Reclamele la jocuri video se rezumă în vremurile noastre la banner-e online, trailer-e, sau câte o reclamă outdoor, un autobuz sau un tramvai colantat sau vopsit cu secvențe din jocuri. În anii ’80 și ’90 însă, reclamele din reviste erau foarte importante și, de multe ori singurele metode prin care aflai de jocuri noi. Mai mult, în anii respectivi, reclamele erau mult mai puțin „politically correct”, iar mesajele din ele erau deseori sexiste, cu tentă sexuală, sau chiar de-a dreptul perverse. Iată câteva dintre cele mai ciudate reclame pentru jocuri video de acum 30 de ani, care nu ar mai putea fi folosite în prezent
Konami are în ultima perioadă o reputație de publisher „lacom”, care ține „ostatic” licențe de jocuri celebre doar pentru a le folosi pentru a realiza aparate de jocuri de noroc de tip Pachinko în Japonia. În urmă cu 30 de ani însă, compania folosea imagini de genul celei de jos, pentru a promova jocul Missing in Action, în care o femeie sumar îmbrăcată este privită de doi soldați ostatici, care tocmai ce par a fi eliberați de aceasta. Iar aceasta este doar începutul, restul reclamelor fiind mult mai explicite.
Reclama la Sega Saturn, de la mijlocul anilor 90 folosește o femeie complet dezbrăcată, stilizată ce-i drept, acoperită în zonele intime de screenshot-uri din jocurile pentru noua consolă de la acel moment. Mesajul sugerează că gamerii ar fi atât de impresionați de fotografiile din jocuri, încât nici măcar nu observă că pe cele două pagini din revistă există și o femeie goală: „În caz că nu ai observat, este o femeie goală frumoasă pe această pagină. Când ai puterea de procesare triplă pe 32 de biți de pe Sega Saturn, nimic altceva nu mai contează.”
Eidos, studioul și publisher-ul care a livrat în perioada anilor 90 Tomb Raider, una dintre cele mai mari francize ale momentului, care oricum prezenta eroina principală inclusiv în reviste pentru adulți la acel moment, a realizat o reclamă extrem de îndrăzneață pentru jocul Deathtrap Dungeon. Cu mesajul „Există un singur lucru care te poate tortura mai mult decât să joci Deathtrap Dungeon. Să nu îl joci”. Cele două personaje din reclamă sunt un bărbat legat în lanțuri de perete, uitându-se cu durere spre un televizor și o femeie în costum de dominatrix cu un bici și cu piciorul pe televizor, sugerând că îi interzice să se joace.
Nintendo a fost întotdeauna un brand orientat în special către copii, însă marketing-ul din SUA a avut într-o perioadă tente cu conotație sexuală. De exemplu, această reclamă la Game Boty Advance SP, care dorește să laude faptul că ecranul consolei portabile se aprinde, sugerează că jucatul pe Game Boy este „al doilea lucru cel mai bun de făcut pe întuneric”. În reclamă, un bărbat se joacă pe consolă, lângă o femeie goală care doarme.
Și alte console Game Boy, precum originalul din 89 și Pocket au primit reclame cel puțin dubioase. Una sugerează ca un Game Boy este mai distractiv decât un „dihor în pantaloni”, în timp ce altul include o femeie semi-goală legată de mâni de pat, sugerând că îl așteaptă pe cel care a rămas distras de jocurile de pe Game Boy Pocket.
Și producătorul de console și jocuri SNK are o reclamă similară, cu o femeie în haine de noapte nemulțumită că bărbatul său se joacă prea multe jocuri. Mesajul este „Țin minte când nu își putea lua mâinile de pe mine”.
O reclamă a producătorului de accesorii de gaming Gravis, sugera să fii un „maniac al controlului”, cu o femeie în lenjerie intimă și ațe care sugerau controlul asemeni unei marionete.
Jocul Battlecruiser 3000 AD folosea o femeie cu părțile intime acoperite de cutia jocului cu mesajul „și-l dorește foarte mult”.
Iar reclama pentru jocul oficial de tenis al Cupei Davis pentru Sega Mega Drive avea o femeie pe terenul de tenis care își ridică fusta, cu mesajul „Profită de ocazie”.
Este clar că aceste reclame erau mult mai ușor de acceptat în anii 80 și 90 și că acum acestea nu ar mai putea fi vreodată posibile, întrucât societatea a evoluat, iar sexualizarea jocurilor video nu mai este acceptată în vremurile noastre. De asemenea, multe dintre mesaje sunt de-a dreptul sexiste sau chiar instigă la acțiuni ilegale, precum abuzuri sexuale sau viol. Totuși, acestea rămân în istoria industriei de jocuri video drept amintire a progresului făcut în ultimii 30 de ani.