În ultimii ani, Formula 1 a devenit unul dintre cele mai plictisitoare sporturi cu putință, dominat fiind de aceeași echipă și același pilot, aparent rămași fără concurență reală. F1 2020 a contrastat destul de puternic cu monotonia instalată în cadrul sportului real, Codemasters livrând un simulator de curse solid și bine echilibrat, în care nu doar cei de la Mercedes erau sortiți să câștige. Din fericire, sezonul 2021 din Formula 1 pare mult mai dinamic, cu un Verstappen capabil să-l reducă la tăcere pe Hamilton și cu o echipă Red Bull mult mai închegată. Este aceasta schimbare redată și de proaspăt lansatul F1 2021?
Trebuie spus încă de la început că, deși tot studioul Codemasters s-a ocupat și de acest titlu, F1 2021 este primul joc din serie (după foarte mulți ani) publicat sub egida EA Sports (în urma achiziționării Codemasters de la începutul anului). Și, ca în cazul oricărui titlu sportiv publicat anual de Electronic Arts, apare semnul de întrebare referitor la modificările și noutățile adăugate față de ediția anterioară și dacă acestea justifică într-adevăr prețul complet al jocului.
Din fericire, putem spune că echipa de la Codemasters și-a dat interesul pentru a oferi cât mai mult conținut pentru F1 2021, printre care și noutăți absolute, cum ar fi modul story Breaking Point. Cei care au trecut prin povestea similară The Journey din seria FIFA știu la ce să se aștepte: vom intra în rolul unui tânăr pilot, ce face trecerea de la F2 la Formula 1, lovindu-se de anumite probleme de adaptare, precum concurenta acerbă din parc fermé, atitudinea ostilă a coechipierului său etc.
Totuși, ceea ce începe oarecum banal și previzibil capătă o direcție interesantă odată ce se intră în cel de-al doilea sezon competițional din F1 (acțiunea are loc pe parcursul a doi ani: 2020 și 2021). Fără a oferi spoilere, vă pot spune că Breaking Point ia o turnură asemănătoare cu ce întâlneam anul trecut în The Last of Us Part II, păstrând bineînțeles proporțiile.
Până la urmă, modul story din F1 2021 are un final satisfăcător și, în ciuda faptului că nu implică mai deloc piloți reali, oferă o perspectivă foarte interesantă asupra echipelor din eșalonul secund al competiției. De asemenea, din anumite puncte de vedere, Breaking Point poate fi privit și drept un soi de tutorial pentru întreaga experiență din F1 2021.
Și asta pentru că nivelul de realism din jocul celor de la Codemasters este destul de ridicat, chiar și atunci când recurgi la nivelurile de dificultate mai scăzute sau la diverse assist-uri. Vei pierde controlul mașinilor mult mai des decât în alte jocuri de curse (prima impresie mi-a adus mai mult aminte de Project CARS, spre exemplu), frustrarea fiind totuși diminuată de prezența opțiunii Flashback, prin intermediul căreia poți derula timpul înapoi, înaintea unui accident, și relua cursa din acel moment favorabil. Astfel, F1 2021 te îndeamnă să “înveți” circuitele, dar și să te familiarizezi cu viteza și controlul sensibil, fără a te penaliza foarte tare pentru greșeli. Ai nevoie însă de răbdare.
Regula de aur, pe lângă stăpânirea unor reflexe ascuțite, este folosirea unei metode de control ce permite accelerația și frâna progresive. Cu alte cuvinte, cel puțin a unui controller dotat cu triggere analogice. Recomandarea mea merge însă spre un set de volan și pedale, capabil să ofere o experiență mult mai realistă și credibilă.
Jocul poate căpăta o cu totul alta dimensiune, mai ales dacă renunțați la câteva dintre opțiunile ajutătoare și optați pentru folosirea manuală a DRS-ului sau a comunicării cu boxele. De asemenea, încep să se simtă și variațiunile de înălțime și denivelările pistelor pe care alergi, elemente greu de perceput atunci când vă rezumați la gamepad-uri sau tastatură.
Din fericire, suportul pe care F1 2021 îl oferă pentru diferite tipuri de volane cu pedale este deosebit de generos, modelul pe care am avut ocazia să-l testez (Thrustmaster T150) fiind recunoscut automat de joc atât pe PC, cât și în edițiile de PS4 și PS5. Impresia cu care rămâi, totuși, este că F1 2021 este un pic cam dificil (sau realist) pentru fi gustat de publicul “mainstream”.
În rest, titlul celor de la Codemasters oferă cam tot ce te-ai putea aștepta de la un produs oficial F1, cu numeroase moduri de joc: Grand Prix, campionat, mod Carieră single player sau co-op, posibilitatea de a-ți crea și gestiona propria echipă, multiplayer local split-screen etc. Totuși, lipsesc niște opțiuni caracteristice sezonului de anul acesta, precum noul sistem de calificări Sprint sau câteva dintre circuite (Portimão, Imola și Jeddah), promise însă pentru un viitor update gratuit.
În ceea ce privește aspectul vizual, mașinile arată din nou foarte bine, iar anumite elemente ce țin de damage-ul ce poate fi aplicat acestora par să fie mai bine reprezentate (precum cauciucurile avariate). Nu în ultimul rând, circuitele au primit detalii suplimentare, precum iarbă deasă în anumite porțiuni.
Rămâne însă problema anumitor personaje, precum cele care se bucură la boxe după o cursă, acestea prezentându-se în continuare de parcă ar fi extrase direct din era PS3.
Versiunea testată pentru PlayStation 5 s-a remarcat prin framerate-ul fluent de 60fps în rezoluție 4K, dar și grație posibilității de a sacrifica claritatea în favoarea unui mod Performance la 120fps.
Păcat că efectele de Ray Tracing de pe PS5 au fost dezactivate de Codemasters din cauza unor probleme de stabilitate (vor fi reactivate printr-un update viitor). De asemenea, implementarea pentru feedback-ul haptic și triggerele rezistive de pe DualSense putea fi mai bună.
Per total, F1 2021 este un joc de calitate, ce construiește pe fundația solidă oferită de titlul de anul trecut, îmbogățind-o și îmbunătățind-o din multe puncte de vedere. Totuși, jocul pare orientat mai mult către fanii înrăiți ai Marelui Circ, fiind cam dificil pentru începătorii în ale Formulei 1.