Anul în a cărei ultimă săptămână tocmai am intrat va rămâne în istorie drept cel în care pandemia de COVID-19 a „asfințit”, în cele mai multe colturi ale lumii viața revenind la normal. Totuși, în privința jocurilor video, 2022 a fost în continuare afectat de condițiile restrictive din anii precedenți, numeroase apariții mult-așteptate fiind amânate pentru 2023 sau chiar mai târziu. Astfel, și în 2022 am operat schimbări în ceea ce privește categoriile de jocuri cu care v-am obișnuit în cadrul acestor nominalizări pentru jocurile anului. Din păcate, au dispărut anumite genuri, foarte sărăcăcioase pe parcursul ultimelor douăsprezece luni, cu promisiunea ca acestea să revină anul viitor, daca vor fi reprezentate așa cum se cuvine.
În schimb, a fost păstrat formatul “premiilor” acordate în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint) și, în unele cazuri, de una sau mai multe mențiuni. Din nou, nu am menționat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2022. Suntem conștienți de faptul ca există și alte jocuri în afara celor ce vor fi menționate în continuare, însă nu ne putem pronunța asupra titlurilor pe care pur și simplu nu am avut posibilitatea de a le încerca personal.
Așadar, începem, lista noastră de recomandări privind jocurile anului 2022 cu o serie de genuri foarte apreciate și populare: jocurile de curse auto (racing), titlurile action/adventure, experiențele horror și shooterele. Cu excepția titlurilor horror, unde am optat pentru un câștigător mai puțin obișnuit, avem de-a face cu categorii în cadrul cărora, din fericire, am avut parte de jocuri numeroase și de un nivel calitativ sporit.
În ciuda unor aspecte mai puțin plăcute, precum necesitatea de a beneficia de o conexiune la Internet pentru a putea accesa majoritatea modurilor de joc (inclusiv campania single player), Gran Turismo 7 rămâne, de departe, cel mai complet joc cu mașini al anului 2022. Pe lângă revenirea campaniei single player, organizată acum într-un mod mai inedit, GT7 este rezultatul unui sfert de secol de îmbunătățiri constante din parte experimentatului studio Polyphony Digital. Jocul readuce bucuria de a colecționa mașini și de a la testa în tot felul de probe, de la întreceri pe circuit până la teste de permis, runde de raliu sau chiar curse sincronizate cu diverse track-uri muzicale.
Generations este cel din urma titlu din seria licențiată WRC realizată de studioul Kylotonn, de anul viitor jocurile oficiale World Rally Championship urmând să fie realizate de Codemasters. Iar, ca ultim capitol al acestei ere, WRC Generations poate fi considerat un fel de “best of” al seriei, mai toate elementele cu care fanii au fost obișnuiți în ultimii ani fiind “prezente la datorie”. Avem parte astfel de o selecție foarte bogată de trasee și mașini, atât din epoca actuală a raliului, cât și din perioadele sale glorioase din trecut, un model de simulare fizică ce se poate adapta atât pentru începători, cât și pentru veterani, cât și nelipsitul mod Carieră care va poate purta pașii din diviziile inferioare și până la vârful Campionatului Mondial de Raliuri.
🥉 Mențiuni: F1 2022, Need for Speed: Unbound, GRID Legends
Cea mai recentă aventură a lui Kratos și a fiului său Atreus nu a avut rival în această categorie, Ragnarok neoferind doar o continuare a poveștii din precedentul titlu al seriei God of War, ci și îmbunătățiri substanțiale în ceea ce privește aproape toate celelalte componente ale jocului. Avem parte de și mai multe medii ce trebuie explorate, de și mai multe quest-uri secundare, care completează un fir principal și așa foarte consistent, de un design de nivel extins (în special pe verticală), de noi aliați, de și mai multe confruntări cu boși impunători, de secțiuni de joc alături de Atreus și, nu în ultimul rând, de un sistem de luptă vizibil îmbunătățit, mai dinamic și satisfăcător decât în titlul din 2018.
