Smartphone-urile care rulează sistemul de operare Android sunt recunoscute și apreciate pentru versatilitatea și flexibilitatea pe care o oferă utilizatorilor tocmai datorită unui software care poate fi cu ușurință personalizat și modificat. Totuși, în timp, performanța unui telefon poate scădea din cauza aplicațiilor instalate, a proceselor care rulează în fundal sau a unor setări predefinite care limitează potențialul dispozitivului. Deblocarea sistemului de operare Android și optimizarea lui rămân soluții la îndemâna utilizatorilor atunci când aceștia vor să crească viteze de rulare precum și alte performanțe furnizate de device.
Iată câteva metode și sfaturi prin care poți să crești performanța dispozitivului Android, precum și soluția care deblochează cu adevărat platforma.
Eliberează spațiul de stocare
Unul dintre cele mai simple moduri prin care crești performanța este să eliberezi spațiu de stocare. Pe măsură ce memoria internă devine aglomerată, telefonul începe să funcționeze mai lent. Astfel, cu o memorie internă ceva mai aerisită, toate aplicațiile web ale tale preferate vor rula mai rapid și fără întreruperi.
Șterge aplicațiile pe care nu le folosești
Golește memoria cache a aplicațiilor din setările telefonului. Apoi, transferă fișierele media (poze, videoclipuri) pe un serviciu cloud sau pe un dispozitiv extern. Aceste acțiuni ajută sistemul de operare să ruleze mai eficient și să răspundă mai rapid comenzilor.
Actualizează sistemul de operare Android
Fii sigur că telefonul tău rulează cea mai recentă versiune de Android. Actualizările de software includ, de obicei, îmbunătățiri de performanță, optimizări de securitate și corectări ale erorilor. Verifică în setări dacă există o actualizare disponibilă și instaleaz-o imediat.
Dezactivează animațiile și efectele vizuale
Sistemul de operare Android oferă diverse animații și tranziții vizuale care îmbunătățesc aspectul interfeței. Totuși, acestea pot consuma resursele dispozitivului.
Accesează opțiunile pentru dezvoltatori (activează-le din secțiunea „Despre telefon” apăsând de mai multe ori pe „Numărul versiunii”). Apoi, redu sau dezactivează complet animațiile, personalizând valorile disponibile în meniu.
Dezinstalează sau dezactivează aplicațiile preinstalate (bloatware)
Multe telefoane vin cu aplicații preinstalate de care nu ai nevoie, dar care rulează în fundal și consumă resurse. Dacă nu poți să le dezinstalezi complet, le poți dezactiva:
Mergi la Setări, accesează Aplicații. Apoi, selectează aplicațiile inutile și oprește-le sau dezactivează-le. În acest fel o să eliberezi o parte din memoria RAM pentru o procesare ulterioară mai rapidă.
Optimizează setările de economisire a energiei
Uneori, setările de economisire a bateriei limitează performanța telefonului pentru a prelungi durata de utilizare. Dacă vrei să crești performanța, dezactivează modul de economisire a energiei atunci când nu ai nevoie de el. În plus, ajustează setările pentru performanță maximă din meniul de baterie, dacă telefonul tău oferă această opțiune.
Resetează telefonul la setările din fabrică
Dacă dispozitivul tău continuă să funcționeze lent, o soluție ceva mai drastică, dar eficientă, este resetarea la setările din fabrică. Această acțiune șterge toate datele și aplicațiile de pe telefon, readucându-l la starea inițială.
Înainte să faci asta, nu uita să efectuezi un backup al datelor importante tocmai pentru a nu-ți pierde din informațiile personale.
Fă un root telefonului – metoda de deblocare a sistemului de operare
Pentru utilizatorii avansați, accesarea rootului (deblocarea completă a sistemului Android) oferă control total asupra dispozitivului. Poți elimina bloatware-ul, instala ROM-uri personalizate și optimiza performanța în moduri imposibile pe un telefon „cu setări din fabrică”.
Atenție însă – procesul de root poate anula garanția telefonului și implică riscuri, precum blocarea dispozitivului. Este recomandat să te informezi bine înainte și să folosești resurse de încredere. Concret, dacă vei să faci root va fi nevoie să instalezi aplicații custom, care nu sunt dezvoltate sau suportate de Android. De exemplu, va fi nevoie să accesezi meniuri ascunse și să instalezi aplicații care suprascriu anumite setări din fabrică. Procedura root este, de altfel, diferită în funcție de fiecare device în parte, dar și în funcție de versiunea Android instalată.
Folosește aplicații de optimizare
Există aplicații disponibile în Google Play Store care te pot ajuta să monitorizezi și să optimizezi performanța telefonului. Printre acestea poți instala aplicații care gestionează memoria RAM, optimizatoare de baterie sau programe care elimină fișierele inutile. Desigur, alege aplicații cu recenzii bune și evită programele care consumă prea multe resurse.
Performanța unui telefon Android poate fi menținută și chiar îmbunătățită prin câteva ajustări simple și printr-o întreținere regulată. De la eliberarea memoriei și dezactivarea aplicațiilor inutile până la actualizări software și resetări ocazionale, există soluții pentru fiecare utilizator. Dar, dacă îți dorești un control complet asupra telefonului, accesarea rootului poate fi o variantă eficientă, dar cu riscuri asociate.