Când tragem linie şi aruncăm o privire atentă asupra ultimelor 12 luni, putem spune fără rezerve că anul 2017 s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni din istoria recentă în ceea ce priveşte apariţiile de jocuri video bune şi foarte bune.
Astfel, dacă în anii trecuţi a trebuit să jonglăm cu categoriile, unele neprimind nici măcar un titlu demn de a fi nomilizat, 2017 a fost deosebit de darnic, pemiţându-ne nu doar să nu ignorăm nicio categorie din anii precedenţi, dar să şi adăugăm noi premii pentru cele mai bune jocuri horror, open world, platform, precum şi alte surprize. Toate însă la timpul lor.
Oferta diversă de jocuri bune din 2017 a fost îmbogăţită şi de apariţia unor noi platforme, precum Nintendo Switch sau Xbox One X, precum şi de trendul ascendent pe care s-au aflat anumiţi publisheri. De asemenea, nu am mai trecut cu vederea ediţiile remasterizate ale anumitor jocuri clasice; ar fi fost păcat să omitem în acest fel unele dintre cele mai bune titluri din anumite categorii. Evident, fiecare pădure are şi uscăturile ei, însă, despre acestea, vom vorbi mai târziu în cadrul acestei serii de articole.
Am păstrat formatul folosit în ultimii doi ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur şi argint), precum şi de una sau mai multe menţiuni. Aşadar, după cum v-am obişnuit deja, prima parte a recomandărilor noastre este rezervată celor mai bune RPG-uri, jocuri cu maşini, precum şi strategii din 2017.
RPG (ROLE PLAYING GAME)
DIVINITY: ORIGINAL SIN 2
(Larian Studios)
PC
Atunci când cauţi în dicţionar termenul RPG, definiţia genului ar trebui să fie acompaniată de o imagine din cel mai recent titlu al belgienilor de la Larian Studios. Divinity: Original Sin 2 beneficiază de toate calităţile unui RPG clasic, propunând o poveste deloc superficială, alegeri care pot schimba fundamental soarta jocului, quest-uri principale complexe şi aventuri secundare în care merită să investeşti timpul. Şi mai important, Original Sin 2 nu cade în capcana altor titluri care se mulţumesc cu exploatarea factorului nostalgic, omiţând faptul că trăim totuşi în a doua decadă a secolului al XXI-lea: creaţia celor de la Larian beneficiază de o prezentare grafică adusă la zi, dialoguri vorbite pentru toate replicile din joc, precum şi de un mod multiplayer extins.
PERSONA 5
(Atlus/Deep Silver)
PlayStation 4/PlayStation 3
Dacă Divinity: Original Sin 2 poate fi considerat drept proverbiala cireaşă de pe tortul RPG-urilor vestice, acelaşi lucru l-am putea spune despre Persona 5 în ceea ce priveşte latura orientală a genului. Cu alte cuvinte, dacă preferaţi titlurile de inspiraţie japoneză, nu ar trebui să rataţi Persona 5. În spatele apectului strident, tipic jocurilor produse în Ţara Soarelui Răsare, titlul celor de la Atlus răsplăteşte răbdarea jucătorilor, dezvăluind personaje complexe şi fire narative pe cât de mature, pe atât de actuale.
Menţiuni: SOUTH PARK: THE FRACTURED BUT WHOLE, NIOH, TORMENT: TIDES OF NUMENERA
RACING (JOCURI CU MAŞINI)
GRAN TURISMO SPORT
(Polyphony Digital/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4
Pe parcursul ultimelor luni, cele două titluri din tandemul câştigator al acestei categorii şi-au schimbat locurile între ele de mai multe ori, precum doi campioni ce se confruntă în ultimul tur al unui Grand Prix important. Într-un final, recent lansatul update gratuit care adaugă campania single player GT League ne-a determinat să acordăm victoria, după un veritabil „photo finish”, jocului celor de la Polyphony Digital. Alte argumente în favoarea sa sunt abordarea „clinică” în ceea ce priveşte grafica, o îmbunătăţire semnificativă a componentei audio faţă de vechile titluri ale seriei, „nemiloasa” şcoală de şoferi, dar şi modul online Sport, una dintre cele mai echilibrate şi bine reglementate componente multiplayer dintr-un astfel de titlu.
