Până când Microsoft îşi va dezvălui aşii din mânecă pentru viitoarea generaţie de console Xbox (şi serviciul de streaming Project xCloud), fanii gigantului din Redmond trebuie să se mulţumească cu actuala familie de console Xbox One. Şi, în ciuda aparentei inferiorităţi faţă de PlayStation 4, Xbox One oferă o sumedenie de opţiuni, pentru toate tipurile de buzunare.
Evidenta lipsa de titluri exclusive (majoritatea producţiilor recente provenite de la studiourile Microsoft sunt disponibile şi pentru PC) este suplinită de iniţiative precum abonamentele Xbox Game Pass sau EA Access, care conferă, în schimbul unui preţ lunar modic, acces la colecţii de câteva sute de jocuri, o metodă cum nu se poate mai accesibilă de a putea încerca numeroase titluri pentru cei ce dispun de finanţe limitate. Tot pentru această categorie de public există şi modelul Xbox One S, accesibil ca preţ şi cu un hardware suficient de puternic pentru a rula majoritatea jocurilor actuale în condiţii mulţumitoare.
Cei pretenţiosi au însă la dispoziţie modelul Xbox One X, aproape perfect pentru cei care deţin un televizor modern 4K şi vor să profite de acesta la maximum. Versiunile pentru Xbox One X ale jocurilor importante sunt cele mai avansate grafic (din rândul ediţiilor dedicate consolelor), multe dintre acestea permiţând chiar rularea în rezoluţie 4K nativă (3840×2160). Fie că alegeţi un Xbox One S, fie că tânjiţi după performanţa superioară a Xbox One X, următoarele titluri nu ar trebui să lipsească din colecţia dvs. de jocuri.
GEARS OF WAR 4
(The Coalition/Microsoft)
Sub conducerea veteranului Rod Fergusson, studioul The Coalition a preluat frâiele seriei Gears of War de la Epic Games, Gears of War 4 reprezentând dovada că fanii lui Marcus Fenix nu au de ce să-şi facă griji pe viitor. Cel de-al patrulea titlu numerotat al seriei îl readuce în prim plan pe Marcus care, alături de fiul său J.D. Fenix şi prietenii acestuia, trebuie să înfrunte o nouă generaţie de ameninţări, pornind de la noi inamici robotizaţi şi ajungând la misteriosul Swarm. Obişnuita campanie este completată, în Gears of War 4, şi de o componentă multiplayer solidă şi generoasă, partidele online rulând cu un framerate de 60 de cadre pe secundă.
SUNSET OVERDRIVE
(Insomniac Games/Microsoft)
Înainte de excelentul Marvel’s Spider-Man pentru PlayStation 4, nu trebuie uitat că Insomniac Games a lansat, alături de Microsoft, Sunset Overdrive, joc fără aportul căruia, îndrăznim să afirmăm, recentul Spider-Man nu ar fi fost posibil. Pe lângă latura tehnică, Sunset Overdrive fiind „unealta” cu ajutorul căreia Insomniac Games şi-a adaptat tehnologia la actuala generaţie de console, acest titlu a reprezentat migrarea către un model de joc open world, a preluat şi dezvoltat o sumedenie de mecanici din vechile Ratchet & Clank (cum ar fi navigarea facilă a mediului înconjurător sau numeroasele arme trăsnite). Bineînţeles, aşa cum îi stă bine unui joc realizat de Insomniac, nici din Sunset Overdrive nu lipseşte o doză sănătoasă de umor.
FORZA MOTORSPORT 7
(Turn 10 Studios/Microsoft)
Pe vremuri, cine căuta un joc serios cu maşini pe console avea o singură soluţie: Gran Turismo. În ultimii ani însă, americanii de la Turn 10 Studios au reuşit să impună pe piaţă propria alternativă, Forza Motorsport 7 fiind cel mai recent titlu al unei serii ce nu trebuie ratate de utilizatorii de Xbox One. Pe lângă bogata ofertă de maşini licenţiate şi circuite reale şi imaginare, maşinile din Forza pot fi avariate, iar jucătorii beneficiază de funcţia de rewind, cu ajutorul căreia pot evita accidentele periculoase. De asemenea, din punct de vedere grafic, Forza Motorsport 7 se prezintă excelent, utilizatorii de Xbox One X având posibilitatea de a rula jocul în rezoluţie 4K nativă, cu 60fps.
FORZA HORIZON 4
(Playground Games/Microsoft)
Iar dacă abordarea mai serioasă, orientată către simulare, din seria Forza Motorsport vi se pare mai greu accesibilă, încercaţi, fără niciun fel de rezerve, Forza Horizon 4. Acesta reuneşte cele mai bune elemente ale subseriei Horizon: medii de joc open world vaste, special concepute pentru întreceri auto, tot felul de event-uri, pornind de la curse tradiţionale, trecând prin tot felul de cascadorii şi sfârşind cu probele speciale, în care jucătorii trebuie să se ia la întrecere cu tot felul de vehicule mai puţin convenţionale. În plus, Forza Horizon 4 introduce cele patru anotimpuri ale anului, fiecare cu propriile probe, capabile să modifice în mod semnificativ mediul de joc. De asemenea, Forza Horizon 4 este primul titlu al subseriei ce oferă suport pentru 60fps pe consolele Xbox One X.
