Guvernul taliban din Afganistan a anunțat că va interzice aplicația TikTok și jocul video PlayerUnknown’s Battlegrounds.
Măsurile fac parte dintr-o nouă campanie de susținere a „moralității”. Potrivit lui Inamullah Samangani, un purtător de cuvânt al executivului de la Kabul, TikTok „induce în eroare tinerele generații” și „publică materiale și programe imorale”. El a adăugat că aplicația oferă „conținut murdar” care nu respectă legile musulmane.
În ceea ce privește jocul PUBG: Battlegrounds, acesta, ca și TikTok, „irosește timpul oamenilor”, potrivit sursei citate.
Ministerului Comunicațiilor din Afganistan i s-a cerut deja să ia măsuri pentru blocarea celor două titluri.
Citește și: Dezvoltator cunoscut de jocuri, deținut acum de omul acuzat că a ordonat uciderea unui jurnalist
„Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a primit ordin să elimine aplicațiile de pe serverele de internet și să le facă inaccesibile pentru toată lumea din Afganistan”, a declarat Samangani.
Talibanii reprezintă o mișcare musulmană sunnită și fundamentalistă. La sfârșitul lunii august din 2021, aceștia au preluat conducerea Afganistanului, după retragerea SUA și a trupelor NATO din țară. De atunci, condițiile s-au înrăutățit mai ales pentru femei. Majoritatea au fost împiedicate să se întoarcă la locul de muncă, în universități sau în școli, potrivit Parlamentului European.
În statul din Asia doar 22,9% din populație are acces la internet, echivalentul a 9,23 milioane de persoane, potrivit unui raport realizat de DataReportal. Un sondaj realizat în 2019 arăta că aproape 71% din populație folosea internetul pentru a utiliza platforme de socializare online.
Compania ByteDance, care deține TikTok, are probleme și în unele state vestice. În SUA, organizația este anchetată pentru publicarea de clipuri video cu copii abuzați sexual și este suspectată de legături cu Partidul Comunist Chinez.
Alte țări în care aplicația este interzisă sunt Pakistan, Armenia și Azerbaidjan.
Sursa: Bloomberg