Încărcarea wireless a apărut pentru prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea, când pionierul electricității, Nikola Tesla, a demonstrat conceptul de cuplaj inductiv, mai exact, capacitatea de a transmite electricitatea fără contact, prin crearea unui câmp magnetic între două circuite – un emițător și un receptor. Dacă timp de peste 100 de ani această tehnologie a avut foarte puține aplicații practice, astăzi întâlnim încărcarea wireless în majoritatea smartphone-urilor de ultimă generație, deoarece marii producători au ales să investească în producția de telefoane compatibile cu încărcarea inductivă. Haideți să aflăm cum funcționează încărcarea wireless și care sunt avantajele ei.
După cum spuneam mai sus, încărcarea wireless se folosește de undele electromagnetice pentru a face transferul de energie electrică din emițător în receptor. Practic, stația de încărcare a telefonului are o bobină prin care trece curentul electric, care transforma energia în unde, ce sunt captate de o altă bobină aflată în telefon și transformate în electricitate. Energia electrică este apoi folosită pentru a încărca bateria telefonului mobil. În prezent, această tehnologie este implementată folosind un standard dezvoltat de Wireless Power Consortium şi botezat Qi.
Tehnologia de încărcare wireless are o mulțime de avantaje, însă cel mai mare, din punctul nostru de vedere, este faptul că este foarte ușor de folosit. Trebuie doar să apropii telefonul de stația de încărcare și acesta va începe procesul de încărcare a bateriei. Alte avantaje sunt:
Încărcarea wireless este o tehnologie atât de simplă, încât, atunci când îți vei așeza smartphone-ul pe stație, singurul lucru pe care îl vei observa este schimbarea pictogramei bateriei în cea care îți semnalează procesul de încărcare a telefonului.
Sursă foto: Pexels