Studioul polonez 11 bit studios, care dezvoltă jocul anti-război This War of Mine, a fost printre primele companii din gaming care și-au anunțat susținerea pentru Ucraina.
Dezvoltatorul a spus că donează toate veniturile înregistrate timp de o săptămână de pe urma jocului și a tuturor DLC-urilor acestuia victimelor războiului din Ucraina. Cu această ocazie, compania a redus prețul titlului pentru ca acesta să fie accesibil pentru un număr mai mare de clienți.
Campania a avut succes, iar 11 bit studios a strâns aproape 700.000 de dolari.
În This War Of Mine, jucătorii intră în pielea unor civili care încearcă să supraviețuiască într-un oraș asediat. Aceasta este o realitate dură experimentată în aceste zile de civilii din orașele ucrainene aflate sub asediul rușilor, precum Kiev, Harkov sau Mariopol.
Între timp, zeci de companii din gaming au anunțat inițiative prin care ajută Ucraina, țară invadată de Rusia în urmă cu nouă zile. Dezvoltatorul jocului World of Tanks, Wargaming, o companie originară din Belarus, stat al cărui dictator este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a donat 1 milion de dolari pentru Crucea Roșie din Ucraina.
Citește și Apel către PlayStation și Xbox: Ucraina cere blocarea gamerilor din Rusia și Belarus
Alte entități din gaming au rupt legăturile cu Federația Rusă. Exemple sunt DMarket sau WePlay Holding.
Totodată, companii precum CD Projekt RED (The Witcher, Cyberpunk 2077) sau Bloober Team (The Medium), și-au retras jocurile de la vânzare pe piețele din Rusia și Belarus. EA a decis eliminarea tuturor echipelor rusești din jocurile populare FIFA 22 și NHL 22.
Toate aceste măsuri sunt importante. Potrivit 42matters, în Rusia sunt 70 de milioane de persoane care joacă frecvent jocuri video.
Rusia a atacat cu aproape 200.000 de militari Ucraina. Peste 1 milion de civili au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza războiului, început fără o declarație și numit de ruși o „operațiune militară specială”.
Sursa: GameInformer, Eurogamer