WhatsApp este, în momentul de față, cea mai populară aplicație de mesagerie disponibilă pe telefoanele mobile inteligente, cu peste 2,7 miliarde de utilizatori lunari la nivel global. Spre comparație, „doar” 1,3 miliarde de utilizatori comunică prin intermediul Facebook Messenger, chiar dacă ambele soluții aparțin companiei Meta. De altfel, se preconizează că, până în 2025, WhatsApp va urca până la peste 3,14 miliarde de utilizatori.
Odată cu creșterea în popularitate a unui asemenea serviciu, mai ales când vorbim despre o soluție oferită de Meta, apar problemele legate de intimitatea și securitatea digitală a utilizatorilor. Spre exemplu, evitarea video-apelurilor nedorite, prin intermediul cărora, accidental sau din lipsă de cunoștințe, este activată camera selfie a dispozitivului de pe care se răspunde la apel. Ei bine, se pare că WhatsApp urmează să adauge o opțiune suplimentară pentru cei care nu se împacă prea bine cu apelurile video.
Capturi de ecran dezvăluite de WABetaInfo dezvăluie că Meta lucrează la un sistem de apeluri video ce va afișa avataruri virtuale pentru fiecare utilizator, în locul feței reale a acestuia. Mai exact, un personaj animat, tridimensional, generat după aspectul utilizatorului, va apărea pe ecran, mimând mișcările și mimica feței interlocutorului.
Aceasta soluție nu este una noua, fiind folosita în jocuri video, sau chiar la nivel de sistem de operare al consolelor dedicate jocurilor video, încă de la popularul model Nintendo Wii lansat în 2006. De altfel, și Apple include în iOS o opțiune asemănătoare pentru aplicația iMessage.
Inspirația pe care Meta și-o trage din domeniul jocurilor video nu reprezintă tocmai o noutate, compania și al sau conducător Mark Zuckerberg fiind de-a dreptul obsedați de ideea de Metaverse și de conceptul unei existente virtuale paralele cu cea din viața de zi cu zi, pe care utilizatorii să o poată experimenta prin intermediul realității virtuale.
Folosind o fotografie a utilizatorului, WhatsApp deja permite crearea unor versiuni mai rudimentare a acestor avataruri, pe care le puteți folosi pentru a trimite ilustrații de tip sticker către interlocutori. Încă nu știm când vor fi implementate versiunile 3D, capabile să imite gestica utilizatorilor într-un apel video, aceasta funcționalitate aflându-se momentan în faza de testare.
Sursa: The Sun