Cei de la Sony și-au făcut un obicei recent din a recrea sau a remasteriza jocuri, câteodată prea noi, din catalogul companiei. S-a întâmplat cu The Last of Us Part I, se întâmplă acum cu acest remake pentru Until Dawn și se va mai întâmpla și cu Horizon: Zero Dawn Remastered. Titluri care provin de pe generația anterioară de console (cel puțin în cazurile ultimelor două), care arată și rulează în continuare bine chiar și în ziua de astăzi.
Deși par greu de înțeles la prima vedere, compania are unele motive pentru a readuce Until Dawn în lumina reflectoarelor: jocul va primi o adaptare pentru marele ecran anul viitor și poposește, în noua sa formă, pentru prima oară pe PC. Deci o categorie nouă de public va face cunoștință cu aventura horror dezvoltată inițial de Supermassive Games și, acum, refăcută de Ballistic Moon Studios. Nu în ultimul rând, este pregătit terenul pentru inevitabila continuare, confirmată deja printr-o secvență proaspăt adăugată la sfârșitul acestui remake.
Totuși, pentru cei care am parcurs deja Until Dawn în 2015 sau pe parcursul acestor 9 ani scurși de la apariția jocului pe PlayStation 4, merită să trecem din nou prin noaptea de groază trăită de adolescenții ajunși la cabana din munții Canadei? Aș inclina să spun “nu”. Îmbunătățirile grafice, deși evidente, nu atârnă chiar atât de greu, iar versiunea de PS4 încă rulează decent, mai ales pe PS5, unde “bate” spre 60fps. În rest, performanțele actoricești, replicile și situațiile prin care trec protagoniștii sunt aproape identice, deci nu câștigați foarte mult apelând la remake in detrimentul ediției originale. În plus, Until Dawn 2015 poate fi găsit la prețuri foarte accesibile, spre deosebire de acest remake, comercializat în prezent drept produs premium.
Pe de cealaltă parte, dacă nu ați jucat Until Dawn până acum, îndrăznesc să afirm că noua versiune pentru PS5 și PC reprezintă cea mai indicată metodă de a o face. Unele dintre perspectivele fixe din care priveai acțiunea în ediția originală au fost înlocuite cu o cameră clasică, third person over-the-shoulder, care îți permite să explorezi mai atent și mai exact mediul înconjurător, fără a diminua din tensiune.
Chiar și grafica, în ciuda reutilizării anumitor dintre asset-urile create inițial pentru versiunea de PS4, arată sensibil mai bine, cu shadere, efecte și tehnici de renderizare moderne, care aduc aspectul jocului și mai aproape de realitate. Pe PC aveți acces și la câteva efecte redate cu Ray Tracing, însă diferențele vizuale față de PS5 sunt minime. Diferă însă framerate-ul, cel de pe PC având posibilitatea de a trece de 60 de cadre pe secundă, în funcție de configurația folosită, în timp ce pe PS5 jocul este blocat la 30 de cadre pe secundă. Având în vedere că vorbim despre un film interactiv în care deciziile le ia jucătorul, acest framerate limitat nu reprezintă o problema reală, însă rămâne dezamăgitor.
O altă modificare este, atunci când joci pe PS5 sau folosind un controller DualSense, legată de modul în care faci alegerile în momentele-cheie din acest remake. În ediția originală, deciziile acestea se luau cu stick-ul analogic, în timp ce acum optați între variate apăsând triggerele rezistive L2 sau R2, cu un efect haptic de “lock in place” atunci când una dintre opțiuni a fost validată. Nu este vreo mare diferență, însă aduce puțin la feeling. Din păcate, momentele “Don’t Move”, când trebuie să ții controllerul nemișcat, sunt la fel de enervante, senzorul indicând mișcări și atunci când gamepad-ul este așezat pe o suprafață fixă.
O altă noutate adusă de remake este adăugarea unui nou set de totem-uri (obiecte colecționabile care dezvăluie scurte secvențe cu posibile situații viitoare din povestea jocului), dar și remixarea pozițiilor totem-urilor vechi. Alături de camera liberă și câteva locații extinse, acestea reprezintă principalul motiv care încurajează explorarea din această nouă versiune de Until Dawn.
În concluzie, jocul, elementele horror și povestea în sine rămân la fel de reușite precum în 2015, însă cu un “strat nou de vopsea” adăugat peste. Dacă ai jucat deja Until Dawn, poți omite lejer acest remake, iar, daca vrei să-l parcurgi din nou, împrumută discul de la un prieten sau așteaptă o reducere de preț. În schimb, dacă ești la prima întâlnire cu Until Dawn, cred că ar trebui să-l experimentezi în această ediție refăcută, măcar pentru a te pregăti cum se cuvine de inevitabila continuare.