Experții în securitate cibernetică au dezvăluit lucrurile pe care să nu le spuneți niciodată unui chatbot bazat pe AI (inteligență artificială). În ciuda faptului că inițiativele gen faimosul ChatGPT al celor de la OpenAI sunt menite să ne facă viața mai ușoară, oferind răspunsuri/soluții pentru întrebări/sarcini complexe, într-o manieră aproape umană, nu trebuie să facem confuzia între o ființă umană și un astfel de AI.
Spre exemplu, deși poate ați fi tentat să o faceți, nu ar trebui să dezvăluiți niciodată unui astfel de chatbot bazat pe inteligență artificială informații despre numele dvs. real sau alte date personale. Avertismentul vine din partea lui Stan Kaminsky, de la Kaspersky daily, blog-ul asociat renumitei soluții de securitate pentru PC-uri și nu numai.
Pe lângă nume, ar trebui să evitați includerea în aceste discuții a altor informații precum parole pentru diferite conturi, numere de pașaport sau carduri bancare, adrese, numere de telefon, numele altor membri din familie sau ale apropiaților, date de țin de compania pentru care lucrați sau clienții acesteia.
Iar acest avertisment vine pentru a evita apariția publică a acestor informații. Conversațiile pe care le purtați cu astfel unelte bazate pe inteligență artificială s-ar putea să nu rămână private pentru multă vreme. Spre exemplu, ChatGPT salvează aceste dialoguri pentru ca echipele de suport să poată rezolva anumite probleme tehnice, în cazul în care acestea își fac apariția, sau să prevină viitoare abateri de la termenii și condițiile acestui serviciu.
Mai mult, replicile pe care le schimbați cu ChatGPT ar putea ajunge și la moderatori umani, iar de aici pot fi „scăpate” pe Internet sau, mai rău, incluse în diferite baze de date, alături de datele altor utilizatori naivi, și vândute către diferite entități interesate.
Nu în ultimul rând, discuțiile pe care ChatGPT pe poartă cu interlocutorii săi umani pot fi folosite și la antrenarea modelelor de AI folosite de viitoarele versiuni ale acestui serviciu sau a unora alternative. Astfel, vă puteți trezi că AI-ul cu care discutați v-ar putea sugera informațiile personale ale altor utilizatori sau vice versa.
Un alt lucru pe care ar trebui să-l evitați atunci când discutați cu un chatbot ar fi încărcarea de documente oficiale către acel serviciu. Oricât de tententă ar putea părea automatizarea unei sarcini ce implică acele documente, confidențialitatea acelor informații este mult mai importantă.
Încă de la lansarea acestor tipuri de unelte bazate pe AI, și-au făcut apariția diverse întrebări și eventuale dileme de ordin etic legate de acestea. Chiar dacă situațiile în care aceste AI-uri ar putea înmagazina și procesa informații care să le determine să se întoarcă împotriva propriilor creatori sunt mai degrabă demne de filme, pericolul „scăpării” de informații personale pe Internet este cât se poate de real și ar trebui evitat.
De altfel, nici jocurile video nu sunt străine de asemenea scenarii: spre exemplu, în seria System Shock, Shodan, inteligența artificială responsabilă pentru gestiunea și bunul mers al stației spațiale Citadel Station, este hackuită, fiindu-i modificat complet modul de operare. Shodan devine astfel un soi de entitate malefică, care transformă tot echipajul stației spațiale în mutanți și cyborgi.
Remake-ul modernizat al primului titlu din seria System Shock, realizat de Nightdive Studios, a fost lansat în cursul anului trecut și este disponibil pentru PC, prin Steam, Epic Games Store și GOG.
Sursa: The Sun