În încercarea de a-și întări poziția pe piața jocurilor video, Microsoft a dat o lovitură neașteptată: compania din Redmond a anunțat că a cumpărat ZeniMax Media, proprietarul publisher-ului Bethesda, studiourile acestuia, precum și toate proprietățile intelectuale asociate.
Astfel, printr-o singură achiziție, care i-a costat pe cei de la Microsoft nu mai puțin de 7,5 miliarde de dolari în bani lichizi, divizia Xbox preia controlul asupra studiourilor Bethesda Game Studios (seriile The Elder Scrolls și Fallout), id Software (seriile DOOM și Quake), ZeniMax Online Studios (The Elder Scrolls Online), Arkane (seria Dishonored, Prey), MachineGames (seria Wolfenstein), Tango Gameworks (seria The Evil Within), Alpha Dog Games (studio specializat în titluri pentru mobil) și Roundhouse Studios (ex-Human Head), precum și asupra publisher-ului Bethesda Softworks, care va continua să publice jocuri sub această denumire.
Today is a special day… We are THRILLED to welcome the talented teams and beloved game franchises of @Bethesda to Team Xbox!
Read the full announce from @XboxP3: https://t.co/Jn0HcTJ9Mi pic.twitter.com/iQVutgT6zq
— Xbox (@Xbox) September 21, 2020
În ciuda trecerii tuturor acestor titluri sub umbrela Microsoft, jocurile realizate și publicate de studiourile Bethesda în ultimii ani nu vor fi retrase de pe platformele concurente, urmând să rămână disponibile în continuare pentru toți posesorii actuali și viitori.
Mai mult, aceste jocuri, printre care se numără DOOM Eternal, Wolfenstein Youngblood, Prey sau seria Dishonored, vor fi incluse de acum în oferta abonamentului Xbox Game Pass, atât pe consolele Xbox, cât și pe PC. De asemenea, acestea vor putea fi rulate și pe dispozitivele Android prin intermediul tehnologiei de game streaming incluse în abonamentul Xbox Game Pass Ultimate.
Dacă situația titlurilor deja existente este destul de clară, lucrurile se complica atunci când vorba de viitoarele lansări ale celor de la Bethesda, mai ales în condițiile în care publisher-ul avea câteva contracte de exclusivitate temporară cu Sony.
Astfel, chiar și după ce Microsoft a cumpărat Bethesda, compania intenționează să onoreze aceste contracte: titluri precum Deathloop sau GhostWire: Tokyo vor fi lansate, în continuare, drept exclusivități temporare pentru PlayStation 5, de asemenea disponibile pe PC.
Cât despre alte jocuri viitoare, precum RPG-ul next-gen Starfield sau mult așteptatul The Elder Scrolls VI, Microsoft a dat asigurări că acestea își vor face apariția pe consolele Xbox și PC, precum și pe alte console (viabilitatea acestei ultime opțiuni va fi analizată însă în funcție de fiecare joc în parte). Mai mult, toate aceste apariții viitoare de la studiourile Bethesda (acum deținute de Microsoft) vor fi incluse din start în oferta abonamentului Xbox Game Pass pentru PC și consolele Xbox.
Divizia Xbox din cadrul Microsoft se pregătește de lansarea a doua noi console de generație viitoare: Xbox Series X, descrisă drept cea mai puternică consolă, cu o putere de procesare de 12TF și un preț pe măsură (499€), și Xbox Series S, o variantă cu o configurație mai modestă, însă și mai accesibilă (cu un preț de numai 299€).
Atuul pe care Microsoft mizează în lupta împotriva celor de la Sony (care, la rândul lor, pregătesc lansare consolelor PlayStation 5) este serviciul Xbox Game Pass. Acesta promite accesul la peste 100 de jocuri (pentru consolele Xbox, dar și pentru PC) în schimbul unei taxe lunare, printre aceste titluri urmând să fie incluse, încă din prima zi, toate jocurile realizate de studiourile deținute de Microsoft. Iar numărul acestora, în urma achiziției Bethesda, a devenit impresionant: divizia Xbox controlează acum nu mai puțin de 23 de studiouri producătoare de jocuri video.
Consolele Xbox Series S și Xbox Series X urmează să fie lansate pe 10 noiembrie 2020.
Sursa: Bethesda.net, Xbox Wire