ASUS a surprins pe toată lumea în week-end cu un anunț surpriză: compania taiwaneză intră în spațiul PC-urilor de gaming handheld cu modelul ROG Ally. Din nefericire, data pentru care compania a ales să facă anunțul a fost una nu tocmai potrivită pentru astfel de anunțuri: 1 aprilie. În ciuda faptului că ROG Ally este într-adevăr un produs real, mulți dintre cei care au văzut clipul de prezentare credeau că este o glumă foarte elaborată, așa cum ne-am obișnuit să vedem în ultimii ani pe internet din partea multor companii.
Cu toate acestea, ROG Ally de la Asus este un produs cât se poate de real, iar acest model pare să intre în concurență directă cu Steam Deck, cel mai de succes produs de acest gen de până acum. Desigur, fiind vorba despre un produs din gama ROG, ne putem aștepta la performanță de top, dar și la un preț pe măsură, în timp ce Steam Deck încearcă să fie un produs pentru „toată lumea”, care pornește de la un preț accesibil.
ASUS nu a dezvăluit încă specificațiile hardware ale acestui dispozitiv, însă a confirmat în cadrul clipului de prezentare că va fi echipat cu un chipset de la AMD, realizat special pentru acest dispozitiv. Și Steam Deck folosește tot un APU AMD personalizat, dar dintr-o generație mai veche, deci ne putem aștepta la un aport de performanță pe ROG Ally. Apoi, dispozitivul este echipat cu Windows 11, pe când Steam Deck vine cu Steam OS, o variantă personalizată de Linux, specială pentru gaming.
Citește și: Framework Laptop 16: laptop de gaming modular la care pot fi schimbate procesorul, placa video sau porturile
Pe Windows 11, ASUS va permite configurarea tuturor aspectelor acestui dispozitiv folosind aplicația Armoury Crate, care cu siguranță va permite inclusiv schimbarea culorilor LED-urilor, întrucât putem vedea că în jurul stick-urilor analogice și pe spate, există zone iluminate.
Ce nu vedem pe ROG Ally sunt touchpad-uri. Avem un format de controller „clasic” de Xbox, cu butoanele ABXY, un D-Pad cu 8 direcții și două stick-uri analogice. Probabil că interacțiunea cu sistemul de operare va fi bazată pe touchscreen.
Desigur, ASUS are câteva avantaje în piața de PC-uri de gaming portabile și le va folosi cu siguranță. În timp ce Steam Deck poate fi conectat la un monitor, mouse și tastatură prin intermediul unui dock USB-C, ROG Ally va putea fi transformat într-un adevărat PC desktop. Asta pentru că, la fel ca modelele de laptop și tabletă Flow X13 și Z13, Ally va integra un port proprietar XG Mobile, care permite atașarea unui dock cu placă grafică externă.
Astfel, atunci când ești în „deplasare”, te poți juca pe GPU-ul intern de la AMD, iar atunci când ești acasă, poți folosi ROG Ally drept un adevărat PC de gaming, cu GPU performant, precum RTX 3080 (cel mai puternic model disponibil în format XG Mobile din prezent). Cu siguranță vor fi lansate și modele cu RTX40 sau modele cu GPU de la AMD în viitorul apropiat.
Mai avem de aflat câteva detalii despre ROG Ally. În primul rând, configurația hardware finală. Nu știm dacă va avea un ecran 720p sau 1080p, la ce refresh rate va rula acel ecran, ce baterie va fi inclusă și la ce autonomie ne-am putea aștepta, și nici ce opțiuni de stocare vor fi disponibile. Dar cel mai interesant aspect la acest dispozitiv va fi însă prețul. Steam Deck pornește de la 420 euro în varianta de bază, cu 64 GB pe format eMMC. Modele concurente de la producători mai mici, cu hardware mai performant, precum GPD Win, Ayaneo sau Onexplayer depășesc pragul de 1.000 de euro.
Având în vedere că va fi vorba despre un produs de la ASUS, încadrat în gama ROG, prețul cu siguranță nu va fi mic sau cel puțin comparabil cu Steam Deck. Totuși, faptul că va veni cu Windows 11 preinstalat va crește cu siguranță prețul. Logo-ul Game Pass a fost de asemenea folosit pentru a promova ROG Ally, deci ne putem aștepta și la un parteneriat pe această parte, probabil cu un voucher pentru câteva luni de acces gratuit la serviciul de jocuri de la Microsoft.
Sursa: Go4it