ROCKET LEAGUE
(Psyonix)
Rocket League se remarcă în special datorită conceptului său, pe cât de simplu, pe atât de creator de depedenţă: fotbalul cu maşinuţe teleghidate. Controlul accesibil transformă jocul celor de la Psyonix într-o opţiune viabilă atât pentru jucătorii de vârste fragade, cât şi pentru utilizatorii experimentaţi, cei de la Microsoft aflându-se la cârma iniţiativei de cross-platform online multiplayer, prin intermediul căreia posesorii de Xbox One pot juca Rocket League alături de deţinătorii altor platforme pe care jocul şi-a făcut apariţia. Mai mult, chiar şi în lipsa unei înclinaţii către meciurile online, Rocket League nu duce lipsă de opţiuni în ceea ce priveşte multiplayer-ul local, splitscreen-ul fiind plasat la loc de cinste.
THE WITCHER III: WILD HUNT
(CD Projekt RED)
V-aţi dorit să admiraţi lumea de joc bogată în detalii din The Witcher III în rezoluţie 4K şi computer-ul sau laptop-ul personal pur şi simplu nu face faţă? Nicio problemă, ambiţiosul RPG open world al polonezilor de la CD Projekt RED poate fi parcurs în întregime, în rezoluţie 4K, pe consolele Xbox One X, cu un framerate sensibil mai bun decât al concurenţei. Şi chiar dacă vă limitaţi la Xbox One S, The Witcher III prezintă aceeaşi experienţă RPG ofertantă, cu numeroase personaje şi quest-uri memorabile, Geralt of Rivia fiind acelaşi erou pe cât de flegmatic, pe atât de simpatic, indiferent de platforma pe care este rulat jocul.
RED DEAD REDEMPTION 2
(Rockstar Games)
Red Dead Redemption 2 poate fi considerat, pe bună dreptate, o veritabilă etapă de maturizarere pentru cei de la Rockstar Games. Mediul de joc open world dinamic, caracteristic creaţiilor de la Rockstar, este prezent la datorie, mai spectaculos din punct de vedere grafic ca niciodată. În evidenţă iese însă povestea dramatică din Red Dead Redemption 2, în care unul dintre cele mai bine creionate personaje din jocurile lansate în 2018 – protagonistul Arthur Morgan – încearcă să pună o oarecare ordine în afacerile găştii de nelegiuţi Van der Linde, într-o perioadă în care America începea să îmbrăţişeze civilizaţia, lăsându-şi în urmă începuturile sângeroase.
CUPHEAD
(Studio MDHR)
Cuphead a atras atenţia în primul rând graţiei aspectului şi stilului artistic ce amintesc de desenele animate ale anilor 1930. Pornit iniţial drept un joc bazat pe confruntările cu diverşi boşi, fiecare cu un design ieşit din comun, Cuphead s-a bucurat de sustinerea celor de la Microsoft, producătorii alegând astfel să introducă şi secvenţe clasice de platforming, precum şi suportul pentru multiplayer cooperativ. Cuphead este dovada vie că nu doar tehnologia contează atunci când judeci aspectul vizual al unui joc video, stilul artistic fiind cel puţin la fel de important.
GRAND THEFT AUTO V
(Rockstar Games)
O veche zicală spune că „un joc bun rămâne un joc bun, indiferent de platforma pe care este rulat”. Iar Grand Theft Auto V nu se abate de la această regulă, toate componentele vitale ale jocului – pornind de la campania alături de cei trei eroi principali şi sfârşind cu componenta multiplayer GTA Online – fiind prezente şi în versiunea pentru Xbox One. Mai mult, pasionaţii de Grand Theft Auto Online pot beneficia de robusteţea serviciilor Xbox Live oferite de Microsoft, GTA V fiind jocul care, în cei mai bine de cinci ani de când se află pe piaţă, s-a menţinut mereu în toate topurile de vânzări, câştigându-şi astfel titlu de cel mai de succes produs de divertisment al tuturor timpurilor.
PLAYER UNKNOWN’S BATTLEGROUNDS
(PUBG Corporation)
Nu mai este un secret că Microsoft pune un accent deosebit de jocurile online, îndemnând utilizatorii de console Xbox să îmbrăţişeze facilităţile multiplayer oferite de serviciul Xbox Live. Şi parcă niciodată această direcţie nu a fost mai evidentă decât atunci când PlayerUnknown’s Battlegrounds (un adevărat fenomen în ceea ce priveşte shooterele multiplayer, ce a dat naştere unui nou gen – Battle Royale) şi-a făcut apariţia pe Xbox One drept titlu exclusiv pentru console. Şi, deşi perioada de exclusivitate s-a scurs, PlayerUnknown’s Battlegrounds rămâne cea mai „matură” versiune de Battle Royale existentă pe piaţă, cei de la Microsoft fiind implicaţi direct în optimizarea jocului pentru ambele modele de Xbox One.