Google Stadia, serviciul de streaming de jocuri al companiei, a ajuns la sfârșitul vieții. Compania a anunțat că va închide magazinul de jocuri Stadia și că va opri serverele de streaming, iar clienții nu au multe motive să se îngrijoreze că au susținut platforma în ultimii câțiva ani. Asta pentru că toate cumpărăturile de hardware și software Stadia făcute prin intermediul Google Store, vor fi rambursate înapoi către utilizatori.
Reprezentanții Google, în frunte cu Phil Harrison (General Manager Stadia), au anunțat că serverele Stadia vor fi închise pe data de 18 ianuarie 2023. Clienții își vor primi banii înapoi pe jocuri și dispozitive Chromecast sau controller-e pe care le-au cumpărat direct de la Google, însă cei care au avut abonamente Pro active nu vor primi banii înapoi. Termenul pentru ramburs este la mijlocul lunii ianuarie.
Deja magazinul de jocuri a fost închis și nu mai poți cumpăra titluri noi de pe Stadia, iar cei care au abonamente Pro le vor putea păstra fără să mai fie taxați până la sfârșitul serviciului.
Stadia nu a „prins” la public în cei câțiva ani în care a fost funcțional în principal din cauza fricii că Google ar putea opri serviciile în oricare moment. Serviciul de streaming propunea accesarea unui computer virtual de pe un server, unde puteai juca cele mai noi titluri, fără să fii nevoit să cumperi și hardware-ul capabil să le ruleze. Problema era că jocurile trebuiau cumpărate la preț întreg, iar acestea nu puteau fi accesate de pe alte platforme. De exemplu, nu puteai să joci local un titlu cumpărat pe Stadia nici dacă aveai hardware-ul compatibil. Acest lucru a ținut mulți gameri departe de serviciu.
Nici Google nu pare că a investit prea mult efort în afară de dezvoltarea tehnologiei Stadia pentru a populariza serviciul. Lansările de jocuri erau de multe ori întârziate, prețurile jocurilor destul de mari, iar magazinul Stadia era singurul loc de unde puteai cumpăra jocuri, deci exista un monopol pe magazin care ținea prețurile sus, în lipsa concurenței.
Deși a fost unul dintre jucătorii mari care s-au aruncat primii în față pentru servicii de streaming de jocuri, Google este și printre primii care părăsesc zona. Soluțiile de la Microsoft, Sony și NVIDIA par să aibă ceva mai mult succes, în special datorită faptului că jocurile de pe serviciile lor pot fi și descărcate local pentru a fi jucate pe hardware compatibil.
Google spune că angajații Stadia vor fi redistribuiți în cadrul companiei și că tehnologiile dezvoltate pentru serviciul de streaming de jocuri vor fi integrate în alte produse, precum YouTube, Google Play și zona de realitate augmentată.
Sursa: Go4it