Viaţa de gamer pe PC devine din ce în ce mai complicată odată cu apariţia diferiţilor clienţi aferenţi multiplelor servicii de distribuţie digitală, de care ai nevoie pentru a achiziţiona, instala şi porni anumite jocuri. Spre exemplu, pentru titlurile Electronic Arts este nevoie de Origin, în timp ce jocurile Blizzard necesită Battle.net, iar Ubisoft şi Bethesda folosesc Uplay, respectiv Bethesda.net Launcher.
De departe însă cel mai mediatizat “conflict” din această sferă a fost cel dintre nou venitul Epic Games Store şi “veteranul” Steam, cel mai folosit sistem de distribuţie digitală atunci când vine vorba de jocuri pentru PC. În ciuda popularităţii Steam, Epic Games Store şi-a atras o porţiune importantă dintre dezvoltatori graţie procentului mai mare din încasări pe care îl oferă acestora, numeroase jocuri aparute recent fiind disponibile exclusiv prin intermediul serviciului celor de la Epic Games.
Mai mult, Epic Games au fost şi foarte agresivi în ceea ce priveşte “achiziţia” de titluri exclusive, numeroase jocuri anunţate iniţial pentru Steam (cum ar fi Metro Exodus sau The Outer Worlds) fiind “deturnate” către Epic Games Store. Ce te faci însă când un joc a fost construit în jurul facilităţilor oferite de Steam şi apoi mutat în ultima clipă către Epic Games Store?
În aceasta situaţie ingrată se află proaspăt lansata versiune de PC a jocului Tetris Effect, disponibilă începând de ieri prin Epic Games Store. Toate bune şi frumoase până încerci să rulezi jocul în modul VR, care, în mod deloc surprinzător, necesită rutinele SteamVR. Iar acestea nu rulează fără clientul Steam. Astfel, chiar dacă este un joc disponibil exclusiv prin intermediul Epic Games Store, Tetris Effect, cel puţin în versiunea sa VR, necesită şi clientul Steam pentru a rula corespunzător.
Această încrengătura de clienţi necesari pentru a rula unele titluri nu reprezintă o noutate, unele jocuri Ubisoft disponibile prin intermediul Steam având nevoie de pornirea clientului Uplay pentru a rula corespunzător. Este totuşi amuzant că, în încercarea de a se impune în faţa Steam-ului, Epic Games Store a început să distribuie jocuri care nu rulează în absenţa clientului serviciului concurent de la Valve.