Până acum câțiva ani, alipirea unor cuvinte precum “Sony” și “gaming” făcea inevitabilă apariția, în aceeași discuție, a termenului “PlayStation”. Totuși, în ultima vreme, divizia de gaming a companiei japoneze a făcut progrese mari în ceea ce privește adoptarea PC-ului drept platformă de gaming, cu tot mai multe foste exclusivități pentru PlayStation lansate și aici, dar și prin asigurarea compatibilității a anumitor accesorii precum controllerele DualSense. În aceste condiții, era doar o chestiune de timp până la apariția dispozitivelor Sony special dedicate gaming-ului pe PC. Iar un astfel de exemplu sunt căștile Sony Inzone H9.
Astfel, avem de-a face cu o pereche de căști de gaming gândită în primul rând pentru PC, însă ce oferă compatibilitate totală și cu consolele PlayStation 5. Pe dongle-ul USB regăsit în pachet găsim un comutator prin intermediul căruia putem selecta platforma pe care dorim să folosim Inzone H9. Sincer, mi s-a părut un pic ciudată necesitatea unui asemenea comutator, având în vedere că alte modele de căști de gaming wireless funcționează cu același dongle USB și pe consolă și pe PC, fără vreun selector suplimentar.
Însă, după cum am menționat, piața căștilor de gaming este pestriță, iar Sony trebuia să vină cu ceva special, care să diferențieze Inzone H9 față de concurență. Iar aceste funcții speciale, în opinia personală, sunt suportul pentru conexiunea prin Bluetooth (pe lângă cea tipică 2.4GHz realizată cu ajutorul dongle-ului inclus), precum și opțiunea de ANC (active noise cancelling), inedită pentru un astfel de dispozitiv.
În teorie, puteți folosi H9 conectat simultan atât la PC sau consolă, cât și la telefon prin Bluetooth, facilitând astfel discuțiile cu prietenii și în afara conferințelor de pe PSN, Steam, Discord etc. De asemenea, ANC-ul va poate scuti de sunetele nedorite pe parcursul sesiunilor de gaming.
Lucrul care mi-a plăcut probabil cel mai mult la Sony Inzone H9 este design-ul căștilor, atât în ceea ce privește partea estetică (nuanțele de alb si negru amintesc că avem de-a face cu un produs „înrudit”, cel puțin din punct de vedere vizual, cu consolele PlayStation 5), cât și în ceea ce privește ergonomia. Se vede că Sony are foarte multă experiență în privința căștilor audio, iar modul în care Inzone H9 stă pe cap, confortul pernuțelor, presiunea aplicată asupra urechilor și greutatea scăzută a dispozitivului sunt printre cele mai bune din categoria sa. Un punct în plus este acordat și pentru posibilitatea de a roti cupele, pentru a facilita agățarea la gât a căștilor atunci când nu le folosești.
Nu în ultimul rând, plasarea butoanelor și forma acestora sunt mult mai intuitive decât la modelul Pulse 3D, spre exemplu. După doar câteva ore alături de H9 înveți imediat unde e rotița de volum, unde sunt butoanele care controlează balansul dintre porțiunea audio a jocului și cea aferentă voice chat-ului, cum să pornești sau sa dezactivezi ANC-ul sau conexiunea BT. Nu există buton de Mute pentru microfon, plasarea acestuia în poziția „ridicat” fiind echivalentă cu activarea acestei funcții.
Iar, în cadrul sesiunilor de gaming, nici calitatea audio nu dezamăgește: exploziile au profunzimea și adâncimea la care te-ai aștepta, iar redarea audio 3D specifică consolei PS5 funcționează adecvat. Din păcate, pe PS5, lipsesc preset-urile de EQ disponibile pentru modelul Pulse 3D. Iar, pe PC, opțiunea Spatial Sound este introdusă mai mult pentru a adăuga încă o funcție pe fișa tehnică a produsului: utilitatea acesteia este foarte scăzută pentru cei nu agreează reverbul unei peștere, suprapus în mod artificial peste jocurile lor preferate.
Atât această opțiune, cât și accesul la setările de EQ, opțiunile ce țin de conectivitatea BT, ANC etc. se regăsesc în aplicația dedicată Inzone Hub, disponibilă în mod gratuit pentru Windows. Tot de aici puteți monitoriza nivelul de baterie al căștilor, atunci când le folosiți pe PC.
Iar autonomia este mai mult decât decentă: am jucat sesiuni lungi pe parcursul mai multor zile succesive, fără a consuma bateria în mod semnificativ. Trag concluzia că promisiunile celor de la Sony referitoare la o durată de viață a bateriei de aproximativ 30 de ore sunt apropiate de realitate. Încărcarea se realizează prin intermediul conectorului USB Type-C cu care sunt echipate căștile, putând fi folosit cablul inclus în pachet.
Deși văd mult mai util ANC-ul în alte scenarii, precum transportul public, aplicarea sa pe parcursul sesiunilor de joc poate deveni utilă pentru a scăpa de sunetul omniprezent al ventilatoarelor din PC-uri sau laptop-uri sau de zgomotele emise de bormașina vreunui vecin amator de construcții. Implementarea ANC este decentă, dar am auzit și alternative mai eficiente, în special în cazurile anumitor căști in-ear.
În schimb, dacă îți dorești să asculți muzica pe astfel de căști, calitatea este decentă, deși „sună a plastic” (lucru normal pentru un astfel de dispozitiv), atât timp cât utilizezi conexiunea wireless 2.4GHz realizată prin dongle-ul USB. Din păcate, dacă apelezi la conexiunea BT pentru a asculta muzică, calitatea este submediocră, evident inferioară conexiunii prin dongle sau a altor soluții dedicate.
Astfel, din cauza calității scăzute de redare prin conexiunea BT și a microfonului ce nu poate fi detașat, este eliminată din ecuație posibilitatea de a folosi Inzone H9 și pe post de căști „pentru afară” sau deplasări, scenarii în care ANC-ul s-ar fi dovedit mult mai util. Iar calitatea microfonului inclus este la limita acceptabilului, suficientă pentru sesiunile de voice chat în care să te faci înțeles de interlocutori, însă nici pe departe mulțumitoare pentru niște înregistrări de voce, spre exemplu.
Sony Inzone H9 suferă la capitolul portabilitate și din cauza absenței din pachet a unei huse/carcase în care să puteți depozita căștile atunci când nu le folosiți. Sigur, nici alte modele nu includ un asemenea accesoriu în pachet, însă nici nu au pretențiile de preț „premium”, practicat de Sony pentru H9.
De altfel, în comparație cu alte modele similare, este limpede că Sony Inzone H9 este un produs „de primă generație”. În ciuda unor funcții avansate pe care concurența nu le oferă, au niște neajunsuri care cântaresc mult, precum calitatea scăzută a redării prin Bluetooth, microfonul ce nu poate fi detașat sau lipsa includerii unei huse sau carcase în pachet. Sigur, se achită cu brio de sarcinile pentru care au fost create, drept căști de gaming, însă prețul rămâne cam piperat, în special față de alternativele comparabile oferite de concurență.