După cum v-am promis săptămâna trecută, în cadrul primei părți a acestui review pentru PlayStation 5, am revenit cu noi informații legate de consola next-gen pe care Sony o lansează peste numai o săptămână, inclusiv mai multe jocuri testate.
Să începem cu unul dintre aspectele despre care nu aveam permisiunea de a discuta în articolul inițial: demontarea capacelor exterioare ale PlayStation 5, operațiune necesară pentru a avea acces la slot-ul de expansiune M.2 pentru un SSD suplimentar. Vestea bună este că aceste capace sunt foarte ușor de demontat și, mai apoi, montat la loc pe consolă.
Vestea mai puțin plăcută este că, deși căpătați acces la lăcașul dedicat montării unui SSD suplimentar, acesta încă nu joacă niciun rol, funcția de expansiune fiind momentan dezactivată din OS-ul consolei. Acest lucru nu ne-a descurajat însă: am demontat căpăcelul de protecție al lăcașului și am montat un SSD doar în scopuri demonstrative, șurubul necesar pentru fixare fiind, de asemenea, inclus de Sony în pachet.
Operațiunea este foarte simplă, însă, mă văd nevoit să repet, am realizat-o doar în scop demonstrativ, funcția de expansiune cu un SSD suplimentar nefiind funcțională încă. Și chiar atunci când va fi, veți avea nevoie de un SSD M.2 compatibil cu PCI Express 4.0, și doar modelele pe care Sony le va testa și le va aproba în acest sens.
Un al doilea subiect restricționat pentru articolul de săptămâna trecută era cel legat de PlayStation Store, PlayStation Plus sau aplicațiile de redare media cu care este compatibilă consola.
Pe scurt, PlayStation Store nu mai este livrat sub forma unei aplicații separate, fiind integrat direct în interfața sistemului. Tot ce trebuie să faceți, din meniul principal, este să selectați pictograma PlayStation Store, iar magazinul va fi afișat imediat, timpii de așteptare sau încărcare a imaginilor fiind minimi.
Totuși, la această oră, nu prea se poate face mare lucru în cadrul acestui Store, lipsind opțiunile de precomandă chiar și la unele jocuri ce urmează să fie lansate mâine. Trebuie menționat însă că, atunci când este accesat prin intermediul consolei PlayStation 5, PlayStation Store beneficiază de mult dorita funcție de Wishlist.
Tot prin intermediul PlayStation Store puteți accesa și facilitățile oferite pentru abonații PlayStation Plus: jocurile gratuite oferite lunar pentru PS4 și PS5 (Bugsnax nu poate fi însă descărcat în acest moment), dar și PS Plus Collection, o selecție de 20 de titluri de PS4 ce pot fi activate doar pe PS5 și jucate atât timp cât abonamentul Plus rămâne activ.
Aceste jocuri incluse în PS Plus Collection funcționează fără probleme în acest moment pe PS5. Mai mult, odată revendicate din interfața PlayStation Store de pe PS5, le veți putea descărca și pe consolele PlayStation 4, fie direct de pe consolă, fie accesând store.playstation.com (trebuie să vă conectați însă folosind același cont cu PS Plus utilizat și pe PS5).
Cât despre aplicațiile de streaming disponibile pe PlayStation 5, acestea pot varia în funcție de regiunea pe care este înregistrat contul de PlayStation Network. Spre exemplu, în acest moment, pe un cont PSN de România, sunt disponibile următoarele opțiuni: Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, Apple TV (deși acest serviciu nu este oferit, în mod oficial, în România) și Spotify.
În cazurile conturilor create în alte regiuni, am mai observat apariția unor alte aplicații, precum Disney+, Hulu sau Twitch.
Să revenim însă la jocuri: PlayStation 5 se laudă că poate rula majoritatea covârșitoare a jocurilor de PS4, peste 99% dintre acestea, fie că vorbim de cele disponibile pe discuri Blu-ray, fie că aducem în discuție titlurile digitale.
Ei bine, din experiența noastră, această retro-compatibilitate cu jocurile de PlayStation 4 are atât aspecte bune, cât și porțiuni dezamăgitoare. Mai exact, rezultatele variază de la joc la joc: titlurile incluse în selecția PS Plus Collection, precum Battlefield 1, au funcționat fără probleme, spre exemplu.
