Primele două părți ale recomandărilor Go4Games privind jocurile anului 2022 au fost dedicate genurilor individuale, după cum urmează: cele mai bune jocuri cu mașini, titluri action/adventure, horror și shootere, respectiv cele mai bune jocuri de acțiune, aventură, RPG-uri și titluri cu tematică sportivă. A treia parte a fost dedicată, în schimb, celor mai bune titluri exclusive pentru consolele PlayStation, Nintendo Switch și ecosistemul Microsoft. În penultimul episod al recomandărilor Go4Games pentru jocurile anului 2022, continuăm cu cele mai bune remake-uri sau remasterizări, cele mai arătoase jocuri, titlurile multiplayer care ne-au ținut lipiți de console sau PC-uri si cele mai apreciate realizări ale studiourilor românești.
A fost păstrat formatul “premiilor” acordate în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint) și, în unele cazuri, de una sau mai multe mențiuni. Din nou, nu am menționat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2022. Suntem conștienți de faptul ca există și alte jocuri în afara celor ce vor fi menționate în continuare, însă nu ne putem pronunța asupra titlurilor pe care pur și simplu nu am avut posibilitatea de a le încerca personal.
Atunci când diferiți producători se laudă cu proiectele lor ce privesc remasterizarea sau refacerea în totalitate a unui joc clasic, de cele mai multe ori sunt scoase în față îmbunătățirile de ordin grafic pe care noua versiune le va aduce. Nu ne înțelegeți greșit, nu spunem că remake-ul Live a Live nu este net superior din punct de vedere vizual față de titlul original, nici nu se putea altfel, aproape doua decenii trecând între cele două apariții. Ce are însă Live a Live față de alte astfel de proiecte este „suflet”, iar acest aspect este mai important decât toate texturile și modelele refăcute, rezoluțiile HD sau 4K sau cine știe ce efecte cu Ray Tracing.
La nivel grafic, așa-zisul remake The Last of Us Part I impresionează, toate elementele ce țin de prezentarea vizuală a jocului fiind refăcute de la zero, profitându-se și de îmbunătățirile tehnologice aduse de cel de-al doilea joc al seriei. Din păcate, în ceea ce privește gameplay-ul propriu-zis, acest Part I se „simte” mai degrabă ca un remaster decât un remake complet, jocul fiind, în proporție covârșitoare, același pe care l-ați mai parcurs și în 2013 pe PS3 și în 2014 pe PS4. Chiar dacă pare un proiect dus la bun sfarsit mai mult din ratiuni financiare, The Last of Part I s-ar putea dovedi companionul perfect pentru viitorul serial omonim pregatit de HBO.
🥉 Mențiune: Uncharted Legacy of Thieves Collection
Condițiile deloc prielnice din ultimii doi ani i-au determinat pe mulți dintre producători să fie mult mai prudenți în privința adoptării tehnologiilor noi, din dorința ca jocurile lor să se adreseze unei mase de utilizatori cât mai numeroase. Renunțarea la vechile generații de console și limitările acestora și adoptarea capabilităților hardware extinse ale platformelor next-gen poate oferi însă noi posibilități de exprimare, mai ales în ceea ce privește fidelitatea vizuală, iar A Plague Tale: Requiem o demonstrează cu vârf și îndesat. Sutele de mii de șobolani în mișcare sau nivelurile mult mai vaste fata de predecesor stau ca mărturie în acest sens, scoase în evidență și de o direcție artistică deosebită.
Chiar dacă este disponibil și pe aceeași generație de console precum predecesorul său, Horizon Forbidden West pare că a fost conceput pentru un hardware mult mai avansat. Personajele arată mult, mult mai bine, iar mediul înconjurător este superb, mai ales când este privit de la înălțime, de pe vârful unui munte maiestuos sau chiar din zbor, călare pe un Sunwing. Sincer, abia așteptăm să vedem ce vor reuși cei de la Guerrilla Games cu expansion-ul Burning Shores, proiectat de această dată în exclusivitate pentru PlayStation 5.
🥉 Mențiuni: Gran Turismo 7, The Callisto Protocol, Dying Light 2: Stay Human
Prezenta jocurilor Call of Duty in aceasta categorie de recomandari a devenit o obisnuinta, inca de la inceputurile acestei serii de articole pe Go4Games. Si asta pentru formula studiourilor celor de la Activision a devenit un veritabil standard cand vine vorba despre first person shooterele din ziua de astazi, pe console sau PC. Asadar, multiplayer-ul competitiv cu care v-ati obisnuit revine la datorie, cu imbunatatirile de rigoare. Iar pentru fanii genului Battle Royale, proaspatul Warzone 2.0 va sta la dispozitie, nefiind nici macar nevoie sa achizitionati Modern Warfare II pentru a-l juca.
Dacă, în materie de multiplayer competitiv, Call of Duty: Modern Warfare II și fratele său mai mic (sau mare?) Warzone 2.0 ar trebui să acopere toate nevoile, în ceea ce privește experiența cooperativă, în 2022, cel mai mult ne-am distrat în Rainbow Six Extraction. Suntem conștienți că jocul celor de la Ubisoft a fost criticat din toate părțile, însă, chiar și în aceste condiții, cele mai plăcute momente co-op ale noastre au fost când mai făceam o ultimă infiltrare în teritoriul inamic, înainte de culcare, pentru a ne elibera unul dintre operatorii căzuți prizonieri într-o sesiune anterioară de joc.
🥉 Mențiuni: FIFA 23, Splatoon 3, Gran Turismo 7
Last Days of Lazarus nu este nici cel mai complex joc si nici cel mai arătos, însă este, într-o mare măsură, opera unui singur om – George Remus Poiană – aceeași persoană care v-a adus, în 2018, Gray Dawn. Așadar, știți la ce să vă așteptați: un thriller adventure cu elemente horror, redat din perspectivă first person, cu puternice influențe ale culturii comuniste est-europene și destule puzzle-uri cât să vă țină ocupați câteva ore bune. Îl găsiți acum pe Steam la un preț foarte avantajos sau, alternativ, în variante pentru PlayStation 5 și Xbox Series X|S.
Motivele pentru care ne-a plăcut Rainbow Six Extraction le-am explicat, pe scurt, ceva mai devreme în cadrul acestui articol. Ce mulți nu știu este că porțiuni importante ale jocului au fost dezvoltate de studioul Ubisoft din București, precum design-ul nivelurilor, așa-zisele hârți în cadrul cărora are loc acțiunea propriu-zisă din Extraction. O sarcină și mai dificilă pentru un joc precum Extraction, în care obiectivele și punctele de interes se schimbă de la o sesiune de joc la alta, iar toate abilitățile speciale ale claselor de operatori trebuie scoase în evidență.
🥉 Mențiuni: FIFA 23, NHL 23
Vă invităm să reveniți alături de noi pe Go4Games în următoarele zile pentru a descoperi toate recomandările noastre în ceea ce privește jocurile anului 2022!
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea 1): racing, action/adventure, horror, shooter
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 2-a): action, RPG, adventure, sport
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 3-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 4-a): remaster, multiplayer, grafică și cele mai bune jocuri românești
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 5-a): Jocului anului și dezamăgirea anului