Valve lucrează să aducă SteamOS și pe consolele portabile concurente, cum ar fi ASUS ROG Ally

Autor: Cosmin Aionita | 14.08.2024
Valve lucrează să aducă SteamOS și pe consolele portabile concurente, cum ar fi ASUS ROG Ally
Foto: ASUS Republic of Gamers

Eforturile celor de la Valve de a face tranziția jocurilor de PC către Linux sunt evidente atunci când aruncăm o privire către Steam Deck, consolele portabile ale companiei care rulează SteamOS, un sistem de operare construit pe bazele bătrânului OS open-source. Este vorba despre peste un deceniu de muncă, pornit cu experimentul eșuat numit „Steam Machines”, care a evoluat însă, cu ajutorul consolei portabile atât de apreciate, în veritabilul succes numit SteamOS: un sistem de operare „light”, care beneficiază de numeroase optimizări pentru mii de jocuri dezvoltate inițial pentru Windows și care reușește să le ruleze în condiții similare sau mai bune, cu un consum energetic minim.

În comparațiile cu rivalii Steam Deck care folosesc Windows 11, consola de la Valve a avut mereu avantajul suportului software propriu – SteamOS –, care, în ciuda specificațiilor hardware inferioare, reușea să ofere o experiență de gaming mai bună. În ciuda acestui succes, Valve nu intenționează să mențină SteamOS exclusiv pe consolele sale.

Acum câteva zile, în rândurile explicative care acompaniau cel mai recent release de SteamOS era menționată „adăugarea suportului pentru butoanele extra de pe ROG Ally”. Intrigați de această mențiune, colegii de la The Verge l-au abordat pe Lawrence Yang, designer în curtea celor de la Valve, întrebându-l dacă compania pentru care lucrează are de gând să lanseze versiuni oficiale de SteamOS pentru ROG Ally sau alte console concurente.

Iar răspunsul lui Yang a fost pozitiv: “echipa continuă să adauge suport pentru console portabile suplimentare în SteamOS”! Însă vom mai avea de așteptat până în momentul în care SteamOS va oferi suport oficiale pentru ROG Ally sau alte console portabile. Conform lui Yang, se fac progresele în acest sens, însă nu s-a ajuns încă în acest punct.

O eventuală versiune oficială de SteamOS pentru consolele ASUS ROG Ally (sau alte modele echivalente, cum ar fi Lenovo Legion Go sau MSI Claw), echipate cu configurații hardware superioare, le-am putea face pe acestea mult mai atractive în ochii utilizatorilor casual, dezamăgiți de implementările defectuoase și greoaie ale sistemului de operare Windows 11 pe astfel de dispozitive.

Windows pe Steam Deck cu dual-boot?

Deja știm că Valve intenționează să lanseze un release de SteamOS 3 care sa poată fi instalat pe orice PC, fie că este vorba despre o consolă portabilă cu Windows 11 sau o configurație PC desktop. Yang insistă că și în această direcție se fac progrese, însă acest SteamOS nu este încă gata.

În sens invers, Yang a fost întrebat și despre promisiunea celor de la Valve de a oferi o opțiune dual-boot pentru Steam Deck, care ar permite utilizatorilor să aleagă între SteamOS și Windows cu un simplu restart. Lawrence Yang a mărturisit că se fac pregătiri pentru a oferi publicului larg și ultimele drivere de Windows pentru ediția Steam Deck OLED, dar nu are încă un termen ferm pentru disponibilitatea opțiunii dual-boot. Aceasta rămâne o prioritate pentru Valve, însă echipa nu a apucat încă să lucreze cu adevărat la implementarea sa.

Sursa: The Verge

Urmărește Go4Games.ro pe Google News