Nu vă așteptați însă ca aceste jocuri să ofere, ca prin magie, performanță mai bună decât o făceau pe PlayStation 4 Pro. Pentru a putea profita de puterea sporită a PlayStation 5, jocurile trebuie să fi fost programate în prealabil cu framerate-uri deblocate sau rezoluții dinamice. În acest fel, într-adevăr, unele jocuri precum Sekiro: Shadows Die Twice sau The Evil Within 2, cu framerate-uri deblocate, rulează acum cu 60fps constant pe PS5.
Mai mult, câteva dintre jocurile first party provenite de la studiourile interne ale celor de la Sony – precum Days Gone sau Ghost of Tsushima – au primit update-uri ce le permit să fie afișate cu 60 de cadre pe secundă pe PlayStation 5, păstrând setările calitative caracteristice PS4 Pro (rezoluție pseudo-4K).
Altele, din păcate, beneficiază de framerate deblocat doar în modurile Performance, precum God of War (2018) sau Need for Speed: Hot Pursuit Remastered. În cazul acestora, vă veți putea bucura de 60fps doar în rezoluțiile scăzute caracteristice acestor moduri Performance (1080p, în cazul lui God of War).
În rest, majoritatea jocurilor vor funcționa fix cum o făceau și pe PlayStation 4 Pro (sau PS4 standard, în cazul titlurilor mai vechi, neoptimizate pentru Pro), PS5 fiind conceput pentru a emula aceste două console în cazul rulării titlurilor retro-compatibile.
Din păcate, există și titluri cu probleme, care nu rulează corespunzător pe PlayStation 5 sau rulează cu evidente probleme grafice. Mă așteptam să fie vorba mai ales de jocuri mai vechi, însă am întâmpinat astfel de probleme chiar și la apariții foarte recente, precum The Dark Pictures Anthology: Little Hope, în cazul căruia, pe PlayStation 5, am experimentat light flickers ciudate, inexistente pe PS4.
În concluzie, dacă aveți o bibliotecă extinsă de jocuri pentru PS4, în locul vostru, nu aș renunța încă la vechea consolă până când funcția de backwards compatibility de pe PlayStation 5 nu va deveni mai matură.
Mai mulți producători au promis că, în cazul noilor titluri disponibile atât pe PlayStation 4, cât și pe PlayStation 5, posesorii versiunilor de PS4 vor putea obține, în mod gratuit, edițiile next-gen pentru PS5. Din păcate, la această oră, înainte de lansarea oficială a consolei, nu am putut testa această opțiune decât cu ajutorul unei versiuni fizice, pe disc, a jocului Assassin’s Creed Valhalla.
Mai exact, după introducerea discului în consolă, se selectează pictograma aferentă jocului din meniul principal, se apasă butonul Options (marcat cu trei linii orizontale pe controller-ul DualSense) și se alege opțiunea Game Version. Aici veți găsi ediția de PlayStation 5 a jocului, pe care o puteți selecta. Din păcate, având în vedere că data oficială de lansare a Assassin’s Creed Valhalla pe PS5 este abia 12 noiembrie, momentan nu se poate descărca versiunea digitală a jocului.
Este foarte posibil însă ca această opțiune de upgrade să se realizeze prin pași diferiți, odată ce consola va fi disponibilă în mod oficial și toate serviciile sale funcționale.
Vă promiteam săptămâna trecută că vom reveni cu prezentările unor noi jocuri pentru PlayStation 5 și iată că ne ținem de cuvânt. De atunci și până acum, Sony Interactive Entertainment ne-a mai furnizat două titluri first party – Marvel’s Spider-Man Remastered și Sackboy A Big Adventure –, iar Capcom ne-a pus la dispoziție Devil May Cry 5 Special Edition.
În teorie, pachetul DMC5 SE reprezintă o ofertă atrăgătoare: întregul conținut al titlului original Devil May Cry 5, lansat anul trecut, alături de bonusuri cum ar fi noi moduri de joc precum Legendary Dark Knight, dar și posibilitatea de a parcurge întreaga campanie alături de un nou personaj jucabil: Vergil. Iar prețul de aproximativ 40€ pare corect, mai ales pentru cei care nu au apucat încă să încerce DMC5.
Devil May Cry 5 Special Edition promite optimizări special realizate pentru PlayStation 5: suport pentru Ray Tracing, dar și pentru High Framerate, atunci când consola este conectată la un display capabil de o rată de refresh de 120Hz, precum și timpi de încărcare foarte rapizi, de aproximativ 2 secunde pentru un nivel întreg.
