Seria Galaxy S21 a dat la începutul anului startul lansărilor importante de smartphone-uri, oferind un veritabil „model” pentru restul industriei în 2021. Telefoanele din această gamă au venit cu performanță de top la prețuri mai mici față de modelele Galaxy din 2020, aducând astfel capabilitățile high-end către utilizatori care anterior poate că nu se apropiau de modele „flagship”. La Go4it am testat deja Galaxy S21, și am zis la momentul respectiv că este un upgrade mic față de S20, dar la momentul respectiv ne-am concentrat doar pe capabilitățile sale generale. Astăzi testăm din nou un model din această serie, Galaxy S21+, însă cu accent pe funcțiile de gaming ale acestuia. Are sens să investim într-un smartphone dedicat de gaming, când un telefon „tradițional” de top poate să servească deja acest rol destul de bine?
Dacă ne uităm la majoritatea telefoanelor de gaming lansate în ultimii doi sau trei ani, toate au dimensiuni similare: ecrane cu diagonală de 6,7”, rezoluție Full HD+ și refresh rate de 120 Hz sau mai mare. Ei bine, Galaxy S21 are toate aceste caracteristici, plus încă ceva: un ecran cu refresh rate variabil. În timp ce majoritatea telefoanelor de gaming oferă posibilitatea de a schimba între 60 sau 120 Hz, cu un sistem automat care schimbă între aceste valori în funcție de conținutul afișat pe ecran, Samsung vine cu un ecran cu refresh rate care se adaptează framerate-ului conținutului de pe ecran.
Pe modelele S21 și S21+, Samsung oferă posibilitatea de a scădea refresh rate-ul până la 48 Hz, sau crește până la 120 Hz. În jocuri video, acest lucru este foarte mai important, întrucât sincronizarea framerate-ului jocului cu refresh rate-ul ecranului scade la minimum latența între conținutul afișat și acțiunile utilizatorului. În jocurile care oferă suport pentru refresh rate variabil, experiența de joc este mai fluidă și mai precisă.
6,7” pe format 20:9 înseamnă că avem de a face cu un ecran generos, iar rezoluția Full HD+ este de ajuns pentru a vedea chiar și cele mai mici detalii din jocuri de acțiune precum Call of Duty Mobile, de exemplu sau PUBG, unde luptele armate se pot desfășura pe hărți mari. Formatul foarte înalt al ecranului se transformă însă în jocuri într-un câmp vizual extins, similar cu efectul pe care îl are un ecran ultra-wide de PC în jocuri video. Față de cei care se joacă pe dispozitive cu ecrane pe format mai mic (19,5:9, 18:9 sau 16:9), vei avea un avantaj pe modelele Galaxy S21. Iar încă un avantaj ar fi faptul că decupajul pentru cameră este extrem de mic, spre diferență de un telefon cu „notch”. Astfel, nu vei rata niciun inamic, nici dacă acesta se „ascunde” la periferia câmpului tău vizual.
Un alt avantaj față de alte smartphone-uri high-end de pe piață ar fi ecranul plat, care asigură accesarea tuturor butoanelor de pe laterale fără probleme, permite afișarea întregului conținut de pe ecran fără distorsiuni și evită atingerile accidentale în acea zonă. Dar cel mai mare avantaj este însă faptul că Galaxy S21+ are un ecran de top, net superior celor de pe telefoanele de gaming. Samsung este lider pe piața de ecrane OLED pentru smartphone-uri, iar seria Galaxy S21 are cele mai performante modele de pe piață, cu luminozitate de peste 1.000 nits, culori naturale și compatibilitate cu formatul HDR10+. Practic, nu există foarte multe alternative comparabile atunci când vine vorba despre calitatea imaginilor afișate.
Modelele Galaxy S21 „internaționale” (adică din afara SUA și China) sunt echipate cu procesoare Exynos 2100, acestea sunt construite pe arhitectură de 5nm și sunt o alternativă la Snapdragon 888, oferind o configurație hardware similară și un GPU cu putere apropiată. Iar pentru gaming, GPU-ul este ceea ce ne interesează de fapt, pentru că aceasta este de obicei componenta care limitează performanța în jocuri 3D.
