Până acum, lista noastră privind cele mai bune jocuri din 2019 s-a rezumat la recomandările din fiecare gen, începând cu RPG-urile, jocurile cu maşini şi cele de acţiune (prima parte), continuând cu shooterele, jocurile de strategie şi action/adventure (partea a doua), aventurile tradiţionale, simulatoarele sportive şi titlurile horror (partea a treia) şi sfârşind cu jocurile open world, fighting games şi platformere (partea a patra).
A venit vremea să schimbăm un pic foaia, analizând jocurile în funcţie de platformele pentru care au fost lansate. Mai pe înţelesul tuturor, să evidenţiem cele mai bune titluri exclusive pentru fiecare dintre cele trei console populare ale momentului: PlayStation 4, Xbox One şi Nintendo Switch. Înainte ca susţinătorii PC-ului să scoată furcile şi făcliile, am ales să nu ne oprim asupra jocurilor destinate strict computerelor din simplu motiv că acestea sunt mult prea numeroase şi variate pentru a putea fi rezumate la numai două recomandări.
Pentru a se încadra în aceste categorii, a trebuit ca titlurile nominalizate să fie disponibile în exclusivitate pe respectivele platforme, cel puţin până la sfârşitul anului 2019. Excepţia a făcut-o categoria jocurilor pentru Xbox One, fiind de notorietate faptul că Microsoft nu mai lansează titluri exclusive numai pentru console, toate jocurile companiei fiind publicate acum şi pentru PC. Chiar şi aşa, situaţia din 2019 a reflectat starea jalnică a “exclusivelor” Microsoft, categoria Xbox fiind singura în care am fost nevoiţi să facem o singură recomandare (nu, nu am putut nominaliza Crackdown 3 doar pentru că a fost singurul titlu lansat de Microsoft în 2019, pe lângă câştigătorul evident).
În celelalte “tabere”, este evident că PlayStation 4 nu a avut cel mai bun an al său, în aşteptarea jocurilor care îi vor încheia ciclul (The Last of Us Part II şi Ghost of Tsushima), dar şi a succesorului PlayStation 5, în timp ce Nintendo Switch continuă să facă ce face mai bine: să ofere experienţe unice, pe care nu le întâlnim pe alte platforme.
PLAYSTATION 4
DEATH STRANDING
(Kojima Productions/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4
Death Stranding a punctat la mai toate capitolele cu care titlurile exclusive pentru PS4 ne-au obişnuit de-a lungul anilor: o poveste de durată, expusă prin intermediul unei prezentări grafice de excepţie, secvenţe cinematice ce pot rivaliza filmele de la Hollywood, actori faimoşi şi un buget de producţie pe măsură. Lasând însă la o parte toate aceste aspecte, marele merite ale creaţiei lui Hideo Kojima sunt originalitatea gameplay-ului, cu elemente pe care nu le-am mai întâlnit în niciun titlu apărut până acum, precum şi mesajele pe care Death Stranding încearcă să le transmită, câteodată subtil. În plus, şi utilizatorii de PC vor avea ocazia să încerce jocul în vara anului viitor, atunci când acesta va fi lansat şi pentru această platformă.
CONCRETE GENIE
(PixelOpus/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4
Cele mai reuşite titluri exclusive pentru PlayStation din 2019 s-au remarcat graţie originalităţii lor, Concrete Genie adresându-se însă unui public ceva mai tânăr. Jocul te învaţă să-ţi învingi anumite frici, abordând subiecte sensibile precum bullying-ul, şi să-ţi foloseşti la maximum imaginaţia şi simţul artistic pentru a trece de orice obstacol. Deşi include şi secvenţe de luptă în a doua sa parte, Concrete Genie evită pe cât posibil violenţa, îndemnând jucătorii să rezolve diferite puzzle-uri prin desen, cu ajutorul unor “duhuri” izvorâte din imaginaţia unui copil. În plus, cei mici (şi nu numai!) se pot bucura de Concrete Genie şi dacă nu ştiu limba engleză, jocul fiind subtitrat şi în limba română.
