Laptop gaming vs desktop gaming 3 diferențe majore (P)

Autor: Go4games | 05.02.2025
Laptop gaming vs desktop gaming 3 diferențe majore (P)

Nu poți decide și nici nu știi ce să achiziționezi dintre un laptop pentru gaming și un desktop gaming? Ei bine, alegerea celui mai potrivit dispozitiv pentru jocuri a fost și va rămâne în continuare un proces destul de dificil. Cu atât de multe modele la dispoziție, cum decizi dacă un laptop sau un desktop este mai bun? Câteva diferențe dintre cele două, precum și prioritizarea nevoilor tale îți vor face alegerea puțin mai ușoară.

Diferența de performanță dintre un laptop gaming și un desktop gaming

Când dorim să achiziționăm un laptop gaming sau un desktop gaming, ne uităm cu atenție la acele caracteristici care indică performanța. Deși pare că nu ar exista diferențe din acest punct de vedere între cele două, nu uita să analizezi procesorul, placa video, memoria RAM și spațiul de stocare.

Puse împreună, un procesor AMD Ryzen și o placă video Nvidia RTX 4080, de exemplu, nu vor înregistra același nivel de performanță. La acest capitol, așadar, desktop-urile tind să funcționeze mai bine, să fie mai rapide și să aducă mai puține întreruperi în sesiunile de joc.

De ce se întâmplă asta? Diferența o face hardware-ul. Dacă ne raportăm la o placă video precum Nvidia RTX 3080, în cazul desktop-ului, aceasta are mai multe nuclee CUDA, mai multe unități Tensor, mai multe nuclee RT și mai multă lățime de bandă de memorie. Comparativ cu versiunea mobilă a RTX 3080 folosită pe laptopuri este, deci, mai bună.

Aceste detalii sunt cele care ne spun că jocurile rulează mult mai bine pe un desktop gaming decât pe un laptop de gaming. Cu toate acestea, trebuie să iei în calcul și obiceiurile tale de gamer și jocurile pe care le preferi.

Cu asta dorim să spunem că dacă nu joci jocuri prea solicitante, atunci un laptop gaming mid-range ar trebui să fie suficient. Dacă, în schimb, vrei să duci experiența de joc la alt nivel, bucurându-te de rezoluție 4K și Ray Tracing activ, desktop-ul gaming este cel mai potrivit.

Diferența o face portabilitatea

Una dintre cele mai evidente diferențe dintre cele două dispozitive este portabilitatea. Îți dorești să poți să te joci oriunde, fără a depinde de niște cabluri? Dacă da, atunci se pare că știi deja ce ți se potrivește. Spre deosebire de desktop-urile de gaming care sunt statice, laptopurile sunt dispozitive portabile pe care le poți lua cu tine peste tot.

Laptopurile, din acest punct de vedere, sunt mai ofertante și nu îți îngrădesc libertatea de mișcare. Dacă ai descărcat jocul preferat pe laptop și ai conexiune la internet, atunci te poți bucura de experiența de joc dinamică chiar și atunci când nu ești acasă. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți gameri aleg laptopul în detrimentul desktop-ului.

În cazul în care bugetul îți permite și ai nevoie de un display mai mare, poți cumpăra atât un laptop, cât și un desktop. Nu ai fi singurul care preferă să se joace pe laptop în deplasare și pe PC când este acasă, în confortul camerei sale.

Un laptop gaming fiindcă este portabil, nu are niciun înlocuitor care să-i poată atinge performanțele. Alternative ar fi miniPC-urile precum NUC Extreme de la Intel, Falcon Northwest Fragbox și Origin Chronos. Pentru performanțele pe care le ating, însă, nu garantăm că merită investiția.

Diferența în materie de zgomot, încălzire și consum de energie

Cine își face simțită prezența în materie de zgomot, cine se supraîncălzește mai repede și cine consumă mai mult? Trebuie să îți spunem despre laptopurile gaming că acestea sunt echipate, de cele mai multe ori, cu ventilatoare de-o densitate și viteză mai mică. Pe lângă asta, coolerele sunt mai subțiri și mult mai mici decât cele prezente pe un desktop.

Ce înseamnă asta? Înseamnă cu ventilatoarele de pe un laptop, pentru a face față intensității jocurilor video moderne sau solicitante, se vor învârti mult mai repede. Dacă se învârt mai mult și mai repede, laptopul va deveni gălăgios. Problema nu poate fi rezolvată nici cu modele mai costisitoare de laptopuri. Până în prezent, laptopurile de pe piață fac zgomot, iar asta poate fi deranjant sau nu pentru unii. Depinde de fiecare!

Nici la capitolul supraîncălzire laptopurile nu stau excelent sau cum ne-am dori. Un laptop gaming se încălzește mai repede decât un desktop. Acest lucru este din cauză că laptopurile sunt mai mici, ca urmare căldura este concentrată într-o unitate mai mică.

Când vine vorba despre căldura emanată, însă, desktop-urile emană mult mai multă căldură decât laptopurile. Avantajul lor rămân ventilatoarele care sunt mai mari și care nu trebuie să funcționeze atât de repede, precum și nivelul de zgomot. Doar în cazul în care desktop-ul este foarte vechi sau are probleme ar trebui să sesizezi neplăceri din acest punct de vedere.

Cât despre consum, care crezi că este mai economic? Să fie laptopul sau desktop-ul? Elucidăm acest mister chiar acum. Majoritatea modelelor de laptopuri de gaming bune de pe piață vor consuma undeva la 200-300W când sunt folosite și mult mai puțin când sunt conectate la o sursă de energie, dar nu sunt active.

Desktop-urile, în schimb, vor înregistra un consum mai mare de energie. Dacă un laptop consumă aproximativ 200-300W când este activ, un desktop ajunge să consume în jur de 500W sau chiar mai mult. Când este inactiv, consumul aproximativ este de 100W. Dacă desktop-ul are configurații de ultimă generație, atunci te poți aștepta la un consum mult mai semnificativ, chiar dublu, de peste 1000W.

Asta se întâmplă pentru că desktop-urile sunt, de obicei, mult mai puternice decât laptopurile. Cu cât desktop-ul gaming este de-o calitate mai bună și are performanțe mai înalte, cu atât va comsuma mai mult. La fel și în cazul în care vorbim despre un laptop gaming. Performanță ridicată înseamnă consum de energie mai mare.

Dacă vrei să te bucuri de un dispozitiv mai silențios în timp ce te joci și nu ai o problemă cu faptul că factura la energie electrică va fi mai mare, desktop-ul este pentru tine. Dacă preferi portabilitatea și bugetul nu-ți permite să plătești sute de lei în plus pentru curent pe lună, laptopul de gaming ar trebui să îți satisfacă nevoile.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News