Comisia Europeană (CE) a aprobat propunerea Microsoft de a achiziționa compania Activision Blizzard.
Tranzacția, în valoare de aproape 69 de miliarde de dolari, a fost blocată în Marea Britanie de organizația guvernamentală Competition and Markets Authority (CMA), care crede că gigantul care deține Xbox va ajunge să controleze autoritar piața de cloud gaming, aflată încă la început.
Însă autoritățile antitrust europene cred că Microsoft a făcut suficiente concesii. Compania a anunțat parteneriate, încheiate pentru o perioadă de 10 ani, cu mai multe rivale. Microsoft se obligă, în cazul în care tranzacția este aprobată, să le ofere și altor companii – precum NVIDIA, Nintendo sau Boosteroid – acces la jocurile Call of Duty, dar și la alte titluri importante. De exemplu, compania a promis să aducă toate jocurile sale pentru PC pe platforma de gaming în cloud GeForce NOW a NVIDIA.
Aprobarea primită în Uniunea Europeană este văzută ca o mare victorie pentru Microsoft.
Activision Blizzard deține unele dintre cele mai populare jocuri video din lume, printre care amintim: Call of Duty, World of Warcraft, StarCraft sau Candy Crush Saga.
Citește și: Netflix lucrează la un serviciu de cloud gaming. Va lansa 40 de jocuri noi în 2023
În ceea ce privește piața consolelor video, CE nu crede că tranzacția va distorsiona piața, deoarece aceasta este dominată de Sony cu platforma sa PlayStation.
Cloud gamingul este văzut ca fiind viitorul în domeniu deoarece le permite jucătorilor să facă streaming de jocuri de pe serverele furnizorilor, eliminând nevoia pentru hardware local avansat, precum PC-uri sau console de ultimă generație. Mai simplu, GeForce NOW este un fel de „Netflix pentru jocuri video”.
Jocurile din cloud pot fi accesate de pe mai multe tipuri de dispozitive – care nu au nevoie de putere mare de procesare, ci doar de o conexiune bună la internet – printre care amintim: telefoane mobile, tablete, laptopuri, console portabile sau televizoare. Însă de pe aceste platforme lipsesc multe jocuri populare sau titluri AAA mult așteptate. De aceea, autoritățile antitrust au forțat Microsoft să încheie parteneriatele menționate mai sus pentru a putea prelua Activision Blizzard.
Sursa: CNBC