de la id Software, locurile unde apăreau armele, armurile etc. erau bine stabilite, permițând unor jucători experimentați să “controleze” harta, în Spiderbot Arena culegi item-uri randomizate, ce îți oferă, în mod aleatoriu, acces la câte o armă suplimentară (lansatoare de rachete, lasere, miltraliere grele etc.) sau la un power-up.
Astfel, succesul în Spiderbot Arena devine mai mult o chestiune de noroc, decât de skill dobândit de pe urma jocului. Într-o rundă poți nimeri arme bune și îți poti domina adversarii, în timp ce în următoarea abia dacă poți face față, pentru că alții “prind” armele și item-urile bune. Chiar și așa, Spiderbot Arena a fost, de departe, cel mai distractiv mod pe care am avut ocazia să-l încercăm în această sesiune de test, petrecându-ne o bună bucată de timp în el.
Și pentru că tot a venit vorba despre timp, un semn nu neapărat încurajator în ceea ce privește longevitatea acestor moduri online multiplayer din Watch Dogs Legion este faptul că, în cele 3-4 ore cât am apucat să jucăm, am trecut cam prin tot conținutul ce va fi lansat pe 9 martie: câteva obiective Solo, întregul playlist de Co-op missions, un Tactical Op și mai multe partide de Spiderbot Arena.
Mi se pare un pic cam puțin, mai ales după atâtea luni de amânare. Ce-i drept, producătorii au promis că această componentă multiplayer va primi, la rândul ei, update-uri de conținut periodice, precum misiuni co-op noi, personaje gratuite și modul PvP Invasion.
De asemenea, la momentul când am avut ocazia de a parcurge această sesiune de test (în cursul lunii ianuarie 2021), era limpede că producătorii mai au nevoie de timp pentru a finisa experiența multiplayer din Watch Dogs Legion: am avut parte de câteva bug-uri de conexiune și de unele momente de-a dreptul amuzante pe parcursul jocului, ce probabil că vor fi rezolvate până în momentul lansării.
Ce pare că nu va putea fi însă remediată este performanța jocului, mai ales dacă rulați Watch Dogs Legion pe PC. Încă din momentul lansării inițiale din luna octombrie a anului trecut, utilizatorii s-au plâns de optimizarea deficitară a jocului pe PC, iar aceste probleme au continuat și în modul online. Pe scurt, pe vechiul nostru sistem de test (Intel Core i7, 16GB RAM, GeForce RTX 2080Ti), a trebuit să renunț complet la ray-tracing pentru a obține framerate-uri jucabile, însă și acestea au variat deranjant de mult.
Ca o paranteză, fără legătură cu sesiunea online la care am participat, nici măcar după upgrade-ul la AMD Ryzen 9 5900X, 32GB RAM și GeForce RTX 3080, Watch Dogs Legion nu livrează un framerate constant de 60fps atunci când urci setările video aproape de maximum. Și aici vorbim de cazul unei rezoluții ultra-wide de 3440×1440, sensibil mai scăzută decât 4K-ul ce a devenit deja standard (3840×2160) pe multe monitoare de gaming sau TV-uri.
Watch Dogs Legion este disponibil acum, în ediții pentru PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Google Stadia și PC (prin Ubisoft Connect și Epic Games Store). Modurile multiplayer online pentru Watch Dogs Legion vor fi disponibile începând cu 9 martie 2021, prin intermediul unui update gratuit.