Rulând jocuri precum Call of Duty Mobile, PUBG Mobile, Asphalt 9 sau League of Legends Wild Rift, am descoperit că Galaxy S21 este un smartphone foarte capabil. Puțini știu, dar Android 11 are un sistem propriu de verificare a framerate-ului din jocuri, așa cum există și pe PC. Astfel, am descoperit că Galaxy S21, pe cele mai înalte setări, poate rula aceste jocuri la framerate-uri de top… cu mici excepții.
De exemplu, dintre toate aceste titluri, doar League of Legends Wild Rift oferă suport pentru 120 de cadre pe secundă, punând cel mai bine în valoare ecranul lui Galaxy S21. Call of Duty Mobile a anunțat un astfel de mod de funcționare, însă acesta nu este încă disponibil. Cel puțin pe seria Galaxy S21 nu funcționează. PUBG Mobile, la rândul său, oferă un mod de funcționare la 90 Hz, dar acesta nu este accesibil decât pe anumite modele de smartphone-uri. Așa că majoritatea jocurilor vor funcționa la 60 de cadre pe secundă, cu mici fluctuații, în funcție de conținutul afișat pe ecran.
Genshin Impact, chiar dacă are un mod de funcționare la 60 FPS în meniu, este un joc care există și pe PC și console și oferă chiar și posibilitatea de a juca în multiplayer cu acele platforme. Astfel, complexitatea lui grafică obligă limitarea la 30 FPS pe mobil, chiar dacă din când în când, framerate-ul mai crește.
Cert este că Galaxy S21 are tot ce îi trebuie pentru a rula jocurile de față la framerate-uri înalte, însă software-ul nu pare să fie încă gata. Există liste de jocuri care rulează la 120 Hz pe internet, însă majoritatea sunt titluri nu foarte populare. Majoritatea jocurilor tot la 60 Hz vor rula, dar ecranul la 120 Hz mai are un avantaj: suprafața tactilă la 240 Hz, care asigură o latență de două ori mai mică la atingere față de ecranele la 60 Hz. În consecință, acțiunile din jocuri vor putea fi interpretate de către telefon mai repede.
Un lucru care m-a surprins în mod plăcut este însă faptul că Galaxy S21+ pare să fie un smartphone destul de bine răcit. Samsung a reușit să îmbunătățească acest aspect față de generațiile precedente. În cazul lui Galaxy S21+, telefonul devine cald, dar nu fierbinte. Probabil că și noul modul de cameră cu mai mult metal pe laterală ajută la disiparea căldurii mai bine. Dar Samsung spune că există și o componentă software care ajută, de asemenea.
Trebuie amintit din nou faptul că Galaxy S21+ nu este un telefon „de gaming”. Cu toate acestea, Samsung s-a concentrat și pe integrarea unor funcții care să îi ajute pe gameri să beneficieze de o experiență de joc mai bună.
În primul rând, avem Game Launcher, un spațiu dedicat jocurilor video. Toate jocurile instalate din Galaxy Store (Fortnite, de exemplu), sau din Google Play Store, apar automat în Game Launcher. Poți seta telefonul ca jocurile să fie afișate exclusiv în acest spațiu, fără să mai fie listate în sertarul implicit de aplicații. Desigur, dacă un joc nu este recunoscut drept joc, acesta poate fi manual adăugat în Game Launcher.
Apoi avem Game Booster, o funcție care optimizează consumul de resurse și care ajută în consecință la reducerea consumului de energie. Astfel, sunt alocate mai multe resurse către GPU și doar cât este nevoie către CPU. În timpul jocurilor foarte pretențioase, am observat că procesorul este folosit în proporție de aproximativ 50%, pe când cipul grafic este deseori împins la maximum. Fără astfel de optimizări, ambele componente ar fi solicitate la 100%.
