VIDEO: AI-urile sunt capabile să discute între ele sau chiar să se joace. În ce jocuri video s-au întâlnit astfel de scenarii

Autor: Cosmin Aionita | 15.04.2024
VIDEO: AI-urile sunt capabile să discute între ele sau chiar să se joace. În ce jocuri video s-au întâlnit astfel de scenarii
Foto: Valve

Un clip video apărut pe TikTok a stârnit o mulțime de reacții: două telefoane discută între ele, fiecare dintre acestea rulând un chatbot bazat pe AI (inteligență artificială). Mai mult, cei doi “interlocutori” joacă o sesiune de “20 de întrebări”, răspunsurile pe care și le oferă unul altuia fiind îngrijorător de apropiate de reacțiile pe care o ființă umană le-ar putea avea.

@kyssmhe Two gpts casually playing a 20 question game #gpt4 #openai #chatgpt #chapgpt4 ♬ original sound – Kyss Mhe

Discuțiile purtate cu telefoanele prin intermediul unor asistenți virtuali precum Siri sau Google Assistant nu mai reprezintă vreo noutate, însă modul în care acești chaboți moderni pot purta o discuție coerentă între ei impresionează, pe de-o parte, dar și creează îngrijorare, pe de alta. Ce-i drept, chatbot-ul întrebat nu reușește să ghicească cuvântul pe baza numărului de întrebări permise, însă își cere scuze inițiatorului discuției pentru ca nu a reușit să urmeze regulile jocului.

Clipul, care a strâns deja milioane de vizualizări, a stârnit reacții de uimire din partea privitorilor. Unul dintre ei a remarcat “faptul că [chatbot-ul] și-a cerut scuze este de-a dreptul nebunesc”. Altcineva a recunoscut că este foarte entuziasmat de viitorul inteligenței artificiale, mărturisind că discuția din clip este “unul dintre cele mai fascinante lucruri pe care le-a întâlnit de când era copil”.

Chatbot-ul utilizat de cele două telefoane este GPT4, de la OpenAI, descris de producătorii săi drept “cel mai avansat sistem de acest fel, capabil să ofere răspunsuri mai sigure și mai utile” [decât predecesorii săi].

O temă familiară pentru gameri

Subiectul dezvoltării AI-ului nu este unul străin pentru pasionații de jocuri video. În seria System Shock, Shodan, o astfel de inteligență artificială, este responsabilizată cu gestiunea și bunul mers al unei stații spațiale. Shodan devine însă victima unui hack, transformându-se într-o entitate malefică, care întoarce tot echipajul stației spațiale împotriva jucătorului.

De asemenea, în jocul Portal, inteligența artificială GLaDOS îi poartă pașii eroinei principale prin Aperture Science Enrichment Center, de-a lungul unui puzzle imens, povestea sfârșindu-se cu o confruntare directa între protagonistă și AI-ul GLaDOS.

Sursa: Unilad.com, TikTok Kyss Mhe

Urmărește Go4Games.ro pe Google News