După cum aminteam și în prima parte a acestui articol, 2020 a dezamăgit din mai toate punctele de vedere, mai puțin cel al jocurilor video, numeroase titluri bune și foarte bune fiind lansate pe parcursul acestui an. După ce am trecut în revistă cele mai bune RPG-uri, jocuri cu mașini și jocuri action/adventure, a venit vremea să aducem în prim plan alte trei genuri importante: shootere, jocuri de strategie și simulatoare sportive. Așadar, să continuăm recomandările Go4Games pentru jocurile anului 2020.
Am păstrat formatul folosit în ultimii ani, iar aceste categorii beneficiază de două recomandări principale (medaliile de aur și argint), precum și de una sau mai multe mențiuni. De asemenea, nu am mai nominalizat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2020.
În privința shooterelor, lucrurile au fost destul de clare, id Software confirmându-și, încă o dată, pedigree-ul impresionant acumulat după zeci de ani de experiență cu acest gen de jocuri. Am fost însă surpinși de oferta bogată din 2020 în domeniul titlurilor de strategie, gen oarecum neglijat în ultimii ani; trebuie să mărturisim însă că alegerea “premianților” din această categorie a fost foarte subiectivă, iar oricare dintre titlurile ce se regăsesc în lista de mențiuni putea fi, la fel de ușor, unul dintre câștigători.
La capitolul sport, am avut parte de o briză de aer proaspăt, locurile fruntașe fiind atribuite, de această dată, unor jocuri care nu au nimic de-a face cu fotbalul. Astfel, iată care au fost jocurile anului 2020 în aceste categorii:
Dacă ar fi să aruncăm o privite asupra listei similare dedicate jocurilor anului 2016, unde regăsim DOOM pe poziția fruntașa în categoria sa, este lesne să deducem de ce DOOM Eternal se află în aceeași postură, patru ani mai târziu. Prezentarea grafică și optimizarea excelentă au fost păstrate, iar dinamismul este amplificat acum de o serie nouă de reguli de tip piatră/foarfece/hârtie, care aduc o doză de logică luptelor sângeroase împotriva invadatorilor din Iad. Și, atât timp cât super shotgun-ul are suficiente cartușe, nici amenințătorul Marauder nu vă va putea face față…
În timp ce campania din Call of Duty: Black Ops III a fost un evident pas înapoi față de precedentele titluri, iar Black Ops 4 a renunțat în întregime la pretențiile single player, putem spune că Black Ops Cold War reprezintă o revenire la valorile de bază ale subseriei Black Ops. Campania single player ascunde mai multe tipuri de gameplay decât obișnuitul pac-pac, în timp ce pachetul este întregit armonios de multiplayer-ul competitiv tradițional, dar și de modul co-op Zombies. Ocazionala senzație de déjà vu este poate singurul neajuns al acestui titlu…
? Mențiune: Valorant
Unele dintre cele mai apreciate jocuri ale anilor ’90, care, alături de seria WarCraft a celor de la Bllizzard, au pus bazele acestui gen, s-au întors, mai șlefuite și adăugite ca niciodată. Se vede de la o poștă că această colecție, ce include primul C&C – Tiberian Dawn (alături de toate expansion-urile sale) și nemuritorul C&C: Red Alert (inclusiv Counterstrike și The Aftermath), a fost realizată cu foarte mare dragoste și atenție la detaliu: unitățile, clădirile și decorurile au fost fost redesenate pe baza sprite-urilor vechi, emblematicele secvențe cinematice au fost upscalate, iar producătorii au păstrat legatură cu comunitatea pe tot parcursul dezvoltării acestui pachet. Nu-l ratați, mai ales la prețurile promoționale din această perioadă. EA, putem continua această inițiativă lăudabilă cu remasterizări pentru C&C Tiberian Sun și Red Alert 2?
Acest gen de jocuri de strategie, de tip XCOM, a fost considerat oarecum un refugiu al “elitei” experimentate, de obicei prezente numai pe PC. Ei bine, Gears Tactics face pași importanți în încercarea de a populariza cât mai mult această abordare a genului strategie: îl face mult mai accesibil și dezirabil, adaptând nivelul de dificultate și complexitatea mecanicilor pentru a fi înțelese de o categorie cât mai largă de jucători, și ridică nivelul grafic până la etalonul impus de alte realizări AAA, din alte genuri. În plus, ajută și că Gears Tactics a fost lasant, cu o oarecare întârziere ce-i drept, și pe console.
? Mențiuni: XCOM: Chimera Squad, Desperados 3
Atât de obișnuiți am ajuns ca în această categorie să găsim fotbal, încât este de-a dreptul surprinzător că un alt tip de sport s-a impus de această dată. De asemenea, este îmbucurător că un alt produs oficial, realizat sub licența FIA, se ridică la un asemenea nivel calitativ, F1 2020 fiind titlul pe care pasionații Marelui Circ îl așteptau de câțiva ani buni. Mașinile reale sunt aici, piloții de asemenea, iar cine nu e mulțumit își poate crea propriile alternative pentru că, să fim sinceri, ne-am cam săturat de supremația celor de la Mercedes. Cel mai important este că jocul “se simte” bine acolo unde contează, pe circuit, pe care, dacă aveți posibilitatea, vă recomandăm să vă aventurați la “bordul” unui set de volan cu pedale și force feedback.
Nu toate sporturile trebuie să fie serioase, ultra-competitive și privite cu înverșunare, iar nu toate competițiile sportive trebuie să fie… convenționale. Într-un final, Activision a înțeles asta și a readus la viață, din vremuri de altadată, două clasice ale sporturilor extreme: primele titluri ale seriei Tony Hawk, refăcute în totalitate de Vicarious Visions și reunite în acest pachet. Pe lângă grafică și sunet, un upgrade considerabil l-au primit și controlul, dar și gameplay-ul, îmbogățit cu unele elemente mai moderne ale seriei, fără a pierde însă acel spirit caracteristic sfârșitului anilor ’90.
? Mențiuni: FIFA 21 PS5/Xbox Series, NBA 2K21 PS5/Xbox Series
Punem punct și acestei a doua părți a nominalizărilor noastre pentru jocurile anului 2020 cu încă o urare de “Sărbători fericite!” și vă invităm să reveniți alături de Go4Games în următoarele zile pentru a descoperi restul recomandărilor noastre!
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea 1): RPG, racing, action/adventure
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 3-a): horror, open world, platformer
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 4-a): titluri exclusive PlayStation și Microsoft
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 5-a): Nintendo Switch, VR, remake/remaster
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 6-a): multiplayer, grafică, poveste
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 7-a): cele mai bune titluri românești, realizarea și dezamăgirea anului