Prima parte a recomandărilor Go4Games privind jocurile anului 2021 a fost dedicată celor mai bune jocuri cu mașini, titluri action/adventure și horror. Acum a venit vremea să aducem în prim plan alte trei genuri importante: shootere, jocuri de aventură și simulatoare sportive. Așadar, să continuăm recomandările Go4Games pentru jocurile anului 2021.
Am păstrat formatul “premiilor” acordate în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint) și, în unele cazuri, de una sau mai multe mențiuni. Din nou, nu am menționat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2021.
Din păcate, nu putem spune că 2021 a fost un an generos nici în ceea ce privește shooterele de calitate, câștigătorul acestei categorii făcându-și apariția târziu, abia în luna decembrie, și nici în materie de jocuri de aventură, gen în cadrul căruia din ce în ce mai puține titluri se fac cu adevărat remarcate. Măcar jocurile cu tematica sportivă nu au întârziat, fiind lansate la timp.
După o amânare de durată, Halo Infinite a fost lansat în sfârșit în ultima luna a acestui an. Și, din fericire, putem spune că așteptarea a meritat, Halo Infinite reprezentând atât o revenire la valorile de bază ale seriei, cât și prima dată când 343 îmbrățișează formatul open world pentru un astfel de joc. Iar rezultatul este mai mult decât mulțumitor: libertatea de mișcare și abordare a situațiilor se face remarcată, schimburile de focuri sunt dinamice, exact cum ne-am fi așteptat de la un titlu Halo, iar povestea va „prinde” cu siguranță fanii împătimiți ai seriei. Mai mult, multiplayer-ul este disponibil în regim Free-to-play și poate fi încercat gratuit.
Vanguard nu este cel mai bun joc al seriei Call of Duty. Însă, în contextul ofertei foarte slabe din 2021, noul Call of Duty s-a dovedit a fi un joc suficient de bun, cu o campanie single player care, în ciuda revenirii pe câmpurile de bătălie ale celui de-al Doilea Război Mondial, a încercat lucruri noi. Iar componenta multiplayer s-a dovedit a fi una dintre cele mai complete, cu o selecție bogată de hărți și moduri de joc disponibile.
? Mențiune: Back 4 Blood
Putem spune că trecerea seriei Life is Strange la studioul Deck Nine s-a dovedit a fi de bun augur: după excelentul Before The Storm, noii producători au trecut și „examenul” numit Life is Strange: True Colors. A ajutat și lansarea simultană a întregii povești, abandonându-se formatul episodic din trecut, dar și faptul că Deck Nine a înțeles valorile de bază ale jocurilor Life is Strange, prezentând din nou o poveste misterioasă, plasată într-o locație plină de farmec și cu unul dintre cele mai bine dezvoltate personaje centrale pe care am avut ocazia să le întâlnim în jocurile de anul acesta: eroina Alex Chen, sublim interpretată de Erika Mori.
The Artful Escape este unul dintre acele proiecte independente care reușesc, cu succes, să îmbine elemente ale mai multor genuri. Pe lângă dialogurile extinse, ce oferă posibilitatea de a răspunde în felurite moduri, jocul pune accent și pe secvențe de platforming relativ simple, care capătă însă un farmec aparte grație efectelor pe care le poate avea cântatul la chitara protagonistului. Adăugați o poveste originală, în care legendele muzicii folk conviețuiesc cu extratereștrii exotici, și obțineți imaginea unei aventuri „diferite” de ce ați mai jucat până acum.
? Mențiuni: 12 Minutes, The Medium
De cele mai multe ori, în cadrul seriilor anuale de jocuri cu tematică sportivă, este greu ca ediția curentă să se deosebească foarte mult de cele din anii anteriori. Pe lângă toate elementele care funcționau foarte bine și în F1 2020, precum și modificările aferente sezonului 2021 din sportul real, F1 2021 a inovat adăugând modul story „Braking Point”. Astfel, jocul celor de la Codemasters a reușit să scoată în evidență și elemente mai puțin cunoscute ale acestui sport cu motor, amintindu-ne că Formula 1 înseamnă mult mai mult decât confruntările dintre Mercedes și Red Bull sau lupta dintre Hamilton și Verstappen.
NHL 22 s-a impus în fața altor simulatoare sportive anuale tocmai pentru că a reprezentat o mică revoluție pentru serie: este primul joc dedicat hocheiului pe gheață care a făcut trecerea la un motor grafic modern, precum Frostbite, și, implicit, la nivelul vizual pe care o astfel de tehnologie îl poate oferi. Și, pe lângă apariția caracteristicilor Superstar X-Factors, care aduc jucătorii virtuali și mai aproape de corespondenții lor din realitate, NHL 22 mai reprezintă și un motiv de mândrie pentru noi, ca români: jocul a fost dezvoltat în colaborare de studiourile EA Romania și Vancouver.
? Mențiune: FIFA 22
La finalul acestei a doua părți a recomandărilor noastre privind jocurile anului 2021, vă urăm un călduros “Crăciun fericit!” și vă invităm să reveniți săptămâna viitoare pe Go4Games pentru a descoperi recomandările noastre și pentru celelalte categorii de jocuri!
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea 1): racing, action/adventure, horror
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 2-a): shooter, adventure, sport
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 3-a): action, platformer, remaster
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 4-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 5-a): multiplayer, grafică și cele mai bune jocuri românești
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 6-a): recomandări individuale, realizarea și dezamăgirea anului