Amir Mizra Hekmati, game designer în cadrul studioului Kuma Reality Games, a fost condamnat la moarte în Iran, în urma acuzaţiilor conform cărora ar fi fost plătit de CIA pentru a realiza jocuri propagandiste, menite să promoveze politicile Statelor Unite ale Americii în Orientul Mijlociu.
Sentinţa a fost pronunţată după ce Hekmati, fost puşcaş marin în Armata Statelor Unite (cu dublă cetăţenie americană şi iraniană), ar fi recunoscut că a spionat Iranul şi a fost implicat în proiectarea unor jocuri video propagandiste, conform capetelor de acuzare oferite de Tribunalul Revoluţionar Islamic, autoritatea din Iran atunci când vine vorba de atentate împotriva puterilor statului.
Fostul puşcaş marin ar fi fost reţinut de autorităţile iraniene în luna august a anului trecut, când încerca să-şi viziteze rudele din Iran. După arestarea acestuia, ziarul local Tehran Times a publicat extrase dintr-o presupusă mărturie a lui Hekmati, care ar fi afirmat că, împreună cu restul studioului Kuma Reality Games, a fost contractat de către CIA pentru a realiza jocuri video menite să influenţeze opinia publică în Orientul Mijlociu.
„Kuma primea bani din partea CIA pentru a proiecta şi distribui în mod gratuit filme şi jocuri special menite să manipuleze opinia publică din Orientul Mijlociu. Obiectivul companiei era convingerea poporului iranian, dar şi a restului locuitorilor de pe glob, că acţiunile pe care Statele Unite le întreprind în alte ţări sunt benefice şi ar trebui susţinute.”, ar fi spus Hekmati.
Pe lângă alte jocuri cu dinozauri, mafioţi sau dedicate celui de-al Doilea Război Mondial, oferta celor de la Kuma Reality Games include şi Kuma\War, o serie episodică de first person shootere militare gratuite, a căror acţiune se desfăşoară în Orientul Mijlociu. Pe parcursul episoadelor, jucătorii de Kuma\War au fost puşi în numeroase situaţii, printre care şi urmărirea şi uciderea unor militanţi islamişti precum Abu Musab al-Zarqawi sau Osama bin Laden.
Mai mult, unul dintre episoadele din Kuma\War a purtat subtitlul „Assault on Iran„, acţiunea portretizând o eventuală reacţie a Statelor Unite faţă de programul nuclear din Iran. Jucătorii erau îndemnaţi să pătrundă într-o instalaţie nucleară iraniană, să obţină dovada conform căreia iranienii se foloseau ilegal de uraniu îmbogăţit, să-şi salveze un camarad de arme luat prizonier şi, în cele din urmă, să distrugă întreaga centrală. Toate aceste jocuri au fost localizate în limbile arabă, persană şi urdu, pe lângă versiunea iniţială în engleză.
De altfel, Keith Halper, CEO-ul celor de la Kuma, a recunoscut că aceste jocuri şi-au găsit o audienţă considerabilă în Iran, Kuma\War fiind descărcat de câteva sute de mii de ori de gamerii iranieni. Halper a recunoscut de asemenea că firma pe care o conduce a acceptat contracte pentru dezvoltarea de software de antrenament pentru trupele Armatei Americane. Totuşi, CEO-ul celor de la Kuma nu a recunoscut acuzaţiile conform cărora jocurile seriei Kuma\War ar fi fost realizate pe baza finanţării oferite de CIA sau de alte organizaţii ale statului american.
Chiar şi aşa, agenţia de presă iraniană Fars a raportat că Tribunalul Revoluţionar Islamic l-a găsit pe Hekmati vinovat de a fi „corupt pe faţa Pământului şi Mohareb” (responsabil pentru pornirea unui război împotriva lui Dumnezeu). Conform New York Times, aceşti termeni sunt foarte des utilizaţi pentru a cataloga inamicii Republicii Islamice Iran.
Reacţia oficială a americanilor nu s-a lăsat aşteptată: Tommy Vietor, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat că acuzaţiile Iranului la adresa lui Hekmati şi a CIA-ului sunt false şi că regimul radical de la Teheran şi-a făcut deja un obicei din a arunca cu astfel de acuze false la adresa cetăţenilor americani. Casa Albă cere eliberarea lui Hekmati şi a făcut o cerere oficială către guvernul iranian pentru a-i permite acestuia să beneficieze de consiliere juridică din partea Ambasadei Elveţiei, instituţia care reprezintă interesele statului american în Iran.