Pentru aceasta a doua distincție a genului action/adventure disputa a fost însă mult mai aprigă, mai multe titluri având argumentele necesare pentru a fi recomandate. În final, am optat pentru A Plague Tale: Requiem, cel de-al doilea joc al acestei serii reușind să puncteze decisiv la câteva capitole precum prezentarea grafică, diversitatea mediilor de joc (și chiar dimensiunile acestora, în anumite cazuri) sau varietatea adusă anumitor mecanici de gameplay. De asemenea, Requiem a reușit să pună punct poveștii fraților Amicia și Hugo de Rune într-o manieră nu neapărat previzibilă și diferită de happy end-urile hollywoodiene.
🥉 Mențiuni: Horizon Forbidden West, Stray
Menționam mai devreme că toate categoriile de jocuri incluse în acest episod au fost bine reprezentate, poate mai puțin genul horror. Și asta nu pentru că nu am fi avut parte de suficiente titluri de acest fel, ci mai degrabă din cauza nivelului calitativ nu atât de ridicat (vezi The Chant) sau predictibilității acestora (vezi recentele creații ale Supermassive Games). Astfel, am optat pentru o recomandare complet diferită, nu neapărat 100% horror, însă mult mai ofertantă. Chiar dacă Dying Light 2 nu este strict un joc de groază, incorporează destule segmente de acest tip și, per total, este un joc mult mai bun și divers decât restul contracandidaților din această categorie.
Dacă în privința primei opțiuni din cadrul acestui gen am prioritizat componenta de gameplay propriu-zis, pentru cea de-a doua recomandare am hotărât să facem o concesie și „horror-ului cinematic”, mai ușor de abordat și de către cei care nu au neapărat înclinații de gameri hardcore. Iar din oferta acestor titluri care „se joacă singure”, The Quarry a părut „cel mai complet”, nefiind dependent de vreo poveste anterioară, având o durată decentă, o poveste cât se poate de clasică pentru genul abordat, o prezentare grafică de calitate și apariții din partea unor actori cunoscuți și apreciați.
🥉 Mențiuni: The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me, The Callisto Protocol
Call of Duty reia formula cu care seria ne-a obișnuit de foarte mulți ani, oferind “pachetul complet” pentru fanii first person shooterelor: campania single player (ceva mai lungă decât de obicei), multiplayer-ul competitiv capabil sa dea dependență și, mai nou, experiența Battle Royale Warzone 2.0, disponibilă în regim free-to-play și pentru cei care nu dețin jocul de bază. Iar, în acest peisaj post-pandemic, livrarea tuturor acestor moduri de joc la un nivel calitativ decent s-a dovedit a fi suficientă pentru ca Modern Warfare II să-și adjudece recomandarea noastră în cadrul acestei categorii.
Dacă v-au plăcut mai recentele DOOM (2016) și DOOM Eternal și aveți o oarecare nostalgie față de shooterele anilor ’90, atunci Prodeus este jocul pe care, cel mai probabil, îl căutați. Acest shooter împrumută acțiunea furibundă și explorarea caracteristice seriei DOOM (dar și mod-urilor dezvoltate de comunitate!) și o îmbină cu o prezentare grafică ce combina elementele retro cu tehnologiile moderne, pentru un rezultat extrem de spectaculos. Și, față de restul jocurilor luate în calcul pentru această categorie, este disponibil pe aproape toate platformele relevante, fiind oferit la un preț redus chiar acum pe Steam.
🥉 Mențiuni: Metal: Hellsinger, Splatoon 3, Tina Tina’s Wonderlands
Vă invităm să reveniți alături de noi pe Go4Games în următoarele zile pentru a descoperi toate recomandările noastre în ceea ce privește jocurile anului 2022!
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea 1): racing, action/adventure, horror, shooter
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 2-a): action, RPG, adventure, sport
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 3-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 4-a): remaster, multiplayer, grafică și cele mai bune jocuri românești
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 5-a): Jocului anului și dezamăgirea anului