FORZA MOTORSPORT 7
(Turn 10 Studios/Microsoft)
Xbox One/PC
La doar câteva sutimi de secundă în urmă (sau în faţă, în funcţie de platforma pe care o preferaţi pentru a vă juca), a trecut linia de start şi cel de-al şaptelea titlu al seriei Forza Motorsport. Bogată în conţinut, cu zeci de circuite pe care poţi îmblânzi caii putere ai sutelor de bolizi incluşi în joc, cea mai nouă realizare a celor de la Turn 10 Studios a fost încetinită un pic de blocarea unor opţiuni obişnuite de joc (prezente în vechile titluri ale seriei) în spatele mult hulitelor loot boxes. Totuşi, trebuie apreciat avansul tehnologic adus de acest joc, care rulează fără probleme la rezoluţie 4K nativă şi 60 de cadre pe secundă atât pe noile console Xbox One X, cât şi pe PC-urile actualizate.
Menţiuni: PROJECT CARS 2, DIRT 4
STRATEGIE
STARCRAFT REMASTERED
(Blizzard Entertainment)
PC/Mac
Atunci când am pornit prima oară ediţia remasterizată a jocului StarCraft, m-am simţit precum Marty McFly în primul film al seriei Back To The Future, parcă teleportat prin timp într-o eră în care strategiile în timp real erau „la putere”, în care seriile Command & Conquer şi Warcraft încă deţineau supremaţia, ameninţate fiind de tânărul (la acea vreme) triumvirat format din Age of Empires, Dark Reign şi Total Annihilation. Cu alte cuvinte, într-o epocă în care producătorii chiar îşi dădeau silinţa să lanseze jocuri de strategie cât mai bune. Epocă, dominată până la urmă de StarCraft, joc care, douăzeci de ani mai târziu, rămâne la fel de relevant, ajutat fiind şi de noile veşminte grafice conferite de această remasterizare.
MARIO + RABBIDS KINGDOM BATTLE
(Ubisoft)
Nintendo Switch
Lăsând nostalgia la o parte (atât cât îţi permite totuşi un joc în care îl regăsim pe Mario în rolul principal), strategiile, căzute într-un oarecare con de umbră în ultimii ani, au primit o bine meritată doză de adrenalină graţie acestui titlu, probabil cel mai reuşit lansat de Ubisoft pe parcursul ultimelor 12 luni. Combinând universurile Mario şi Rabbids, cu umorul şi personajele lor specifice, Kingdom Battle reuşeşte să elimine acel strat intimidant pentru începători, atât de caracteristic jocurilor de strategie „serioase”. Pentru o nouă generaţie de jucători, creatia celor de la Ubisoft devine astfel o veritabilă punte către următorul nivel al titlurilor de strategie, un „absolvent” al Kingdom Battle neavând vreo problemă în a „avansa”, spre exemplu, spre titlurile seriei XCOM.
Menţiuni: HALO WARS 2, WARHAMMER TOTAL WAR II
Crăciun fericit şi nu uitaţi să reveniţi pe Go4games în următoarele zile pentru noile părţi ale listei noastre de recomandări! Până atunci, nu vă sfiiţi să ne împărtăsiţi şi opiniile voastre despre ce jocuri din 2017 ar merita să se afle printre aceste recomandări.
Jocurile anului 2017 – recomandările Go4games (partea I): RPG, Racing, Strategie
Jocurile anului 2017 – recomandările Go4games (partea a II-a): Shooter, Action, Adventure
Jocurile anului 2017 – recomandările Go4games (partea a III-a): Sport, Horror, Open World
Jocurile anului 2017 – recomandările Go4games (partea a IV-a): Fighting, Platformer, Multiplayer
Jocurile anului 2017 – recomandările Go4games (partea a V-a): Grafică, Poveste, Premiul de excelenţă, Dezamăgirea anului