Conform jurnaliştilor de la Bloomberg, Sony are de gând să producă mai puţine console PlayStation 5 în cursul acestui an fiscal decât a făcut-o în cazul lui PlayStation 4, în perioada lansării acelei console.
Conform unor surse apropiate de gigantul japonez, producţia de PlayStation 5 ar urma să fie limitată din cauza specificaţiilor ambiţioase ale consolei, ce ar duce la un preţ de comercializare semnificativ mai ridicat. Aceste surse afirmă şi că pandemia globală de COVID-19 a afectat planurile de publicitate şi marketing ale celor de la Sony în privinţa consolei PlayStation 5, însă nu şi capacitatea de producţiei a noii console.
Compania ar fi comunicat partenerilor cu ajutorul cărora urmează să asambleze unităţile PlayStation 5 ca intenţionează să fabrice între 5 şi 6 milioane de console PlayStation 5 până la finalizarea anului fiscal curent (sfârşitul lunii martie 2021). Spre comparaţie, în primele două trimestre de după lansarea oficială a PlayStation 4 (noiembrie 2013), Sony vânduse deja 7,5 milioane de exemplare din această consolă.
Conform anumitor producători de jocuri care lucrează la titluri pentru PlayStation 5, noua consolă Sony ar urma să coste între 499$ şi 549$, în principal din cauza costului ridicat al unora dintre componentele folosite.
Conform acestor surse, strategia celor de la Sony va fi să se bazeze în continuare pe modelele deja existente de PlayStation 4, pentru a atrage clienţi noi în cadrul ecosistemului şi serviciilor furnizate prin intermediul PlayStation Network. În acest moment, preţurile oficiale de comercializare pentru modelele PlayStation 4 sunt de 299$ pentru consola slim, respectiv 399$ pentru PS4 Pro. Acestea ar urma însă să fie scăzute în perioada lansării lui PlayStation 5, pentru a atrage cât mai mulţi clienţi către serviciile PlayStation Plus sau PlayStation Now. Evident, în timp, după ce limitările de stoc pentru PS5 vor fi eliminate, toţi aceşti clienţi ar urma să facă trecerea către noua generaţie de console.
Totuşi, capacitatea de producţie a consolelor PlayStation 5 ar putea avea de suferit din cauza eventualei prelungiri a crizei cauzate de coronavirus. În acest moment, angajaţii Sony de pe tot globul lucrează de acasă, iar consiliul de administraţie al companiei nu s-a putut întâlni pentru a aproba planurile pentru acest an fiscal, inclusiv cele legate de lansarea consolei PlayStation 5. Această întâlnire ar fi trebuit să aibă loc în luna martie. De altfel, şi publicarea rezultatelor financiare ale celor de la Sony pentru anul fiscal precedent a fost amânată până la finele lunii aprilie.
Pandemia de COVID-19 a afectat deja planurile de marketing ale companiei şi s-ar putea să o facă în continuare. Conform anumitor leak-uri, Sony plănuia să organizeze un eveniment în luna mai a acestui an pentru a dezvălui PlayStation 5, data de lansare şi preţul consolei, însă, cel mai probabil, această variantă a căzut. De altfel, compania a ales să dezvăluie DualSense, controller-ul pentru PS5, prin intermediul unei simple postări pe blog-ul PlayStation.
Această decizie, oarecum pripită, ar fi fost luată pentru că Sony deja prezentase controller-ul către studiourile producătoare de jocuri partenere şi se temea că aceste informaţii ar fi putut fi scăpate pe Internet, fără ca reprezentanţii companiei să poată verifica veridicitatea lor.
La cum arată situaţia în acest moment, şansele ca Sony să amâne totuşi lansarea consolelor PlayStation 5 sunt destul de mici. Mai mult, unele surse afirmă că singura posibilitate pentru ca japonezii să amâne lansarea PS5 este strâns legată de o amânare similiară a apariţiei consolelor Xbox Series X de la Microsoft. Dacă gigantul din Redmond ar alege această soluţie, atunci şi cei de la Sony ar fi tentaţi să amâne PS5. Altfel, concurenţa dintre cele două companii este prea mare, în special în Statele Unite ale Americii, iar acest lucru s-ar putea să le forţeze să comercializeze atât PlayStation 5, cât şi Xbox Series X, la un preţ mai mic decât cel de fabricare, încercând să acopere pierderile prin vânzarea de jocuri sau servicii.
Furnizorii de piese ar fi început deja să livreze către Sony componentele necesare pentru PlayStation 5, iar liniile de producţie ar urma să intre în funcţiune începând cu luna iunie. De altfel, Jim Ryan, preşedinte şi CEO al Sony Interactive Entertainment, a insistat asupra faptului că lansarea consolelor PlayStation 5 ar trebui să fie simultană pentru toate regiunile de pe glob, spre deosebire de cea a mai vechilor generaţii de PlayStation. Spre exemplu, PlayStation 4 a fost disponibil în România abia din ianuarie 2014, cu două luni întârziere faţă de lansarea europeană din noiembrie 2013.
De asemenea, restricţiile de călătorie rezultate din cauza pandemiei de COVID-19 i-ar fi împiedicat pe inginerii celor de la Sony să zboare către China, pentru a face modificările finale înainte ca PlayStation 5 să intre pe liniile de asamblare. Mai mult, partenerii celor de la Sony, în fabricile cărora PlayStation 5 ar urma să fie asamblat, şi-ar fi exprimat îngrijorarea că termenele de livrare a consolelor nu vor putea fi respectate în aceste condiţii. Între timp însă, aceste probleme ar fi fost eliminate, iar sursele afirmă că asamblarea efectivă a componentelor nu reprezintă o problemă în acest moment.
În privinţa jocurilor pentru PlayStation 5, cei de la Sony sunt conştienţi de faptul că procesul de producţie a acestor titluri s-ar putea să fie afectat de condiţiile restrictive cauzate de pandemie, dar aceasta este o problemă pe care întreagă industrie producătoare de jocuri va trebui să o înfrunte. De altfel, Sony deja a amânat lansarea a două jocuri importante pentru PlayStation 4 – The Last of Us Part II şi Marvel’s Iron Man VR – din cauza imposibilităţii de a livra ediţiile fizice către magazine şi clienţi.
PlayStation 5 urmează să fie lansat în perioada sărbătorilor de iarnă din 2020.