Un canal popular de YouTube, dedicat jocului video Digital Combat Simulator, a vrut să vadă dacă un escadron de avioane moderne de generația a cincea F-35B ar fi putut singure să câștige Bătălia Angliei (10 iulie 1940 – 31 octombrie 1940).
Pentru a vedea performanțele tehnologiei moderne în conflictul militar de acum 80 de ani, a fost aleasă ziua de 15 august 1940. În „Cea mai mare zi”, Luftwaffe (forțele aeriene militare germane) a organizat peste 2.000 de misiuni de zbor împotriva britanicilor. Royal Air Force (RAF) a răspuns cu 974 de misiuni. Germanii au pierdut în luptă 75 de avioane, iar insularii 34 de aeronave.
Un escadron britanic de avioane F-35B Lightning II include opt aeronave. Acest model este cel cu posibilitate de decolare verticală.
Avioanele folosite în simulare decolează de pe portavionul Queen Elizabeth. Ele trebuie să oprească 115 de bombardiere și 35 de avioane de vânătoare inamice care merg să bombardeze Manston, unde era o bază a RAF în Al Doilea Război Mondial.
Citește și: Informații sensibile despre un avion militar folosit și de România, publicate pe forumul unui joc
Prioritare pentru forța britanică sunt bombardierele. Deși pare imposibil, avioanele de vânătoare Messerschmitt Bf 109 și bombardierele Junkers Ju-88 reușesc să doboare câteva F-35B-uri. Asta deoarece avioanele de generația a cincea sunt nevoite să se apropie pentru a folosi tunurile automate după ce epuizează rachetele aer-aer.
Escadrila britanică a distrus peste 70 de aeronave germane. Însă și pierderile de aeronave moderne au fost mari.
Experimentul sugerează că un escadron de aeronave F-35B nu ar fi putut, cel mai probabil, câștiga singur Bătălia Angliei. Forța inamică era pur și simplu prea mare.
Iată simularea făcută de canalul Grim Reapers de pe YouTube:
Bătălia Angliei a fost câștigată de britanici, care au împiedicat astfel Germania nazistă să le invadeze teritoriile. În confruntare, Marea Britanie a pierdut 1.744 de avioane, iar germanii 1.977 de aeronave.
Platforma Digital Combat Simulator permite realizarea de simulări militare cu un grad ridicat de realism.
Foto: Pixabay, Wikimedia
Citește și: De unde provine, de fapt, înregistrarea cu „Fantoma din Kiev care doboară un Su-35”?