Game Booster are și un Priority Mode, care poate să blocheze notificări și apeluri în timpul jocurilor, pentru o experiență fără întreruperi.
Rezultatul este un software elegant, care reușește într-adevăr să facă ceea ce promite, în special atunci când vine vorba despre autonomie. Folosind un joc mult mai pretențios, precum Genshin Impact, am observat că o oră și jumătate de joc consumă aproximativ 25% din baterie. Astfel, poți avea parte cam de 6 ore de joc la o singură încărcare, ceea ce nu este deloc rău pentru un telefon mobil. Multe modele se pot lăuda doar cu 6 ore de utilizare cu ecranul pornit, fără utilizarea în aplicații complexe a procesorului sau cipului grafic. În jocuri mai simple, cu grafică mai puțin complexă, sau chiar 2D, performanța aceasta ar putea fi depășită.
Galaxy S21+, la fel ca restul de „frați” din gama, este echipat cu Wi-Fi 6 și cu conectivitate 5G. Poate că în acest moment mulți utilizatori nu văd ce relevanță au aceste tehnologii pentru gaming, întrucât jocurile merg momentan foarte bine pe 4G sau pe standarde Wi-Fi mai vechi. Totuși, industria de gaming investește foarte mult efort în dezvoltarea de platforme de cloud gaming. Stadia de la Google, Xbox Game Streaming, GeForce Now, PlayStation Now și Amazon Luna sunt doar cele mai mari servicii lansate în ultimii câțiva ani, iar fiecare va încerca să se impună în următoarea perioadă drept o alternativă reală la gaming-ul pe console, PC și telefon.
Practic, telefonul devine „ecranul” pe care te joci, în timp ce toată puterea de procesare se află în cloud. Așa poți juca în acest moment Cyberpunk 2077 sau Assassin’s Creed Valhalla direct pe telefon. Dar acest tip de gaming are nevoie de conexiuni la internet foarte rapide, cu latențe mici. Iar tocmai din acest motiv modelele Galaxy S21 sunt pregătite pentru viitor.
Chiar dacă aceste platforme nu sunt extrem de populare în prezent, acestea vor deveni încet o alternativă reală la cumpărarea de hardware. Am testat Stadia și GeForce Now și pot spune că sunt mulțumit de performanța oferită de Galaxy S21+ alături de un router Wi-Fi 6. Sigur, există puțină latență, însă pe măsură ce tehnologia va avansa, aceste mici probleme vor dispărea. Nu poți juca confortabil un titlu competitiv care necesită multă precizie de pe un smartphone prin streaming în acest moment, dar poți să te relaxezi cu un joc single player mai puțin alert, care se concentrează pe poveste, de exemplu.
Dacă ești în căutarea unui smartphone potrivit pentru gaming, poate că n-ar fi o idee rea să iei în considerare un smartphone din seria Galaxy S21. Spre diferență de modelele dedicate pentru gaming, care de multe ori sunt mari, butucănoase și cu design-uri orientate mai degrabă către copii, variantele de la Samsung sunt construite din materiale premium, sunt elegante din punct de vedere al design-ului și sunt echipate cu unele dintre cele mai performante camere foto de pe piață. Mai mult, oferă cele mai bune ecrane de pe piață, rezistență la apă și încărcare wireless, ceva ce nu primim pe smartphone-urile de gaming din ultima perioadă. Ba chiar și în cazul șocurilor mecanice ar putea să stea mai bine, folosind materiale de calitate mai înaltă în construcție, așa cum am văzut recent în testele de performanță cu diverse modele de gaming.
Ce recomand însă, alături de orice smartphone pe care gaming, este cumpărarea unui controller dedicat. Fie că alegeți un controller de smartphone sau folosiți un controller de PlayStation sau Xbox pe care îl aveți deja, experiența de joc în titlurile care oferă suport pentru asta va fi mult mai bună.
Articol susținut de Samsung.