Află rapid dacă PC-ul tău de gaming este sau nu compatibil cu Windows 11

Autor: Cătălin Niţu | 23.09.2021
Află rapid dacă PC-ul tău de gaming este sau nu compatibil cu Windows 11
Foto: Shutterstock

Lansarea Windows 11 pare să fie una destul de grăbită, având în vedere că noul sistem de operare a fost anunțat oficial în urmă cu doar câteva luni și deja ne pregătim de momentul lansării. De asemenea, Microsoft nu a făcut tocmai toate mișcările corecte atunci când a comunicat motivele pentru care anumite computere nu sunt compatibile cu Windows 11. Compania a lansat însă o nouă aplicație de verificare a sistemului, care poate oferi mai multe explicații despre motivele pentru care nu este recomandat să instalezi noul software pe computerele mai vechi.

Noua aplicație, PC Health Check, a fost acum lansată (download aici, de pe serverele Microsoft), după ce a fost modificată semnificativ pentru a oferi mai multe informații. Dacă inițial spunea doar dacă sistemul este sau nu compatibil, acum există și o listă clară de criterii pe care computerul trebuie să le îndeplinească. În continuare, sistemele care au procesoare Intel Core i7 din generația 7 sau mai vechi și prima generație AMD Ryzen sau mai vechi nu primesc recomandarea aplicației, însă măcar acum știi ce condiție nu îndeplinește sistemul.

Este ciudat însă faptul că indiferent dacă ai un modul TPM 2.0 integrat în procesor sau instalezi un modul separat pe placa de bază, PC Health Check tot va spune că procesorul este incompatibil cu Windows 11. Anterior, Microsoft spunea că procesoarele nu sunt acceptate pentru că nu includ acest sistem de securitate. Se pare însă că suport oficial pentru procesoarele mai vechi nu va fi oferit nici pentru sistemele cu module TPM 2.0 instalate separat.

PC-urile care nu sunt compatibile Windows 11 nu vor avea update-uri garantate

Din fericire, Windows 11 va putea fi instalat fără a apela la metode alternative pe sistemele cu procesoare „incompatibile”. Singurul dezavantaj este că va trebui să renunți la actualizări software prin Windows Update. Nu este clar însă dacă Microsoft va tăia complet accesul la actualizări atunci când detectează un astfel de procesor, sau dacă va opri update-urile pe parcurs, în cazul în care apar probleme.

De altfel, instalarea Windows 11 are acum un mesaj care te anunță că PC-ul nu îndeplinește cerințele minime, iar Microsoft nu va oferi suport tehnic pentru acest computer. De altfel, compania avertizează că instalarea Windows 11 ar putea să anuleze garanția producătorului și că Microsoft nu este responsabil pentru daunele pe care computerul le-ar putea întâmpina din cauza sistemului de operare.

Windows 11 se lansează pe 6 octombrie. Microsoft a promis că va oferi sistemul de operare pe computere noi, cât și de cumpărat separat. Versiunea de upgrade de la Windows 10 va fi lansată cândva la începutul anului 2022.

Sursa: Go4it.ro

CITEȘTE ȘI:

Ce trebuie să faci înainte de a instala Windows 11 pe PC-ul de gaming

Windows 11: Îmbunătățirile pe care le aduce noul sistem de operare în jocuri

Urmărește Go4Games.ro pe Google News