Chiar dacă noile console sunt compatibile și cu jocurile dedicate generației anterioare, producătorii continuă să profite de proaspeții posesori de PlayStation 5 și Xbox Series X|S, hrănindu-le foamea de noutăți cu titluri remasterizate, portate și adaptate pentru next-gen. Un astfel de caz este cel al pachetului Nioh Collection pentru PlayStation 5.
După cum îi stă bine unei astfel de colecții, Nioh Collection include ambele jocuri ale seriei omonime, alături de acces la toate pachetele DLC suplimentare, la toate armele, armurile și item-urile bonus lansate până acum. Mai mult, avem parte de versiuni “remasterizate” ale acestor două titluri. De ce pun termenul de remasterizat în ghilimele? Pentru că îmbunătățirile vizuale aduse acestor titluri odată cu portarea pe PS5 sunt relative minore, ținând mai mult de rezoluție și framerate-uri decât de retușarea unor modele sau texturi îmbătrânite.
Astfel, ambele jocuri incluse în Nioh Collection pentru PlayStation 5 beneficiază acum de trei moduri de afișare: 4K Mode (unde încearcă să prioritizeze rezoluția în fața efectelor grafice, țintind totuși un framerate de 60fps), modul Standard pentru PS5 (ce prioritizează efectele grafice, menținând totuși rezoluția la valori apropriate de 4K, cu un framerate de 60fps) și modul 120fps (care sacrifică rezoluția și anumite efecte grafice în favoarea obținerii unui framerate dublu, pe monitoarele și TV-urile care suportă un refresh rate de 120Hz).
O altă îmbunătățire vizibilă este renunțarea la modul de renderizare checkerboarded din varianta de PS4 Pro a lui Nioh 2, în favoarea unei redări 4K native (sau cât mai apropiate). Vasta majoritate a jucătorilor de pe PS5 ar trebui să se rezume la modul Standard, acesta incluzând unele efecte grafice mai avansate, un framerate mai stabil, iar diferențele de rezoluție față de cea 4K nativă fiind neglijabile.
Trecând însă peste aceste boost-uri de rezoluție și framerate, primul Nioh arată în continuare ca un joc din 2017, texturile nu au fost modificate sau îmbunătățite, unele fiind încă de rezoluții deranjant de mici. Totuși, stilul vizual, per ansamblu, și iluminarea continuă să arate bine și în acest remaster pentru PS5. Nici mult mai recentul Nioh 2 nu duce lipsă de unele probleme tehnice: detaliul umbrelor lasă de dorit în continuare, precum și unele texturi. Totuși, la fel ca în primul joc din serie, iluminarea face toți banii.
Când ai access imediat la ambele titluri remarci imediat o diferență între schemele de culori folosite de fiecare joc în parte: primul Nioh are un aspect ceva mai estompat, în timp ce luminile și culorile aprinse din Nioh 2 ies mult mai mult în evidență.
O altă optimizare demnă de menționat este și folosirea eficientă a SSD-ului din consola PlayStation 5: în timp ce pe generația anterioară de console riscai să te plictisești în fața ecranelor de încărcare, acestea au fost eliminate aproape în totalitate din aceste remasterizări. Frustrarea de a muri des (scenariu ce se repetă de foarte multe ori în aceste jocuri) este astfel mult diminuată, singurul prag dintre un ecran de “Game Over” și reluarea de la cel mai recent checkpoint fiind o simplă confirmare prin intermediul butonului X.
De asemenea, dacă cumva aveai deja jocurile pe PlayStation 4, vei primi automat și remasterizările pentru PlayStation 5, nefiind nevoit să dai din nou banii pe această colecție. Mai mult, poți transfera și salvările din variantele de PS4, însă numai din cadrul jocurilor efective, separat de funcționalitatea de cloud storage a consolelor Sony. Astfel, pentru a continua de unde ai rămas pe PS4, ești fie nevoit să ai jocul instalat pe vechea consola și să faci upload-ul salvării de acolo, fie să instalezi și editia de PS4 pe PS5 pentru a încărca salvarea în cloud.
Ambele titluri incluse în Nioh Collection beneficiază de echivalentul unor opțiuni de tip New Game Plus (Way/Dream of the Strong, Demon, Wise, Nioh), iar deblocarea acestora depinde de parcurgerea misiunilor din DLC-uri, incluse în această colecție. Aceste moduri de dificultate suplimentare permit rejucarea acestor titluri cu item-uri mult mai puternice, inamici noi cu abilități noi și multe alte efecte.
Totuși, dacă continui să joci cu un personaj cu care ai finalizat unul dintre jocuri pe primul ciclu de dificultate, mecanicile de tip “Soulsborne” nu se mai aplică, experiența transformându-se în ceva similar cu un dungeon crawler de tip Diablo. Ajungi astfel în permanentă căutare de loot de nivel înalt, cu ajutorul căruia să faci crafting de echipament mai puternic sau să-l îmbunătățești pe cel existent, adaugând plusuri unui set Divine deja echipat. Scopul devine astfel să îți faci personajul tot mai puternic, pentru a avea acces la item-uri din ce în ce mai bune pentru următoarele niveluri de dificultate.
Parcurgând ambele jocuri din Nioh Collection, simți însă lipsa anumitor îmbunătățiri din Nioh 2 atunci când joci primul titlu: blue graves, recuperarea elementelor atașate de un “mormânt” imediat ce intri în aria unui boss, ajustarea anumitor inamici raportată la toate tipurile de arme etc. Este evidentă și îmbunătățirea scaling-ului de nivel: cu un level comparabil al personajelor din cele două jocuri, în jur de 170, în Nioh 1 costă mult mai mult să crești în nivel peste 150, iar îmbunătățirile vin din echipamentul și build-ul eroului, în timp ce în Nioh 2 poți avansa mai ușor în level, chiar și la nivelurile înalte, și capeți multe bonusuri de la spirite și abilitățile pasive din skill tree. Design-ul mai bun transformă astfel Nioh 2 într-o experiență ceva mai accesibilă, dar și mai distractivă.
În privința firului cronologic al poveștilor din cele două jocuri ale seriei, Nioh 2 joacă un rol dublu: este și prequel, dar și sequel pentru evenimentele din primul titlu al seriei. Astfel, poți aborda jocurile în ce ordine dorești, William, personajul principal din Nioh 1, având un mic rol în epilogul lui Nioh 2. Iar cei interesați în primul rând de povestea completă a acestei serii o pot parcurge pe primul nivel de dificultate (nu vă închipuiți însă că va fi ușor!). În acest caz însă, după terminarea poveștilor principale, parcurgerea misiunilor DLC va deveni o sarcină mai facilă.
Evident, Nioh Collection este potrivit pentru cei care doresc să se bucure de întreaga experiență Nioh din ambele titluri incluse și să beneficieze de confortul vizual oferit de o platformă de nouă generație precum este PlayStation 5 (60fps, 4K, ba chiar și 120fps unde este posibil). Totuși, datorită numeroaselor îmbunătățiri aduse de Nioh 2 față de precursorul său, un nou-venit în cadrul seriei ar trebui să parcurga mai întâi primul Nioh și apoi continuarea sa, pentru a se bucura de o experiență mai organică și mai placută.