Popularitatea serviciilor de streaming dedicate jocurilor video, cum ar fi Twitch, YouTube Gaming sau Facebook Gaming, pare că este în continuă scădere. Astfel, dacă ne luăm după cel mai recent raport al celor de la Streamlabs, în cel de-al doilea trimestru al acestui an (aprilie – iunie 2022), streamerii de pe aceste trei platforme au difuzat materiale live pentru numai 273 de ore, cu aproape 20% (19,4%, mai exact) mai puțin decât în perioada similară din 2021 și cu 12% mai puțin decât în trimestrul anterior.
Lucrurile nu stau mai bine nici în privința vizualizărilor, utilizatorii celor trei servicii urmărind 7,36 miliarde de ore de streaming în cel de-al doilea trimestru din 2022. Avem de-a face cu o scădere de 18,1% față de perioada similară a anului trecut (se înregistrau 8,99 miliarde de ore urmărite în acel moment) și cu o diminuare de 8,4% față de precedentele trei luni. Evident, aceste scăderi pot fi puse și pe seama faptului că, în majoritatea regiunilor de pe glob, oamenii au scăpat de restricțiile anti-COVID, petrecând mai mult timp în afara caselor.
Twitch rămâne în continuare cea mai populară platformă pentru streaming-ul de jocuri video, cu cote de piață de nu mai puțin de 76,7% în ceea ce privește orele de conținut urmărite (5,64 miliarde) și de 92,7% când vine vorba despre orele difuzate de creatorii de conținut (204,2 milioane). Însă și aceste statistici sunt în scădere cu 13,4%, respectiv 16% față de cele înregistrate în cel de-al doilea trimestru din 2021. Nu în ultimul rând, numărul canalelor unice de streaming de pe Twitch a scăzut cu aproape 2 milioane, ajungând la 9,6 milioane.
În contrast, categoria „Just Chatting” de pe Twitch continuă să crească. Orele urmărite de astfel de conținut au crescut cu 2,2% față de trimestrul anterior, categoria ajungând astfel la cele mai înalte audiențe înregistrate până acum. Următoarele categorii de pe Twitch, ca popularitate, sunt Grand Theft Auto V (cu 465 de milioane de ore de conținut urmărite) și League of Legends (464 de milioane de ore).
În schimb, audiențele înregistrate pe YouTube Gaming s-au menținut stabile (1,13 miliarde de ore urmărite) față de trimestrul anterior, chiar dacă se află cu 13,1% în scădere față de perioada similară din 2021. Orele stream-uite de realizatorii de conținut de pe YouTube Gaming (8,05 milioane) au scăzut cu 9,6% față de anul trecut.
În cădere liberă se află Facebook Gaming, serviciul de streaming de la Meta dedicat jocurilor video. Astfel, numărul de ore urmărite a scăzut cu peste 50%, ajungând la numai 580 de milioane în total. Nici streamerii nu se mai înghesuie pe această platformă, numărul orelor transmise de către creatorii de conținut scăzând cu nu mai puțin de 62%, de la 20,8 milioane în Q2 2021 la numai 7,9 milioane în perioada similară din acest an.
Sursa: Engadget