Prima parte a recomandărilor Go4Games privind jocurile anului 2021 a fost dedicată celor mai bune jocuri cu mașini, titluri action/adventure și horror, cea de-a doua parte s-a concentrat pe cele mai bune shootere, aventuri și titluri cu tematică sportivă, a treia parte s-a oprit asupra jocurilor de acțiune, platformerelor și remasterizărilor din acest an, iar cea de-a patra parte a fost rezervată celor mai bune titluri exclusive pentru platformele Sony PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch. Ne apropiem de final, iar recomandările Go4Games pentru jocurile anului 2021 continuă astăzi cu cele mai reușite titluri multiplayer, cea mai bună grafică și, continuând tradiția de ultimii ani, cele mai apreciate jocuri realizate de studiourile romanești.
Am păstrat formatul “premiilor” acordate în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint) și, în unele cazuri, de una sau mai multe mențiuni. Din nou, nu am menționat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2021.
Din fericire, în ciuda numeroaselor titluri amânate până anul viitor, 2021 nu a dus lipsă de experiențe multiplayer de calitate, din mai multe categorii, alegerea câștigătorilor dovedindu-se a fi o sarcină destul de dificilă. De asemenea, anul ce stă să se încheie a fost destul de bogat și în ceea ce privește jocurile cu un aspect grafic de invidiat, prevestind ce va urma în 2022, când tot mai multe studiouri și publisheri vor renunța la vechea generație de console.
Nu în ultimul rând, studiourile românești continuă să se facă remarcate, fie ca vorbim de titluri mai mici, dar ambițioase, sau despre giganți susținuți de unii dintre cei mai mari publisheri din lume. Pentru a fi eligibil pentru nominalizarea în cadrul acestei categorii, un joc trebuie fie să fi fost realizat în întregime în țara noastră, fie o porțiune semnificativă a sa să fie produsă de un studio românesc.
Josef Fares și echipa sa încearcă de ani buni să dezvolte jocul co-op ideal, trecând prin mai multe astfel de iterații. De această dată, prin It Takes Two, putem spune că și-au îndeplinit acest obiectiv cu brio, jocul propunând o formulă variată, inovativă, plină de farmec, dar și accesibilă, ce poate fi abordată exclusiv în mod cooperativ. Astfel, pe parcursul celor 10-12 ore ale poveștii din It Takes Two, jucătorii sunt trecuți prin mai multe tipuri de experiențe, precum platforming, pilotat de vehicule, rezolvare de puzzle-uri, bătălii cu boși etc., fiecare capitol al jocului oferind câte ceva nou.
Putem spune că 2021 nu a dus lipsă de first person shootere orientate către multiplayer. Totuși, în urma acestei concurențe acerbe, Halo Infinite s-a făcut remarcat printr-o mișcare de geniu din partea celor de la Microsoft, care au adus astfel jocul mult mai aproape de publicul sau țintă. Mai exact, componenta multiplayer din Halo Infinite a fost publicată în mod gratuit, în regim Free-to-play, oferind astfel tuturor jucătorilor șansa de a încerca jocul fără să scoată vreun ban din buzunar. Iar gameplay-ul propriu-zis s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, garantând că numeroasa comunitate strânsă în jurul jocului va avea un cuvânt greu de spus în privința rezolvării problemelor de monetizare, caracteristice titlurilor de acest tip.
? Mențiuni: Call of Duty: Vanguard, Back 4 Blood, FIFA 22
De foarte mulți ani, producătorii de jocuri video și-au propus să atingă standardul calitativ caracteristic filmelor de animație realizate de studiouri precum Pixar. Iar în 2021, prin Ratchet & Clank: Rift Apart, putem spune că Insomniac Games a reușit să egaleze acest etalon. Și nu oricum, ci oferind una dintre cele mai variate game de opțiuni grafice implementate până acum într-un joc de consolă: puteți alege să jucați în rezoluție 4K cu Ray Tracing activat, să optați pentru moduri 60fps cu sau fără Ray Tracing, dar și să profitați de noul vostru TV cu panel de 120Hz, activând modul ce oferă cele mai înalte setări grafice, rezoluție 4K și un framerate mult mai fluent, de 40 de cadre pe secundă (sincronizat perfect cu refresh-ul TV-ului). Și asta în condițiile în care timpii de încărcare lipsesc, tranzițiile dintre niveluri și dimensiuni fiind aproape instante.
Pentru a realiza o adaptare de calitate de la benzi desenate către un joc video, dar și pentru a rămâne cât mai apropiat de imaginea pe care publicul și-a creat-o din filmele omonime, ai nevoie de o prezentare audio-vizuală de top. Iar Eidos Montreal a reușit tot ce și-a propus în acest sens, Marvel’s Guardians of the Galaxy fiind unul dintre cele mai detaliate jocuri din 2021. De asemenea, utilizatorii de PC-uri performante sau console de noua generație (PlayStation 5 și Xbox Series X) pot activa reflexiile Ray Traced, pentru un plus de realism. Mai mult, pe lângă partea vizuală, Guardians of the Galaxy se laudă cu unele dintre cele mai bine scrise și interpretate dialoguri, dar și cu cea mai dinamică coloană sonoră din 2021.
? Mențiuni: Forza Horizon 5, Resident Evil: Village
Trebuie să mărturisesc că traseul urmat de Alien Pixel Studios în ceea ce privește procesul de realizare a acestui joc a fost fascinant, chiar și urmărit „de pe margine”. Astfel, am putut observa cum s-a dezvoltat o idee, cum primele versiuni jucabile au fost prezentate publicului la evenimente precum Dev.Play, cum feedback-ul primit a fost luat în considerare în cel mai serios mod cu putință și cum, după ani de muncă, Unbound: Worlds Apart s-a transformat într-unul dintre cele mai interesante și bine închegate titluri independente din 2021. Nu ar trebui ratat, mai ales în condițiile în care, pe parcursul perioadei de reduceri de iarnă, este disponibil pe Steam la un preț foarte accesibil. Mai mult, edițiile pentru consolele PlayStation și Xbox vor sosi foarte curând, în primele luni din 2022.
După ce și-a demonstrat priceperea prin contribuțiile anuale la realizarea jocurilor din populara serie FIFA, echipa EA din România a participat și la dezvoltarea celei mai recente iterații a seriei NHL. Iar NHL 22 a reprezentat, cu adevărat, o piatră de hotar în cadrul seriei, făcând trecerea către noul motor grafic Frostbite, platformele de nouă generație, dar și aducând în prim plan noutăți de gameplay precum caracteristicile Superstar X-Factors. Dacă continuă în acest fel, studioul EA de la noi din țară va ajunge să fie responsabil pentru tot mai multe jocuri din bogatul portofoliu Electronic Arts.
Vă invităm să reveniți și mâine alături de noi, pe Go4Games, pentru a descoperi ultimele noastre recomandări în ceea ce privește jocurile anului 2021!
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea 1): racing, action/adventure, horror
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 2-a): shooter, adventure, sport
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 3-a): action, platformer, remaster
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 4-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 5-a): multiplayer, grafică și cele mai bune jocuri românești
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 6-a): recomandări individuale, realizarea și dezamăgirea anului