În gramatica limbii române, mai mult ca perfectul este preluat din limba latină, avem verbul în forma perfectului simplu, la care se adaugă sufixul se. Jucasem toate jocurile Sonic, jucasem tot ce se putea cu ariciul albastru creat de japonezii de la Sega, tot-tot, chiar și originalul de pe Sega Genesis, de acum 30 și ceva de ani. Mai mult, mă dusesem chiar și la cinema (de două ori!) ca să bag niște Sonic.
Dacă mai există oameni care au trecut 100% prin jocurile Sonic, ei bine, Sonic Generations este cel mai bun. Are rejucabilitate, probabil cel mai puternic aspect și drop dash, care merge impecabil în jocurile clasice Sonic, dar pentru stilul ăsta modern mi se pare cam învechit. E clar că jocul nu a fost făcut pentru drop dash, la cât de modern este, dar se adresează și nostalgicilor. Iar un remaster al lui Sonic Generations este inclus în acest pachet Sonic x Shadow Generations, alături de un bonus nou, despre care vom vorbi însă mai târziu.
În această versiune nouă remasterizată, scenele sunt rescrise, abordare care merită apreciată, fiind însă păstrat tipul acela de gameplay intens, super-sonic, plin de hype și entuziasm.
Chiar nu sunt foarte multe de spus, acesta este, sincer, cel mai bun joc Sonic pe care l-am testat și le-am jucat din toate. Formatul boost a atins în sfârșit apogeul absolut, cu un ritm rapid, un design creativ de nivel, permițând o multitudine de rute diferite și sărituri atât în nivelurile 2D, cât și în cele 3D. Iar noile mecanici Doom reprezintă adăugiri excelente pentru a condimenta un joc perfect.
Este atât de bun că îmi vine să mă reapuc de el, de la zero, să fac spectacol, ar putea fi un pretendent lejer la Jocul Anului și nu exagerez, credeți-mă, are un feeling fantastic, control exact, nostalgie bine dozată, elemente care ar putea transforma orice jucător în fanul numărul 1 al ariciului atomic. Din păcate, este doar un remaster al unui joc mai vechi, deci originalitatea nu este tocmai punctul său forte.
Sonic Generations este împărțit între două stiluri de joc: clasic și modern. Fiecare zonă reprezintă unul dintre cele 9 jocuri din serie și este împărțită în 2 acte. Primul vine cu o scenă 2D, în care te întorci la mecanicile Sonic clasice, în timp ce al doilea act 2 este 3D, concepută în jurul Sonic-ului modern. Porțiunile de Sonic clasic 2D sunt relativ previzibile: sari, te rotești pentru a atinge vitezele super-“sonice”, fugi și iar sari. Simplu, genial, dar, după cum spuneam, previzibil.
Vedeta este reprezentată de porțiunile moderne Sonic, unde design-ul este fantastic, te lasă cu gura căscată câteodată, cu o fizică incredibilă. Stai cu R2-ul apăsat, Sonic zboară prin niveluri, scapă de la înălțime de toți inamicii, atunci când aterizează pe ei, iar viteza rămâne, mai mereu, năucitoare. Este adevărat că devine din ce în ce mai greu de controlat și jocul te mai și penalizează: dacă nu faceți o săritură cu aterizare perfectă, ca-n gimnastică, adio bonus.
Abilitățile ariciului albastru pot fi dezvoltate, la Omochao Skill Shop, iar fiecare abilitate costă o cantitate de puncte: căutați și experimentați totuși cu skill-urile cu care vă simțiți cel mai bine. De aceea vă spuneam că jocul are factor mare de rejucabilitate, varietate, potențial mare de personalizare, pentru că puteți opta pentru un Sonic mai rapid sau upgrade-uri mecanice, gen Drop Dash, dacă tot v-am amintit la început despre el. Le puteți ignora, de asemenea și puteți trece prin joc și fără acestea.
Ca structură, Sonic trece prin 6 acte, repartizate în câte trei zone, și deblochează challenges. Obțineți astfel cele 3 chei, necesare pentru a accesa boss-ul, vă duceți să-l rupeți, dați cu el de pământ și treceți mai departe. Sună ușor, ați zice poate repetitiv, dar nu este deloc așa: nu te plictisește cu nimic, dă dependență în stilul Astro Bot. Fiecare zonă are 10 acte cu challenge-uri, jumătate pentru Sonic Clasic, jumătate pentru Sonic Modern. Nu lipsește mai nimic: curse rapide, cu obstacole, de toate. Puteți debloca și Chaos Emeralds, dacă învingeți în bătălii cu rivali precum Metal Sonic, Shadow și Silver.
Și chiar dacă Sonic Generations este o veritabilă scrisoare de dragoste la adresa fanilor ariciului, nu este un joc foarte lung, 4-6 ore fiind necesare pentru a-i duce povestea la final. Aici intră în rol Shadow Generations, cel de-al doilea joc inclus în acest pachet, care, deși schimbă personajul principal, este construit pe fundația lui Sonic Generations.
La fel ca în jocul lui Sonic, si în Shadow Generations nivelurile și boșii provin din aventurile anterioare ale ariciului albastru, însă aventura lui Shadow include și niveluri, precum si mecanici de joc împrumutate din titlurile seriei lansate după originalul Sonic Generations. Păstrează însă echilibrul dintre scenele 2D de gameplay clasic cele 3D cu gameplay modern, adaptate însă setului de mișcări specifice lui Shadow.
Și chiar dacă, spre exemplu, HUB-ul principal din Shadow Generations este 3D, cu elemente tipice jocurilor open-world (spre deosebire de HUB-ul din Shadow Generations, care este asemănător cu un platformer 2D clasic), parcurgând jocul, parcă ai o senzație de deja-vu. Chiar dacă producătorii insistă asupra faptului că Shadow Generations este un titlu complet nou, care acompaniază remasterizarea lui Sonic Generations, acesta lasă mai degrabă senzația unui DLC extins, nu neapărat vital pentru a “digera” experiența oferită de acest pachet.
Și pentru că tot se apropie sezonul sărbătorilor de iarnă, Sonic X Shadow Generations poate reprezenta un cadou foarte potrivit de pus în încălțări sau sub brad unui “copil” cuminte, indiferent de vârsta acestuia.