Detective Pikachu Returns este un spin-off al mega-universului Pokemon, care ni-l scoate în evidență pe vorbărețul Pikachu, un detectiv cu voce de Iosif Sava, și tânărul Tim Goodman, un detectiv care rezolvă mistere în Ryme City. Nu am jucat primul joc, din 2016, de pe 3DS, dar din câte am citit și observat, povestea duce mai departe misterul dispariției tatălui lui Tim.
De această dată, Pikachu revine în Ryme City, alături de Tim, vorbesc un pic despre dispariția tatălui băiatului și se lovesc de câteva mistere. De această dată, ești lovit puternic de o simplitate pe care n-ai fi crezut-o posibilă niciodată în universul Pokemon, acolo unde vânai creaturile, le creșteai în biluțele tale și le transformai în adevărate bestii de luptă. Și repetai asta, trecând prin povești lungi și neterminate, până când apărea un alt joc Pokemon sau al 479-lea sezon din anime. Cumva, acest joc vrea să fie un pic peste filmul din 2019, tâmpițel la rândul său. În schimb, aici Pikachu e foarte inteligent, serios, cu o alură de detectiv noir din anii ’30, iar asta se simte și-n muzica jazz excelentă.
Chiar dacă nu vine cu nimic inovator, Detective Pikachu Returns oferă o experiență plăcută, care curge excelent pe Switch, fără niciun bug, optimizat ca la carte, iar direcția liniară și plină de dialoguri te trece printr-o poveste de vreo 9-10 ore. În afara faptului că dai click pe niște indicii, apoi le pui cap la cap cu un Begin Investigation, unde greșeala nu se penalizează, jocul este super ușor.
Tocmai jucasem Master Detective Archives: Rain Code, în stilul Danganronpa, și pot spune că există o diferență uriașă; să nu avem totuși așteptări, este un joc pentru copii. Există câteva Quick Time Events sau minigames, acolo unde vei controla niște pokemoni. De fapt, asta este chestia bună în gameplay, că te poți folosi de însoțitorii tăi: un growlithe pe care-l folosești pe post de cal și miroase urmele, ca un câine de poliție, Luxray vede prin pereți și așa mai departe. Cu toate acestea, este o poveste atât de ușoară, fără nicio provocare, însă cred că asta este și ideea. Probabil eram prea setat pe luptele din Pokemon și nu mă așteptam de la Pikachu să-mi facă una ca asta.
Cum vă spuneam, povestea este super simplă, dar, dacă intri în profunzimea ei, vei simți că e elevată: atât Tim, cât și Pikachu, îl caută pe Harry, tatăl lui Tim și vechiul partener de rezolvat mistere al lui Pika. Cei doi se completează, sunt personalități diferite, Tim e serios, în vreme ce Pikachu are niște glume din cărțile de bancuri românești optzeciste.
Pe parcursul jocului, le vei cunoaște și pe mama lui Tim, pe sora sa, iar interacțiunea asta din familie îi conferă un farmec aparte. Este un joc pentru copii, definitoriu, cu momente care-i vor încânta pe cei mici, cum ar fi să bei băutura favorită a animăluțului galben și simpatic, să mănânci ceva bun, cumva, să empatizezi cu povestea. Și o grămadă de personaje, foarte glumețe, creaturi care altădată se băteau cu tine parte-n parte în universul Pokemon, complet inofensive aici.
Cred că Detective Pikachu este unul dintre cele mai bine optimizate jocuri de pe Nintendo Switch. Îmi aduc aminte de Pokemon Legends: Arceus, cu probleme mari, loading screens interminabile și bug-uri. În Pikachu, parcă joci o poveste și nimic mai mult sau mai exact te plimbi print-o carte digitală, unde totul este viu, animat.
Acum, nu vă așteptați la Phantom Liberty ca grafică, este totuși un joc pentru Nintendo Switch. Să nu uităm însă ce probleme a avut Mortal Kombat 1 pe Switch. Ce mi-a plăcut la Detective Pikachu este faptul că pokemonii sunt umanoizi, zâmbesc, clipesc, ai zice că ești la un eveniment cosplay.
Pe lângă misiunile principale, unde Pikachu și Tim caută fel și fel de indicii pentru a rezolva misterele legate de dispariția tatălui lui Tim, există și misiuni secundare. Acestea sunt super-super ușoare și nu aduc mai nimic, nicio recompensă, te și întrebi dacă merită făcute. Dar parcă ți se face milă când un micuț nigerian te pune să-i cauți un partener bun de fotbal, iar tu tocmai ai văzut în parc un pokemon care jongla mai bine decât Messi.
Detective Pikachu Returns este un joc de familie, pentru bunici și părinți care știu engleză și copii care vor să se distreze și să fie încântați de pokemoni neagresivi, o poveste șarmantă, de la care să nu ai însă așteptările caracteristice universului luptelor cu creaturi ieșite din celebrele bile roșii. Este un joc care țintește o categorie de vârstă 8-9-10 ani și mi se pare cam scump, la 50 de euro, pentru nici 10 ore de gameplay. N-o fi prea provocator, însă mie mi-a plăcut, am dus povestea la final și m-am bucurat de Ryme City.