Iar acestea funcționează: Ray Tracing-ul este disponibil în două variante – în rezoluție 4K reconstruită prin checkerboarding (Graphics Mode) sau în rezoluție nativă 1080p (Performance Mode). Mă așteptam ca acest Graphics Mode să țintească 30fps, iar Performance să urce la 60fps. Uimitor, ambele țintesc 60fps, jocul fiind surprinzător de fluent în rezoluție 4K checkerboarded, cu reflexiile Ray Traced activate. Totuși framerate-ul va fluctua, pentru unii plaja de variație putând fi deranjantă. În schimb, modul 1080p reușește să mențină relativ constante cele 60 de cadre pe secundă.
Cât despre modul High Framerate, acesta a funcționat când am conectat consola la un televizor compatibil cu standardul HDMI 2.1, acesta semnalizând că jocul rulează în preset-ul video 3840×2160 cu 120Hz. Din păcate, și în acest caz, framerate-ul nu este menținut constant la valoarea de 120fps, oscilând destul de mult.
Cu alte cuvinte, v-aș sfătui mai întâi să încercați Devil May Cry 5 Special Edition la un prieten, să observați pe propria piele dacă aveți sau nu probleme cu framerate-urile variabile, și abia apoi să luați decizia dacă vă doriți sau nu jocul.
Vă voi invita să mai citiți încă o dată review-ul nostru pentru Marvel’s Spider-Man: Miles Morales și interviul pe care am avut ocazia să-l luăm lui Cameron Christian, de la Insomniac Games. Și asta dintr-un motiv foarte simplu: toate îmbunătățirile grafice implementate în versiunea de PS5 a acelui joc se regăsesc și în Marvel’s Spider-Man Remastered.
Astfel, aveți ocazia să reluați aventura lui Peter Parker din 2018 cu numeroase retușuri și îmbunătățiri de ordin vizual, cum ar fi iluminare mai bună, animații faciale mai realiste pentru unele personaje, texturi relucrate, dar și suport pentru reflexii cu Ray Tracing (Fidelity Mode) sau framerate de 60 de cadre pe secundă (Performance Mode). Iar aceste reflexii ray traced chiar pot schimba fundamental aspectul anumitor scene din acest joc.
Așadar, dacă cumva vă numărați printre cei care nu ați apucat să jucați Marvel’s Spider-Man pe PS4, vă recomand să achiziționați direct Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Ultimate Edition, care, pe lângă noul titlu, include și acest Marvel’s Spider-Man Remastered pentru PS5. Din păcate, Sony nu oferă upgrade-ul gratuit de la ediția de PS4 către noua remasterizare pentru PS5.
Sackboy este un personaj extrem de simpatic, mascota seriei Little Big Planet, iar noul Sackboy A Big Adventure este primul joc în care micuța păpușă joacă chiar rolul principal. Lumea sa magică, în care trăiește tihnit alături de semenii lui păpuși, este atacată de Vex, un personaj malefic, iar micuțul Sackboy este singurul capabil să-l învingă.
Pentru a-și atinge obiectivul, Sackboy trebuie să parcurgă mai multe niveluri, în stilul unui platformer 3D, să culeagă orb-uri ce-i vor permite accesul la fazele mai avansate ale jocului, dar și să strângă suficiente “balonașe” pentru a-și cumpăra articole de vestimentație noi.
Aspectul personajelor, vocile actorilor și stilul artistic prietenos folosit de studioul producător Sumo Digital denotă că Sackboy A Big Adventure este un titlu dedicat în primul rând copiilor, aventura micuței păpuși putând fi abordată și în mod co-op, pe aceeași consolă (suportul online va sosi printr-un viitor update).
Având în vedere natura jocului, nu putem spune că Sackboy A Big Adventure se numără printre acele jocuri care sa scoată în evidență capabilitățile hardware superioare ale PlayStation 5. Remarcăm totuși timpii de încărcare foarte rapizi, ecranele de loading fiind afișate numai cât să poți citi ce obiective ai de îndeplinit în respectivul nivel. Merită menționat, de asemenea, ca Sackboy A Big Adventure include localizare completă în limba română: atât meniurile, cât și subtitrările sau dialogurile sunt disponibile în limba noastră maternă.
Vom încheia acest review pentru PlayStation 5 într-un viitor articol, pe care intenționăm să-l publicăm în cursul săptămânii viitoare, în care vom trage concluziile finale, vom discuta despre ce ne-a plăcut la noua consolă și, dimpotrivă, despre lucrurile nu atât de bune. Și sperăm, ca în acel articol final, să vă putem prezenta încă o serie de jocuri concepute special pentru PlayStation 5.