Menţiuni: DAYS GONE, BLOOD & TRUTH
XBOX ONE
GEARS 5
(The Coalition/Xbox Game Studios)
Xbox One/PC
Chiar dacă peisajul titlurilor exclusive pentru Xbox din 2019 a fost de-a dreptul sterp, Gears 5 a fost excepţia de la regulă: creatia celor de la The Coalition a fost concepută, pe de-o parte, drept continuarea ideală pentru împătimiţii seriei Gears of War, dar şi ca un shooter complet, care oferă câte ceva pentru orice adept al genului, fie el fan cu vechime sau nu. Astfel, campania single player spectaculoasă ridică ştecheta pentru jocurile create cu ajutorul Unreal Engine 4, în timp ce multiplayer-ul punctează atât la capitolul competitiv, cât şi cooperativ. Nu în ultimul rând, în încercarea de a aduce cât mai mulţi jucători în ecosistemul Xbox, Microsoft a decis să ofere Gears 5 şi prin intermediul Steam, dar şi în cadrul abonamentului Xbox Game Pass (pentru PC şi console).
NINTENDO SWITCH
THE LEGEND OF ZELDA: LINK’S AWAKENING
(Grezzo/Nintendo)
Nintendo Switch
The Legend of Zelda: Link’s Awakening este un joc ale cărui origini provin de pe consola portabilă Game Boy din 1989. 30 de ani mai târziu, Nintendo a decis să relanseze acest titlu pentru Switch, prin intermediul unui remake de zile mari, fidel viziunii originale, dar şi demn de fi considerat un joc nou de către o generaţie care nu a avut acces la versiunea originală. Astfel, studioul producător Grezzo a ales să reproducă toate elementele din joc pentru a fi cât mai apropiate de cele din versiunea de Game Boy Color, culorile, texturile şi design-ul inamicilor fiind aproape perfect redate în trei dimensiuni. Cel mai important însă, noul The Legend of Zelda: Link’s Awakening a păstrat intact feeling-ul caracteristic unui asemenea joc clasic.
LUIGI’S MANSION 3
(Next Level Games/Nintendo)
Nintendo Switch
Nu doar Mario face legea în jocurile celor de la Nintendo, câteodată această sarcina căzând pe umerii fricosului Luigi, mai ales atunci când toţi prietenii săi sunt capturaţi în interiorul unui hotel bântuit. Luigi are experienţă însă în domeniul “vânătorii de fantome”, şi, cu ajutorul lui Gooigi, o clonă a simpaticului protagonist, poate rezolva puzzle-urile din poveste fie single player, fie alături de un prieten, în modul co-op. Luigi’s Mansion 3 are şi marele merit de a scoate în evidenţă meritele hardware ale consolei Nintendo Switch, jocul rivalizând, în anumite momente, filmele de animaţie CGI.
Menţiuni: SUPER MARIO MAKER 2, POKEMON SWORD & SHIELD, FIRE EMBLEM: THREE HOUSES
Vă invităm să reveniţi pe Go4games până la sfârşitul anului pentru următoarele părţi ale listei noastre dedicate celor mai bune jocuri din 2019. În cazul în care aţi ratat vreuna dintre recomandarile noastre anterioare, le puteţi găsi pe toate aici:
Jocurile anului 2019 (partea I): RPG, racing, acţiune
Jocurile anului 2019 (partea a II-a): shooter, strategie, action/adventure
Jocurile anului 2019 (partea a III-a): aventură, sport, horror
Jocurile anului 2019 (partea a IV-a): open world, fighting, platformer
Jocurile anului 2019 (partea a V-a): titluri exclusive pentru PS4, Xbox One şi Nintendo Switch
Jocurile anului 2019 (partea a VI-a): multiplayer, grafică, poveste
Jocurile anului 2019 (partea a VII-a): cele mai bune jocuri româneşti, realizarea şi dezamăgirea anului