Lansarea jocului video Cyberpunk 2077, dezvoltat de studioul polonez CD Projekt Red, a ajuns să fie considerată aproape ca o „lansare de film de la Hollywood”.
Jocul include elementele distinctive ale universurilor cyberpunk, precum militarizarea poliției, megacorporații misterioase, mișcări anti-capitaliste, mărirea corpului, publicitate omniprezentă și foarte multe lumini de neon.
Genul cyberpunk poate fi găsit în lucrările unor autori precum Philip K. Dick sau William Gibson („Neuromancer”). Cel mai bun exemplu de film de acest gen vine de la regizorul Ridley Scott. Al său „Blade Runner” este o adaptare după „Do Androids Dream of Electric Sheep?”, carte semnată Phillip K. Dick.
Citește și: Chris Pine va juca în filmul „Dungeons and Dragons”
Pentru mulți, filmul a stabilit limbajul cyberpunk-ului. Povestea îl are în centru pe Rick Deckard, interpretat de Harrison Ford, care este însărcinat să elimine șase umanoizi mecanici numiți „replicanți”. Filmul a inspirat decenii de conversații despre existențialism, moralitate și multe altele. Mulți se așteaptă ca jocul video Cyberpunk 2077, care are ca element central augmentarea umană, să readucă în prim plan aceste teme.
Mai jos este o scurtă listă cu filme ce pot fi vizionate dacă ești fan al universurilor cyberpunk.
În filmul lui Robert Rodriguez, „Alita: Battle Angel” (2019), povestea este bazată pe două categorii sociale: bogați și săraci. În Iron City, bogații trăiesc pe o platformă plutitoare și tot gunoiul lor cade pe masele lovite de sărăcie, care locuiesc sub ei. Alita, interpretată de Rosa Salazar, este un android cu ochi mari și un trecut misterios, care încearcă să-și croiască drumul prin lume.
Seria Netflix se concentrează pe personajul Takeshi Kovacs și povestea are loc într-o lume în care oamenii își pot transfera conștiința. Kovacs este interpretat de mai mulți actori.
Continuarea filmului „Blade Runner” are la bază povestea originală din Los Angelesul anului 2019 și prezintă lumea cu trei decenii mai târziu. Ca și în povestea originală, în „2049” un vânător de recompense aleargă după replicanți, însă, de data aceasta, însuși personajul principal, interpretat de Ryan Gosling, este un replicant.
Plutind pe orbita Pământului, stația Elysium este un paradis al elitelor, unde tehnologia a avansat pentru a vindeca orice boală și a reface orice rană.
Singura problemă este că tehnologia nu a reușit să ajungă și la suprafață, la oamenii nevoiași. Aici intervine personajul intepretat de actorul Matt Damon, care trebuie să ducă această tehnologie la oameni.
„Ex Machina” iese puțin din tradiționalul cyberpunk-ului. Ava (Alicia Vikander), o reprezentantă a inteligenței artificiale, este supusă unui test Turing pentru a se vedea dacă este sau nu doar o colecție de senzori.