Dacă din punct de vedere al lansărilor de jocuri 2002 nu a fost un an foarte bogat, în ceea ce privește hardware-ul de gaming situația stă diferit. În acest an au apărut pe piață console, componente, accesorii și periferice foarte bune.
Am realizat o listă cu produsele care sunt, în opinia mea, cele mai importante.
Consola portabilă de la Valve este, de departe, cea mai importantă consolă video lansată în 2022. Dispozitivul a debutat pe piață în februarie 2022 și a stabilit un standard pentru produse similare. Pe scurt, Steam Deck folosește un APU produs de AMD. Acesta include un procesor quad-core Zen 2 și grafică AMD RDNA 2. Dispozitivul are 16 GB memorie RAM (LPDDR5) și vine în versiuni cu capacitate de stocare internă de până la 512 GB (NVMe SSD).
Prețurile încep de la 399 de dolari pentru versiunea de 64 GB și ajung la 649 de dolari pentru varianta de top, cu stocare internă de 512 GB.
Puteți câștiga o astfel de consolă privind evenimentul The Game Awards din 9 decembrie.
Mouse-ul de gaming este urmașul legendarului model G502, lansat în 2014. Logitech G G502 X este disponibil trei variante: cu fir, wireless și Plus. Dispozitivele vin cu o nouă formă și switch-uri hibride optic-mecanice Lightforce.
Mouse-ul are un buton Shift DPI reproiectat, reversibil și detașabil pentru a se adapta la mai multe dimensiuni ale mâinilor și stiluri de prindere. Rotița de scroll a fost ajustată pentru o stabilitate mai mare și greutate mai redusă. Noul G502 X vine, de asemenea, echipat cu senzorul optic avansat Hero 25K, cu rezoluție maximă de 25.600 DPI.
Logitech G G502 X, G502 X Lightspeed și G502 X Plus sunt disponibile la prețurile recomandate de 384 de lei, 675 de lei, respectiv 774 de lei.
Controller-ul Backbone One, lăudat de utilizatorii de iPhone, a ajuns recent și la clienții cu smartphone-uri cu sistem de operare Android. Dispozitivul include jack audio universal de 3.5 mm și dispune de tehnologie Pass-Through Charging.
Backbone One este însoțit de o aplicație dedicată, care transformă telefonul într-o consolă video portabilă. Utilizatorii pot juca titluri native de Android sau rula jocuri de pe platforme de cloud gaming precum Xbox Cloud Gaming sau Nvidia GeForce Now. Dispozitivul costă 100 de dolari.
Ce ar dacă te-ai putea juca titluri pretențioase, jocuri AAA, pe un laptop care nu costă o avere și care nu are nevoie de upgrade-uri pentru a ține pasul cu noile lansări? Poți face acest lucru cumpărând un Acer Chromebook 516 GE, un Asus Chromebook Vibe CX55 Flip sau un Lenovo IdeaPad Chromebook. Cel mai scump model costă 650 de dolari.
Cele trei modele cu sistem de operare Chrome OS au ecrane rapide, tastaturi optimizate pentru gaming și oferă suport pentru standardul Wi-Fi 6 sau mai nou. Laptopurile sunt optimizate pentru a rula servicii de gaming în cloud, precum Nvidia GeForce Now sau Xbox Cloud Gaming.
Practic, mergând pe calea gamingului în cloud nu mai ești limitat de hardware. Laptopurile enumerate sunt niște porți către servicii puternice de procesare aflate în cloud. Pentru 20 de euro / lună ai acces, în cazul Nvidia GeForce Now, la un sistem cu grafică RTX 3080.
În ciuda prețului uriaș, de 1.600 de dolari, nicio listă care include cele mai bune dispozitive hardware de gaming din 2022 nu are cum să nu includă această placă video. GeForce RTX 4090 este bazată pe noua arhitectură Ada Lovelace. Cipurile noi sunt realizate în fabricile TSMC pe un proces de fabricație pe 4nm, iar îmbunătățirile de performanță de la generație la generație sunt, conform Nvidia de până la patru ori mai mari.
Această placă video a făcut cel mai mare salt de performanță de la o generație la alta de până acum.