GeForce NOW: o soluție pentru gamerii nostalgici și nu numai

Autor: Cosmin Aionita | 27.09.2024
GeForce NOW: o soluție pentru gamerii nostalgici și nu numai
Foto: NVIDIA

În ultima vreme am reluat legătura cu mai mulți prieteni cu care, acum ceva vreme, împărtășeam pasiunea pentru jocuri video. Din păcate, drumurile vieții, familia, copiii sau un job solicitant i-au îndepărtat, treptat, de fostul lor hobby. Astfel, în discuțiile noastre au apărut, mai mereu, întrebări despre ce jocuri noi mai sunt acum disponibile pe piață, despre platformele pe care acestea rulează, despre timpul limitat liber și cum acesta cu greu ar putea fi dedicat unui joc etc. Totuși, mereu apărea și reversul medaliei: “daca ar apărea un titlu nou din seria XYZ, preferata mea pe vremea când încă mă jucam, aș face un efort să-l încerc”.

Cu alte cuvinte, foști gameri împătimiți, nostalgici după vremurile trecute și jocurile video cu care au crescut. Astfel, mi-a venit ideea acestui articol, de a oferi un soi de mini-tutorial despre cum un nostalgic, fără prea mult timp liber și fără hardware dedicat pentru jocuri, s-ar putea bucura totuși de continuările seriilor cu care își pierdea zilele și nopțile înainte să dea piept cu “provocările vieții de adult”.

GeForce Now
Foto: Baldur’s Gate 3 pe GeForce NOW

Cloud gaming

Din respect pentru timpul unei astfel de persoane, pe care trebuie să-l împartă între job, familie și cine știe ce alte obligații, este nevoie de o soluție care permite accesul imediat la aceste jocuri, fără timpi de așteptare, instalare, update-uri de sisteme de operare și unele șiruri interminabile de patch-uri. De asemenea, jocurile ar trebui să poată fi accesate de pe dispozitive pe care o astfel de persoana le are deja, precum un smartphone, o tabletă sau un laptop de lucru, fără a necesita un computer scump, cu componente dedicate de gaming, sau o consolă. Plecând de la aceste necesități am ajuns la soluția unei platforme de cloud gaming, capabile să bifeze toate punctele amintite mai sus. Iar cea mai performantă astfel de soluție disponibilă în România este GeForce NOW de la NVIDIA.

Aceste soluții funcționează pe baza unui sistem simplu: jocul în sine nu este rulat local, ci pe un computer pus la dispoziție de NVIDIA în cloud, echipat cu toate componentele necesare pentru a face față pretențiilor hardware ale titlurilor din ziua de astăzi, iar fluxul video rezultat trimis către dispozitivul celui care se joacă. Grație conexiunilor tot mai performante la Internet, dar și avansurilor tehnologice realizate în domeniul codării și decodării de semnal video, experiența de gaming oferită de o platformă precum GeForce NOW poate fi confundată cu rularea locală a unui joc, dovedindu-se suficientă chiar pentru gamerii cu pretenții.

GeForce Now
Foto: Resident Evil Village pe GeForce NOW

Funcționează cu jocurile de PC pe care le deții deja

Un alt avantaj al soluției GeForce NOW este ca nu forțează utilizatorii să mai cumpere încă o dată jocurile pe care le dețin deja. Serviciul oferă compatibilitate cu peste 2000 de titluri pentru PC: dacă dețineți unul dintre acestea pe una dintre platformele populare de jocuri pentru PC, atunci îl puteți juca și din cloud, prin GeForce NOW. Săptămânal, NVIDIA adaugă noi jocuri în lista compatibilitate cu serviciul său de cloud gaming.

Plecând de la ideea de titluri care se adresează nostalgicilor, am făcut o selecție de jocuri recente, continuări ale unor serii care au scris istorie în anii ’90 (majoritatea din ele, cel puțin), numai bune pentru a stârni din nou interesul pentru gaming în inimile acestor persoane. Așadar, titlurile selectate sunt următoarele:

