Sesiunile lungi de gaming pot avea efecte negative asupra sănătății. Afecțiunile sunt diferite în funcție de platforma folosită: PC, consolă sau VR.
Cleveland Clinic a publicat o listă cu cele mai comune probleme de sănătate de care suferă persoanele care petrec mult timp în jocuri video.
Cele mai comune afecțiuni la cei care folosesc console sunt durerile în partea din spate a gâtului și de spate, din cauza poziției cocoșate în care tind să stea. Potrivit Regina Maria, cele mai frecvente afecțiuni determinate de o postură incorectă sunt dereglarea tensiunii arteriale, durerile de cap, probleme articulare sau afecțiuni ale coloanei vertebrale. Mai mult, timpul extins petrecut pe scaun poate duce și la o diminuare a capacității pulmonare cu până la 30%.
De asemenea, ochii devin obosiți din cauza timpului prelungit petrecut în fața ecranelor. Aceste probleme nu apar doar la cei care folosesc PlayStation sau Xbox, ci și la utilizatorii de console portabile precum Nintendo Switch.
Gamerii care preferă PC-urile se accidentează, de obicei, mai serios. Aceștia experimentează afecțiunile întâlnite la jucătorii pe console, dar și unele mai grave. Una dintre cele mai periculoase este sindromul de tunel carpian. Potrivit unor studii, mouse-ul, mai ales modelul nepotrivit, este principala cauză a apariţiei acestei afecţiuni.
Mai mult, din cauza mișcărilor rapide, bruște, poate apărea tendinita. Aceasta este o afecţiune a tendonului care se manifestă prin rupturile parţiale ale unor fibre de colagen, asociate cu edem localizat şi dureri. Tendonul este legătura între muşchi şi os.
Citește și: Când prea mult gaming strică. Visurile unei tinere, spulberate de încheieturile distruse
Nici dispozitivele pentru realitate virtuală nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate, chiar dacă în cazul lor utilizatorii se mișcă mult mai mult. Mulți gameri se lovesc puternic de obiecte ascuțite, cad sau suferă întinderi sau entorse.
Specialiștii de la Cleveland Clinic le recomandă gamerilor să facă puțină mișcare (câțiva pași prin casă sunt suficienți) și exerciții de întindere o dată pe oră dacă se poate. Mai mult, oamenii trebuie să încerce să păstreze o postură corectă, cu spatele drept și cu picioarele sprijinite ferm pe podea.
Celor care își permit li se recomandă cumpărarea unui scaun de gaming bun. Nu orice model este, însă, potrivit. Potrivit unor experimente, există scaune de birou obișnuite mai bune pentru postură decât unele modele de gaming.
Cei care folosesc sisteme VR trebuie să se asigure că folosesc dispozitivele în locuri sigure, din care au fost înlăturate obiectele contondente sau ascuțite, suprafețele alunecoase și sursele de iluminat montate prea jos.