  • Baldur’s Gate 3, continuare a unei serii de RPG-uri care au scris istorie încă din ultimul deceniu al secolului al XX-lea. Disponibil pe Steam.
  • Prince of Persia: The Lost Crown, cel mai recent joc al seriei care, la începuturile anilor ’90, rescria formula de bază a unui platformer cinematic, cu elemente de acțiune și aventură. Disponibil pe Ubisoft Connect.
  • Resident Evil Village, cel mai recent titlu al seriei care, în anii ’90, punea bazele genului survival horror. Disponibil pe Steam.
  • Star Wars Outlaws, cel mai recent titlu din universul Războiului Stelelor, care, în ultima decadă a secolului trecut, a beneficiat de jocuri legendare precum Shadows of the Empire, Dark Forces, Jedi Knight sau Rebel Assault. Disponibil pe Ubisoft Connect.
  • Fallout 4, cel mai recent joc single player din seria care a debutat la finele anilor ’90 și care a dat naștere și serialului omonim de pe Amazon Prime Video. Disponibil pe Steam.
  • DOOM (2016) și DOOM Eternal, cele mai recente jocuri din seria care, pe parcursul anilor ’90, a definit genul first person shooter. Disponibile pe Steam.
  • Black Mesa: Definitive Edition, remake-ul primului Half-Life, legendarul joc care a pus Valve pe hartă și a schimbat pentru totdeauna fața genului shooter. Disponibil pe Steam.
  • Portal with RTX, chiar dacă nu are la bază vreo serie începută în secolul al XX-lea, Portal a fost puternic legat de Half-Life 2, iar versiunea RTX reprezintă un exemplu potrivit despre cum cele mai recente tehnologii grafice, precum Ray Tracing, DLSS sau Ray Reconstruction, pot readuce la viață un titlu clasic. Disponibil pe Steam.
GeForce Now
Foto: Prince of Persia: The Lost Crown pe GeForce NOW

Pași pregătitori și tipuri de abonamente GeForce NOW

Așadar, pentru a putea încerca aceste jocuri, un nostalgic ar trebui să le dețină pe platformele amintite în dreptul fiecăruia (Steam sau Ubisoft Connect). Așadar, va fi nevoit să treacă prin pașii necesari creării câte unui cont pe aceste platforme, apoi să bage mâinile în buzunar pentru achiziționarea titlurilor dorite prin intermediul acestora. În funcție de vârsta jocurilor, prețurile pot varia de la unele foarte accesibile, la costuri ceva mai piperate. Din fericire, piața jocurilor pentru PC este foarte “deschisă”, existând numeroase site-uri alternative (precum greenmangaming.com sau fanatical.com, pentru a menționa doar două exemple) care pun la dispoziția celor interesați coduri pentru numeroase jocuri, la prețuri avantajoase, ce pot fi mai apoi activate pe respectivele platforme.

Pe lângă Steam și Ubisoft Connect, GeForce NOW funcționează și cu platformele Epic Games Store (care, săptămânal oferă jocuri gratuite) sau Xbox (inclusiv PC Game Pass). Chiar dacă exemplele selectate nu se află pe aceste platforme, poate fi o idee buna să vă înregistrați conturi și pe Epic sau Xbox, pentru a profita de eventuale oferte noi, atunci când acestea apar în acele locuri.

După realizarea conturilor pentru Steam, Ubisoft Connect sau ce altă astfel de platformă va mai face cu ochiul, precum și achiziția jocurilor pe care doriți să le încercați, următorul pas este instalarea aplicației GeForce NOW. Atenție, în funcție de dispozitivul pe care doriți să folosiți pentru a vă juca, există versiuni GF NOW pentru Windows (laptop-uri sau PC-uri cu sistemul de operare Windows), pentru MacOS (computere sau laptop-uri Apple, precum cele MacBook), Android (prin Google Play Store) sau anumite brand-uri de televizoare smart. Pe iPhone sau iPad, puteți accesa GeForce NOW prin browser-ul Safari, la adresa play.geforcenow.com. În scopuri demonstrative, am ales un laptop MacBook Air pentru acest test, însă procesul ar trebui să funcționeze similar, indiferent de device-ul pe care alegeți să rulați GeForce NOW.

GeForce Now

Odată pornită aplicația GeForce NOW (sau accesați site-ul menționat mai devreme), vă puteți crea un cont NVIDIA și apoi puteți opta pentru unul dintre cele trei tipuri de abonamente disponibile:

  • Gratuit, cu reclame și timpi de așteptare până obțineți acces la un server. Fiecare sesiune continuă de gaming poate avea maximum 1h. Perfect pentru a testa dacă sunteți mulțumiți de cum rulează un joc anume prin streaming.
  • Priority, cu acces imediat la servere, fără reclame, rezoluție maximă de stream 1080p, framerate maxim 60fps, efecte RTX disponibile (Ray Tracing, DLSS etc.). Fiecare sesiune continuă de gaming poate avea maximum 6h. Preț: 10,99€ / lună sau 54,99€ / 6 luni.
  • Ultimate, acces prioritar la servere echipate cu soluții video RTX 4080, fără reclame, rezoluție maximă 4K, framerate maxim 240fps, efecte RTX disponibile (Ray Tracing, DLSS etc.). Fiecare sesiune continuă de gaming poate avea maximum 8h. Preț: 21,99€ / lună sau 109€ / 6 luni.

Odată ce ați optat pentru unul dintre planurile de abonament disponibile, ar trebui să vă interconectați GeForce NOW cu conturile de Steam, Ubisoft Connect etc. pe care aveți jocurile pe care doriți să le rulați. O puteți face ușor din cadrul meniului de setări al aplicației GF NOW. De asemenea, tot de acolo puteți testa calitatea conexiunii la Internet și ajusta elemente ce țin de calitatea streaming-ului (rezoluție, framerate, HDR etc.). În general, dacă nu stăpâniți anumiți termeni, mai bine lăsați selectate opțiunile implicite. Dacă rezultatele obținute in testul de rețea din GF NOW sunt pozitive, sunteți gata să vă jucați.

GeForce Now

Experiența de gaming se ridică la înălțimea așteptărilor

În secțiunea Games a aplicației, căutați unul dintre titlurile pe care doriți să le porniți. Conturile de Steam, Ubisoft etc. fiind deja conectate, veți putea porni imediat jocul, fără download-uri suplimentare sau timp irosit cu actualizarea acestuia. Odată pornit un joc prin GeForce NOW, acesta va rula în mod obișnuit, așa cum ar fi și dacă l-ați juca local, pe un PC de gaming foarte puternic.

Spre exemplu, în jocuri precum Baldur’s Gate 3, DOOM (2016), DOOM Eternal sau Black Mesa nu faci diferența dintre titlul rulat din cloud, prin GeForce NOW, sau o eventuală rulare locală a acestuia. Iar în jocuri precum DOOM sau Prince of Persia: The Lost Crown am fost deosebit de impresionat de responsivitate, neexistând lag perceptabil.

GeForce Now
Foto: Star Wars Outlaws pe GeForce NOW

Am întâmpinat însă ceva latență în Resident Evil Village, experiența fiind însă foarte jucabilă, în Star Wars Outlaws, unde am putut activa NVIDIA Reflex pentru reducerea input lag-ului, și în Fallout 4, unde ajustarea sensibilității mouse-ului a eliminat însă, în mare parte, acest inconvenient. De altfel, Fallout 4 a necesitat și un pic efort suplimentar: GeForce NOW a pornit doar sesiunea de Steam pe serverul gazdă din cloud, a trebuit să alegem manual Fallout 4 și să-l pornim din platforma Valve pentru a-l rula propriu-zis. Pași simpli însă, chiar și pentru un utilizator de Steam neexperimentat.

În fine, în titluri precum Resident Evil Village, DOOM Eternal, Star Wars Outlaws sau Portal with RTX am întâlnit și efecte grafice avansate, precum Ray Tracing, Deep Learning Super Sampling (sau chiar DLAA), Path Tracing sau Ray Reconstruction, toate afișate fără probleme dacă dețineți vreunul dintre planurile GeForce NOW disponibile contra-cost.

GeForce Now
Foto: DOOM Eternal pe GeForce NOW

Concluzie

Pe lângă lipsa de orice fel de griji legate de eventualele cerințe de sistem ale fiecărui joc în parte, trebuie să recunosc că, și din postura unui gamer veteran, nu doar nostalgic, care nu a renunțat niciodată la hobby-ul său, experiența GeForce NOW s-a dovedit superioară, din anumite puncte de vedere, chiar și rulării native a acestor jocuri, pe un hardware capabil. A fost pur și simplu reconfortant să “comut” între toate aceste jocuri aproape instantaneu, fără să-mi bat capul cu instalarea acestora sau eliberarea de spațiu pentru fiecare în parte.

GeForce Now
Foto: Portal with RTX pe GeForce NOW
Urmărește Go4Games.ro pe Google News